Открийте вашето нормално хранене | ipokratis.bg

Меню
Начало / Полезно / Великденски пости – как да се храним правилно

Полезно

Великденски пости – как да се храним правилно

Искате да постите по религиозни причини? Решили сте да опитате, за да пречистите тялото си? Свалянето на няколко килограма е водещият мотив да минете на постно меню?

Каквато и да е причината, подтикнала ви към постите, важно е внимателно да подбирате храната си през следващите седем седмици.

Идеята  на постите е чрез лишаване на тялото, да се смири душата, но това не означава да лишаваме организма си от жизненоважни хранителни елементи. Но точно това се случва, ако не планираме добре менюто си.

 

Най-често допусканата грешка при пости

 

Повечето хора, които решават да постят за първи път, но дори и такива, които спазват постите редовно, допускат една основна грешка. Грешка, която превръща 7-те седмици преди Великден в изпитание за организма и за търпението им. Каква е тази грешка?

Да изключим всички животински храни от менюто си, без да включим други на тяхно място.

Но нали точно това е в основата на постите, ще кажете вие?

Не, не е.

В основата на постите стои правилото да се лишим от животински продукти, но не и от храни, които обикновено не консумираме. Точно на тези храни обикновено е препоръчително да наблегнем по време на пости.

 

Не е достатъчно само да изключим животинските продукти

 

Замислете се какво се случва, ако просто изключим животинските храни и продължим да се храним както обикновено:

Съществуват още много подобни сценария, но в почти всеки от тях премахвайки животинските продукти от менюто си, то остава изключително бедно на белтъчини, желязо и калций. Не бива да допускаме това да се случи.

Ако искаме да имаме балансиран хранителен режим и по време на пости – необходимо е да направим някои промени в менюто си, които ще ни помогнат да набавяме нужните ни хранителни елементи съзнателно и планирано.

 

Какво задължително да включим в менюто си по време на пости

 

За да не лишаваме организма си от жизненоважни хранителни елементи, не е достатъчно само да изключим животинските продукти от менюто си по време на пости – необходимо е да включим други храни на тяхно място:

 

Белтъчини:

Най-добрите източници на белтъчини са храните от животински произход (чисто месо, яйца, млечни продукти). Когато ги премахнем от менюто си, източниците на висококачествени белтъчини, които съдържат всички аминокиселини, от които тялото ни се нуждае,  драстично намаляват.

За да не страда организма ни, е необходимо внимателно да подберем растителни източници на протеини, които да компенсират липсата на животинските продукти.

 

 

Комбинирайте растителните източници на белтъчини по различни начини и се стремете всеки ден в менюто ви да присъства поне по един представител от всяка „група“. Например поръсвайте обилно салатите си с тиквени или слънчогледови семки; хапвайте леща със със салата от спанак; приготвяйте си киноа със задушени броколи. Бъдете креативни и съставяйте внимателно менюто си.

 

Желязо

По време на дългия Великденски пос, организмът ви ще се нуждае от желязо и ако желаете да избегнете чувството за умора и отпадналост, е важно да си го набавяте.

 

Сред постните храни с най-високо съдържание на желязо са следните:

 

Важно  е да приемате и достатъчно продукти, богати на витамин С, който ще спомогне за усвояването на желязото.

 

Калций

 

Изключването на млечните продукти и мазнините, налага да си набавяте достатъчно калций от растителни продукти– ще го намерите в ядките, сушените плодове, варивата, пълнозърнестите продукти.

 

Деликатеси

Както сигурни знаете,  консумацията на безгръбначни животни е разрешена по време на пости. Възползвайте се от това и включете в менюто са миди, октоподи, калмари, охлюви и други подобни. Освен, че ще разнообразят храненето ви, те ще ви помогнат да си набавите ценни витамини от група В (особено В12, който най-много липсва при постното хранене).

 

Обобщение:

 

Стремете се да се храните възможно най-разнообразно, като включвате колкото се може повече и различни продукти в менюто си. Не компенсирайте липсата на месо с тестени изделия, а опитайте да наблегнете на различните варива, ядки и зеленчуци, богати на протеини. Хапвайте много плодове, за да се заредите с необходимите витамини, но не замествайте цяло хранене само с плодове. Пийте още повече вода и не се лишавайте от парченце шоколад от време на време.

Ако се затруднявате сами да си съставите балансирано меню за Великденските пости, можете да си поръчате индивидуален постен режим от тук >> Аз ще го съставя в съответствие с вашата цел, здравословно състояние, хранителни предпочитания и начин на живот.

 

Повече за програмите ми за постигане и задържане на желаното тегло, можете да видите тук >>

Искате ли съвети, идеи и рецепти за Вашето хранене, директно във Вашата поща?


Използваме "бисквитки", за да улесним ползваемостта на Сайта. Вижте нашата политика за бисквитки.
X