Ипократис Пападимитракос - Открийте вашето нормално хранене без диета |

Меню
  1. Начало
  2. /
  3. Полезно
  4. /
  5. Постни рецепти със зеленчуци и варива за критици и ценители

Полезно

Постни рецепти със зеленчуци и варива за критици и ценители

Зеленчуците са неизменна част от всеки здравословен хранителен режим. Ако си от хората, които обичат зеленчуци – чудесно! Но ако ти се струват скучна, непривлекателна и еднообразна храна, ще се опитам да променя мнението ти.

Тайната на неустоимите зеленчуци е в

  • разнообразието,
  • начина на приготвяне и
  • овкусяването им. 

При желание от твоя страна няма да се затрудниш да консумираш различни зеленчуци всеки ден в продължение на седмица и дори две и повече... Съгласи се, че това в никакъв случай не може да се нарече скучна храна, особено ако е приготвена по интересен начин.

За да превърнем зеленчуците, които консумираме, в ежедневно неустоимо кулинарно изкушение, ни е необходимо единствено въображение!


Приготвяне на неустоими зеленчуци

 

Основните грешки, които хората допускат, когато приготвят зеленчуци, са прекалено готвене и недостатъчно овкусяване.

Независимо дали ги варите, сотирате, приготвяте на пара или използвате грил или скара - опитайте да намалите малко времето за приготвяне (зеленчуците трябва да са все още малко хрупкави, когато ги махнете от "огъня").

Тук ви предлагам няколко рецепти със зеленчуци, които ще променят представата ви за "безвкусни зеленчуци" и ще ви помогнат да добавите още повече вкус и здравословно удоволствие към менюто ви.

 

Постни рецепти със зеленчуци и варива за критици и ценители 

 

 

Image from Gyazo

 

Необходими продукти:

  • 300 г брюкселско зеле
  • 2 скилидки чесън
  • 1 нар
  • 10 г шамфъстък
  • сол и черен пипер на вкус

 

Начин на приготвяне:

  • Почистете брюкселското зеле от външните листа и го разрежете наполовина. 
  • Подредете половинките на един ред в голям нагорещен тиган с незалепващо покритие с отрязаната страна надолу. 
  • Печете ги на силен огън за около 5 минути.
  • Докато се брюкселското зеле се пече, обелете чесъна и го нарежете на тънки филийки. 
  • Счукайте шамфъстъка. 
  • Разрежете нара надве. Прецедете сока от едната половина през сито в купа. Извадете всички зърна от другата половина като я държите с отрязаната страна надолу и удряте по кората с лъжица. 
  • Добавете нарязания чесън, 1 с.л. зехтин и малко вода в тигана с брюкселското зеле. Разбъркайте и гответе още 1 минута. 
  • Разпределете брюкселското зеле в плоска чиния и го поръсете със зърната от нара и шамфъстъка. Залейте със сока от нара и 1 с.л зехтин. Поръсете с щипка сол и черен пипер.
  • Насладете се!

 

 

Image from Gyazo

 

Необходими продукти:

  • 300 г броколи
  • 1 глава лук
  • 10 бадема
  • 10 г сушени боровинки
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 с.л. горчица
  • 1 с.л. оцет
  • сол и пипер на вкус

 

Начин на приготвяне:

Тайната на тази салата е в уникалните дресинг и добавки като сушениете боровинки и бадемите. Те добавят неустоим вкус, без да натоварват значително калорийния Ви прием. 

  • Почистете броколито и го нарежете на дребни парченца (както розичките, така и стъблата им). 
  • Нарежете лука и чесъна на ситно. 
  • Ако желаете, можете да запечете бадемите за 1 минута в нагорещен сух тиган. 
  • В голяма купа смесете зехтина, чесъна, оцета и горчицата. 
  • Добавете лука, броколите и сушените боровинки. Разбъркайте добре. 
  • Добавете бадемите.
  • Овкусете със сол и пипер на вкус и се насладете!

 

 

Image from Gyazo

 

Необходими продукти:

  • 250 г сладък картоф
  • 2 с.л. зехтин
  • сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

  • НЕ белете сладките картофи. Измийте ги добре, но оставете кората, за да получите съвършените "пържени" картофи на фурна. 
  • Нарежете картофите на филийки, след което всяка филийка разрежете на възможно най-еднакви парчета по дължина. 
  • Сложете нарязаните картофи в купа със студена вода и ги оставете за около 30 минути да се накиснат. Изцедете ги добре. 
  • Добавете  зехтина и разбъркайте добре. 
  • Поставете хартия за печене в голяма тава, а върху хартията поставете решетката от фурната. Това ще позволи на картофите да се запекат равномерно от всички страни, без да ги въртите.
  • Поставете картофите на един ред върху решетката.
  • Печете картофите в предварително загрята на 220 градуса фурна, на вентилатор за около 30-40 минути. 
  • Извадете картофите от фурната и ги овкусете със сол на вкус и пресни подправки по желание.
  • Насладете се на неустоимите картофи със зеленчук по Ваш избор.
 
 

 

Image from Gyazo

 

Необходими продукти:

  • 200 г зрял боб от консерва
  • 200 г чери домати
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 връзка пресен босилек
  • сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Най-подходящо е да използвате чери домати и консервиран боб за това ястие (количествата посочени за боба в рецептата са за сготвен боб, ако използвате суров и го варите, използвайте 1/3 от посоченото количество)


  • Отделете 1/3 или по-малко от връзката пресен босилек за декорация.
  • Останалия босилек накъсайте на малки парченца. Изсипете зехтина в тиган и го загрейте.
  • Сложете накъсания босилек в загрятия зехтин и го оставете за около 1 минута или докато потъмнее и започне да "съска".
  • Нарежете чери доматите на половинки. Ако ползвате обикновен домат, нарежете го на половина и след това всяка половина на по 4 парчета.
  • Сложете нарязаните домати и сварения боб в подходяща купа. 
  • Добавете босилековия зехтин в купата, заедно с парченцата босилек. 
  • Овкусете със сол и черен пипер на вкус.
  • Разбъркайте добре и покрийте купата. Оставете салатата да се маринова за около 30 минути. 
  • Добавете останалия пресен босилек и се насладете на уникалния вкус и текстури!

 

 

Image from Gyazo

 

Необходими продукти:

  • 500 г спанак
  • 100 мл кокосово мляко
  • 1 глава лук
  • 1 скилидка чесън
  • 1 с.л. горчица
  • 2 с.л. лимонов сок
  • черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  • Измийте пресния спанак и го разделете на три части.
  • Загрейте 1 с.л зехтин в дълбок тиган и сложете първата част от спанака. Задушете го леко, за около 2-3 минути, за да запази свежия си ярък цвят и лека хрупкавина. Извадете го и го поставете в гевгир, за да се отцеди. Повторете с останалите две части спанака. Изцедете сорирания спанак добре, като не се притеснявате да го изстискате силно, когато поизстине. Ако не го изстискате, ястието ще бъде водно. 
  • Нережете лука и чесъна на ситно. 
  • Забършете тигана от спанака, добавете 1 с.л. зехтин и сложете нарязания лук и  една щипка сол. Гответе за около 5-8 минути. 
  • Добавете чесъна, сотирания спанак, горчицата и кокосовото мляко в тигана. Бъркайте докато всички съставки се смесят добре. 
  • Сервирайте в подходяща чиния, овкусете с лимоновия сок и сол и пипер на вкус и се насладете. 
 


И петте рецепти са от част от многобройните рецепти, с които клиентите ми разполагат в своите лични профили в сайта. Храненето по време на режим не трябва да е скучно и подобни предложения за рецепти го правят вкусно и вълнуващо. 

 

Бъдете креативни! Интересувайте се, импровизирайте, опитвайте нови храни и обогатявайте вашата кухня!

Най-важно е да се наслаждавате на храната си.



Искате ли съвети, идеи и рецепти за Вашето хранене, директно във Вашата поща?


Използваме "бисквитки", за да улесним ползваемостта на Сайта. Вижте нашата политика за бисквитки.
X