Ипократис Пападимитракос - Открийте вашето нормално хранене без диета |

Меню
  1. Начало
  2. /
  3. Полезно
  4. /
  5. Летни рецепти с бобови култури

Полезно

Летни рецепти с бобови култури

Лято, жега, море и врящо със зрял фасул гърне.

Почти съм сигурен, че горното изречение не ви е прозвучало добре...

Да, не звучи добре. Не звучи, защото класическата рецепта за зрял фасул в гърне определено не е лятно ястие.

Голяма част от традиционните рецепти с варива са по-подходящи за студените сезони...

Но това не означава, че през лятото трябва да се лишим от вкуса и здравословните ползи на варивата.

Лятото е сезонът на леките ястия и бързите рецепти.

Подбрал съм за вас няколко рецепти с варива, които са едновременни леки, освежаващи, засищащи и бързи за приготвяне. С една дума - салати с варива.


И четирите рецепти са от част от многобройните рецепти, с които клиентите ми разполагат в своите лични профили в сайта. Храненето по време на режим за отслабване не трябва да е скучно и подобни предложения за рецепти го правят вкусно и вълнуващо. 


Опитайте ги.

 

Image from Gyazo

 

Необходими продукти:

  • 180 г леща
  • 150 г домати
  • 50 г чушки
  • 2 скилидки чесън
  • 1 глава лук
  • 3 с.л. лимонов сок
  • 3 с.л. зехтин
  • 1 с.л. копър
  • 1 пресен лук
  • риган, сол и пипер на вкус
 

Начин на приготвяне:

 

  • Нарежете чесъна и главата лук на ситно. Изплакнете лещата и я изсипете в подходяща тенджера. Добавете лука и чесъна, както и връзка копър (както е завързана).
  • Добавете около 2 чаши вода или достатъчно, за да покрие лещата.
  • Варете на умерен огън за около 25 минути. Точното време зависи от вида на лещата.
  • Когато лещата е готова, изцедете я и махнете връзката магданоз.
  • Докато лещата се вари, пригответе дресинга за салатата:
  • В голяма купа смесете зехтина, лимоновия сок, копър, риган, сол, захар и ситно нарязания пресен лук. Разбъркайте.

Изсипете топлата леща в купата с готовия дресинг. Докато е топла, лещата ще поеме по-добре вкуса от дресинга и това ще направи салатата ви неустоима.

  • Добавете нарязаните на ситно домати и чушка, като можете да сложите и рукола или аргула за още по-наситен вкус. Разбъркайте и завършете с щипка сол и пипер на вкус.

Можете да консумирате тази салата охладена или на стайна температура. 

 

Какво трябва да знаем за лещата:

Лещата е един от най-видните представители на бобовите храни. Тя е богата на протеини, фибри, желязо, калий, магнезий, фолат, витамин В6, цинк и витамин В5. В същото време е чудесен източник на фолиева киселина и магнезий, които допълнително допринасят за здравето на сърцето.

 

 

 

Image from Gyazo

Необходими продукти:

  • 90 г нахут (или 150 г от консерва)
  • 100 г краставици
  • 100 г чушки
  • 1 глава лук
  • 1 с.л. лимонов сок
  • 1 с.л. зехтин
  • сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

  • Сварете нахута за около един час, ако използвате суров. След като се свари, претрийте нахута с пръсти, за да паднат ципите. Ако използвате консерва/буркан сварен нахут, отделете количеството нахут, посочено в режима Ви.
  • Сложете сварения нахут в купа и добавете към него нарязания на ситно магданоз и на тънко нарязаните краставица, чушки и лук.
  • Овкусете със сол, зехтин и лимонов сок на вкус и разбъркайте добре.
  • Насладете се!
 

Какво трябва да знаем за нахута 

 

Нахутът е бобово растение, което в България е по-известно като леблебия. Основните му ползи за здравето се дължат на богатото съдържание на полезни вещества като фибри, манган, желязо, фосфат, калций и магнезий.


Нахутът е отличен източник на манган, който е с основно значение за много ензими, важни за производството на енергия и противоокислителни (антиоксидантни) защити. Една чаша нахут осигурява около 84.5% от дневните нужди от този минерал.


Нахутът може да увеличи енергията ви, поради високото си съдържание на желязо. Това е от особена важност за жените, по време на цикъл, бременност и кърмене и при растящите деца.
Въпреки многобройните ползи от нахута, ако страдате от подагра за съжаление трябва да го избягвате, защото е богат на пурини.

 

 

Image from Gyazo

 

Необходими продукти:

  • 200 г боб от консерва
  • 200 г домати
  • 3 стъбла от целина
  • 1 с.л. копър
  • 1 лимон
  • риган, сол и черен пипер на вкус

 

Начин на приготвяне:

  • Изсипете боба от консервата в гевгир и го изплакнете.
  • Нарежете доматите на малки парчета.
  • Почистете стъблата от целина и ги нарежете на полумесеци.
  • Смесете боба и зеленчуците в купа.
  • Направете дресинг от сока на лимона, зехтина, сухия риган, черен пипер и сол.
  • Полейте салатата с ароматния дресинг и се насладете!

 

 

Image from Gyazo

Необходими продукти:

  • 60 г киноа
  • 100 г краставици
  • 100 г домати
  • връзка магданоз
  • 1 пресен лук
  • 1 с.л. зехтин
  • 2 с.л. линов сок
  • сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

  • В тенджера кипнете вода, като съотношението киноа-вода трябва да е 1 към 2.  Сложете киноата да се вари заедно с 1 щипка сол. Намалете огъня, покрийте и оставете да къкри 15 минути. Когато е готова, оставете я да се охлади до стайна температура.
  • Докато киноата се вари нарежете домата, краставицата и лука на малки парченца, а магданоза на ситно. Сложете ги в дълбока чиния и ги овкусете със сол, зехтрин и лимонов сок. 
  • Добавете охладената киноа към овкусените зеленчуци и разбъркайте. 
  • Насладете се!

 

За фасула и киноата

Придобилата изключителна популярност киноа - е полезна зърнена култура, така както и останалите представители на тази група храни. Сравнена със зрелия фасул, единственото предимство на киноата е, че приготвянето й отнема значително по-малко време...

Откъм хранителни стойности двете култури са почти еднакви, като в много отношения бобът е дори по-полезен от киноата. В боба има по-малко калории отколкото в киноата, значително по-малко мазнини и въглехидрати и повече от важните за здравето ни протеини, желязо, калций и калий.

Най-голямата заслуга на киноата е, че тази култура е единственият природен продукт, който съдържа всичките осем незаменими за човешкия организъм аминокиселини. 

 

Насладетете се на вкуса и здравословните ползи на варивата и през лятото! Опитайте да заменяте месото от менюто си с варива поне два пъти седмично. 

Ако желаете да ви изготвя индивидуален хранителен режим с предложения за рецепти, разгледайте програмите и изберете вашата от тук >>

 

Искате ли съвети, идеи и рецепти за Вашето хранене, директно във Вашата поща?


Използваме "бисквитки", за да улесним ползваемостта на Сайта. Вижте нашата политика за бисквитки.
X