Летни рецепти с бобови култури

Лято, жега, море и врящо със зрял фасул гърне.
Почти съм сигурен, че горното изречение не ви е прозвучало добре...
Да, не звучи добре. Не звучи, защото класическата рецепта за зрял фасул в гърне определено не е лятно ястие.
Голяма част от традиционните рецепти с варива са по-подходящи за студените сезони...
Но това не означава, че през лятото трябва да се лишим от вкуса и здравословните ползи на варивата.
Лятото е сезонът на леките ястия и бързите рецепти.
Подбрал съм за вас няколко рецепти с варива, които са едновременни леки, освежаващи, засищащи и бързи за приготвяне. С една дума - салати с варива.
И четирите рецепти са от част от многобройните рецепти, с които клиентите ми разполагат в своите лични профили в сайта. Храненето по време на режим за отслабване не трябва да е скучно и подобни предложения за рецепти го правят вкусно и вълнуващо.
Опитайте ги.
Необходими продукти:
- 180 г леща
- 150 г домати
- 50 г чушки
- 2 скилидки чесън
- 1 глава лук
- 3 с.л. лимонов сок
- 3 с.л. зехтин
- 1 с.л. копър
- 1 пресен лук
- риган, сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Нарежете чесъна и главата лук на ситно. Изплакнете лещата и я изсипете в подходяща тенджера. Добавете лука и чесъна, както и връзка копър (както е завързана).
- Добавете около 2 чаши вода или достатъчно, за да покрие лещата.
- Варете на умерен огън за около 25 минути. Точното време зависи от вида на лещата.
- Когато лещата е готова, изцедете я и махнете връзката магданоз.
- Докато лещата се вари, пригответе дресинга за салатата:
- В голяма купа смесете зехтина, лимоновия сок, копър, риган, сол, захар и ситно нарязания пресен лук. Разбъркайте.
Изсипете топлата леща в купата с готовия дресинг. Докато е топла, лещата ще поеме по-добре вкуса от дресинга и това ще направи салатата ви неустоима.
- Добавете нарязаните на ситно домати и чушка, като можете да сложите и рукола или аргула за още по-наситен вкус. Разбъркайте и завършете с щипка сол и пипер на вкус.
Можете да консумирате тази салата охладена или на стайна температура.
Какво трябва да знаем за лещата:
Лещата е един от най-видните представители на бобовите храни. Тя е богата на протеини, фибри, желязо, калий, магнезий, фолат, витамин В6, цинк и витамин В5. В същото време е чудесен източник на фолиева киселина и магнезий, които допълнително допринасят за здравето на сърцето.
Необходими продукти:
- 90 г нахут (или 150 г от консерва)
- 100 г краставици
- 100 г чушки
- 1 глава лук
- 1 с.л. лимонов сок
- 1 с.л. зехтин
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
- Сварете нахута за около един час, ако използвате суров. След като се свари, претрийте нахута с пръсти, за да паднат ципите. Ако използвате консерва/буркан сварен нахут, отделете количеството нахут, посочено в режима Ви.
- Сложете сварения нахут в купа и добавете към него нарязания на ситно магданоз и на тънко нарязаните краставица, чушки и лук.
- Овкусете със сол, зехтин и лимонов сок на вкус и разбъркайте добре.
- Насладете се!
Какво трябва да знаем за нахута
Нахутът е бобово растение, което в България е по-известно като леблебия. Основните му ползи за здравето се дължат на богатото съдържание на полезни вещества като фибри, манган, желязо, фосфат, калций и магнезий.
Нахутът е отличен източник на манган, който е с основно значение за много ензими, важни за производството на енергия и противоокислителни (антиоксидантни) защити. Една чаша нахут осигурява около 84.5% от дневните нужди от този минерал.
Нахутът може да увеличи енергията ви, поради високото си съдържание на желязо. Това е от особена важност за жените, по време на цикъл, бременност и кърмене и при растящите деца.
Въпреки многобройните ползи от нахута, ако страдате от подагра за съжаление трябва да го избягвате, защото е богат на пурини.
Необходими продукти:
- 200 г боб от консерва
- 200 г домати
- 3 стъбла от целина
- 1 с.л. копър
- 1 лимон
- риган, сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Изсипете боба от консервата в гевгир и го изплакнете.
- Нарежете доматите на малки парчета.
- Почистете стъблата от целина и ги нарежете на полумесеци.
- Смесете боба и зеленчуците в купа.
- Направете дресинг от сока на лимона, зехтина, сухия риган, черен пипер и сол.
- Полейте салатата с ароматния дресинг и се насладете!
Необходими продукти:
- 60 г киноа
- 100 г краставици
- 100 г домати
- връзка магданоз
- 1 пресен лук
- 1 с.л. зехтин
- 2 с.л. линов сок
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
- В тенджера кипнете вода, като съотношението киноа-вода трябва да е 1 към 2. Сложете киноата да се вари заедно с 1 щипка сол. Намалете огъня, покрийте и оставете да къкри 15 минути. Когато е готова, оставете я да се охлади до стайна температура.
- Докато киноата се вари нарежете домата, краставицата и лука на малки парченца, а магданоза на ситно. Сложете ги в дълбока чиния и ги овкусете със сол, зехтрин и лимонов сок.
- Добавете охладената киноа към овкусените зеленчуци и разбъркайте.
- Насладете се!
За фасула и киноата
Придобилата изключителна популярност киноа - е полезна зърнена култура, така както и останалите представители на тази група храни. Сравнена със зрелия фасул, единственото предимство на киноата е, че приготвянето й отнема значително по-малко време...
Откъм хранителни стойности двете култури са почти еднакви, като в много отношения бобът е дори по-полезен от киноата. В боба има по-малко калории отколкото в киноата, значително по-малко мазнини и въглехидрати и повече от важните за здравето ни протеини, желязо, калций и калий.
Най-голямата заслуга на киноата е, че тази култура е единственият природен продукт, който съдържа всичките осем незаменими за човешкия организъм аминокиселини.
Насладетете се на вкуса и здравословните ползи на варивата и през лятото! Опитайте да заменяте месото от менюто си с варива поне два пъти седмично.
Ако желаете да ви изготвя индивидуален хранителен режим с предложения за рецепти, разгледайте програмите и изберете вашата от тук >>