Открийте вашето нормално хранене | ipokratis.bg

Меню
Начало / Полезно / Летни рецепти с бобови култури

Полезно

Летни рецепти с бобови култури

Лято, жега, море и врящо със зрял фасул гърне.

Почти съм сигурен, че горното изречение не ви е прозвучало добре...

Да, не звучи добре. Не звучи, защото класическата рецепта за зрял фасул в гърне определено не е лятно ястие.

Голяма част от традиционните рецепти с варива са по-подходящи за студените сезони...

Но това не означава, че през лятото трябва да се лишим от вкуса и здравословните ползи на варивата.

Лятото е сезонът на леките ястия и бързите рецепти.

Подбрал съм за вас няколко рецепти с варива, които са едновременни леки, освежаващи, засищащи и бързи за приготвяне. С една дума - салати с варива.


И четирите рецепти са от част от многобройните рецепти, с които клиентите ми разполагат в своите лични профили в сайта. Храненето по време на режим не трябва да е скучно и подобни предложения за рецепти го правят вкусно и вълнуващо. 


Опитайте ги.

 

Image from Gyazo

 

Необходими продукти:

180 г леща

150 г домати

50 г чушки

2 скилидки чесън

1 глава лук

3 с.л. лимонов сок

3 с.л. зехтин

1 с.л. копър

1 пресен лук

риган, сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне:

 

Изсипете топлата леща в купата с готовия дресинг. Докато е топла, лещата ще поеме по-добре вкуса от дресинга и това ще направи салатата ви неустоима.

  • Добавете нарязаните на ситно домати и чушка, като можете да сложите и рукола или аргула за още по-наситен вкус. Разбъркайте и завършете с щипка сол и пипер на вкус.

Можете да консумирате тази салата охладена или на стайна температура. 

 

Какво трябва да знаем за лещата:

Лещата е един от най-видните представители на бобовите храни. Тя е богата напротеини, фибри, желязо, калий, магнезий, фолат, витамин В6, цинк и витамин В5. В същото време е чудесен източник на фолиева киселина и магнезий, които допълнително допринасят за здравето на сърцето.

 

 

 

Image from Gyazo

Необходими продукти:

90 г нахут (или 150 г от консерва)

100 г краставици

100 г чушки

1 глава лук

1 с.л. лимонов сок

1 с.л. зехтин

сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

 

Какво трябва да знаем за нахута 

 

Нахутът е бобово растение, което в България е по-известно като леблебия. Основните му ползи за здравето се дължат на богатото съдържание на полезни вещества като фибри, манган, желязо, фосфат, калций и магнезий.


Нахутът е отличен източник на манган, който е с основно значение за много ензими, важни за производството на енергия и противоокислителни (антиоксидантни) защити. Една чаша нахут осигурява около 84.5% от дневните нужди от този минерал.


Нахутът може да увеличи енергията ви, поради високото си съдържание на желязо. Това е от особена важност за жените, по време на цикъл, бременност и кърмене и при растящите деца.
Въпреки многобройните ползи от нахута, ако страдате от подагра за съжаление трябва да го избягвате, защото е богат на пурини.

 

 

Image from Gyazo

 

Необходими продукти:

200 г боб от консерва

200 г домати

3 стъбла от целина

1 с.л. копър

1 лимон

риган, сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

 

 

Image from Gyazo

Необходими продукти:

60 г киноа

100 г краставици

100 г домати

връзка магданоз

1 пресен лук

1 с.л. зехтин

2 с.л. линов сок

сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

 

За фасула и киноата

Придобилата изключителна популярност киноа - е полезна зърнена култура, така както и останалите представители на тази група храни. Сравнена със зрелия фасул, единственото предимство на киноата е, че приготвянето й отнема значително по-малко време...

Откъм хранителни стойности двете култури са почти еднакви, като в много отношения бобът е дори по-полезен от киноата. В боба има по-малко калории отколкото в киноата, значително по-малко мазнини и въглехидрати и повече от важните за здравето ни протеини, желязо, калций и калий.

Най-голямата заслуга на киноата е, че тази култура е единственият природен продукт, който съдържа всичките осем незаменими за човешкия организъм аминокиселини. 

 

Насладетете се на вкуса и здравословните ползи на варивата и през лятото! Опитайте да заменяте месото от менюто си с варива поне два пъти седмично. 

Ако желаете да ви изготвя индивидуален хранителен режим с предложения за рецепти, разгледайте програмите и изберете вашата от тук >>

 

Искате ли съвети, идеи и рецепти за Вашето хранене, директно във Вашата поща?


Използваме "бисквитки", за да улесним ползваемостта на Сайта. Вижте нашата политика за бисквитки.
X