Риба в менюто – за здраво сърце и остър ум + рецепти
Замисляли ли сте се защо великите цивилизации са се развили в райони граничещи с морета и езера?
Има една теория, че това е така, не за друго, а защото в тези райони хората са консумирали риба и морски деликатеси. А те са допринесли за развитието на техните мозъци. И точно това е било нужно, за да се направи крачката напред...
Дали е така, не мога да кажа със сигурност. Но мога да потвърдя, че рибата и морските деликатеси са изключително богати на хранителни вещества, необходими за нормалното функциниране не само на мозъка, но и на целия ни организъм. Важно е да присъстват в менюто ни поне два пъти седмично.
Какво прави рибата и морските деликатеси толкова специални?
Две са основните предимства на рибата и морските деликатеси пред останалите храни:
Основни източници на Омега-3 мастни киселини
Омега-3 мастните киселини са необходими за нормалното функциониране на организма, но поради факта, че са основни мазнини, тялото не може да ги създаде отначало или да се получат от пренареждането на други мазнини. Това означава, че е необходимо да си ги набавяме чрез храната.
За какво са ни нужни Омега-3 мастните киселини?
- Те са основни съставни части на клетъчните мембрани в цялото ни тяло, особено на очните и мозъчните.
- Те са суровини за някои хормони, включително за тези, които регулират съсирването на кръвта, свиването и разпускането на артериалните стени, както и възпаленията.
- Изключително полезни са за превенция и лечение на сърдечно-съдови заболявания. Омега-3 мастните киселини имат основна роля да поддържат сърдечните удари равномерни и така да ни предпазват от опасните аритмии.
Посещение на британски физиолог в Арктика и наблюденията му върху диетата и здравето на ескимосите (висока консумация на риба и ниска степен на сърдечни заболявания), поставя началото на множество проучвания. Всички те доказват, че Омега-3 мастните киселини от риба и от други източници предпазват от инфаркт и от внезапна сърдечна смърт, като предотвратяват аритмията, допринасят за превенцията на кръвни съсиреци в артериите и подобряват баланса на холестерола и другите мастни частици в кръвта.
За съжаление в днешно време менюто на повечето хора не е достатъчно богато на Омега-3 мастни киселини. И тук на помощ идват рибата и морските деликатеси.
Други богати източници на Омега-3 са орехите и лененото семе. Препоръчително е всеки ден да хапваме един или повече добри източници на ценните мазнини. Ако това ви затруднява, опитайте да включите риба в менюто си поне два пъти седмично.
Водачи в класацията за храни, богати на цинк
Знаете ли, че само в 30 г стриди се съдържа повече от препоръчителната дневна доза цинк? Да, не всички сме фенове на стридите, но ако имате недостиг на цинк в организма, си заслужава да ги опитате...
Цинкът е изключително важен за правилното функциониране на мозъка. Ако паметта ви изневерява (особено краткосрочната) и трудно се фокусирате, най-вероятно не приемате достатъчно цинк. Дори минимална липса на цинк в организма, може да доведе до влошаване дейността на мозъка ни, включително на паметта.
Умствените функции, които най-много страдат от липсата на цинк, са късата памет и концентрацията. Това не означава, че трябва да си накупите цинкови добавки, за да поддържате паметта си в добро състояние. Можете да получите необходимите количества чрез храната – морска храна като стриди, раци и риба, бобови храни, пълнозърнести храни и тъмно пуешко месо.
Включете морската храна в менюто си. Ако не за друго, човечеството все още има нужда от развитие и е важно да поддържаме мозъците си във форма.
Предлагам ви моите любими рецепти с риба, които можете да си приготвите бързо и лесно:
Необходими продукти:
- 240 г риба (филе от сьомга, треска или друга риба по ваш избор)
- 100 г тиквички
- 100 г домати
- 1 скилидка чесън
- 4 с.л. лимонов сок
- 2 с.л. зехтин
- сол, черен пипер, риган на вкус
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 220 градуса (на функция грил).
- Измийте и подсушете филето от риба, което сте избрали.
- Нарежете филето на парчета, подходящи за шишчета.
- Измийте тиквичката и я нарежете на дебели кръгчета (около 1-2 см).
- Измийте чери доматите.
- Нанижете поготвените продукти на дървени шишчета като редувате чери домат, риба, тиквичка, чери домат, риба, тиквичка.
- Подредете шишчетата в тавичка, покрита с хартия за печене.
- Смесете в купичка лимоновия сок, зехтина, намачкания чесън, солта, пипера и ригана и разбъркайте. С получената марината намажете шишчетата.
- Печете шишчетата за около 8-10 минути, като ги обрърнете веднъж.
- Добър апетит!
Необходими продукти:
- 240 г костур или друга риба по ваш избор
- 100 г моркови
- 50 г тиквички
- 50 г чушки
- 1 глава лук
- 1 с.л. соев сос
- 1 с.л. зехтин
- 1 с.л. настърган джинджифил
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Нарежете почистените моркови, тиквички, лук и чушки на ивички.
- Загрейте зехтина в дълбок тиган и добавете нарязаните зеленчуци и настъргания джинджифил. Сипете малко вода в тигана и оставете зеленчуците да се задушат за около 5 минути, като разбърквате от време на време.
- Нарежете рибата на парчета, колкото една хапка. Добавете рибата и още 50 мл вода към зеленчуците и варете още 3 минути.
- Овкусете със соев сос и пипер на вкус и сервирайте.
- Насладете се.
Необходими продукти:
240 г риба
200 г зелен фасул
2 с.л. зехтин
2 с.л. лимонов сок
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Сварете рибата на пара за 5-6 минути.
- В същото време сварете зеления фасул в подсолена вода. Отцедете го и го овкусете с лимонов сок и зехтин. Разбъркайте.
- Наредете рибата върху фасула.
- Подправете с черен пипер и сол на вкус.
- Лесно, бързо, вкусно и полезно!
И трите рецепти са от част от многобройните рецепти, с които клиентите ми разполагат в своите лични профили. Храненето по време на режим не трябва да е скучно и подобни предложения за рецепти го правят вкусно и вълнуващо.
Колкото по-разнообразно се храним, толкова по-голяма е вероятността да си набавяме всичко необходимо за добро здраве и правилно функциониране на организма. Разнообразието в храненето е нещо, към което трябва да се стремим, за да изпълним две цели едновременно:
- Полезни хранителни вещества - Колкото по-разнообразно се храним, толкова повече полезни вещества си набавяме.
- Удоволствие и удовлетвореност - Разнообразнието ни носи удовлетвореност. Ако храната ни е разнообразна засищането ще идва от вкуса, а не от количеството.
Да, разнообразното хранене изисква малко повече планиране и организация, но усилията си заслужават.
Ако се затруднявате да разнообразите менюто си сами, можете да се доверите на мен. Ще изготвя режима Ви така, че менюто ви да е максимално разнообразно, но в същото време съобразено с начина ви на живот и вашите хранителни предпочитания.
Ако искате да опитаме, можете да разгледате програмите и да поръчате режима си от тук >>