Ипократис Пападимитракос - Открийте вашето нормално хранене без диета | - Ипократис

Меню
 1. Начало
 2. /
 3. Полезно
 4. /
 5. "Гугъл, какво да ям?" - най-интересните тенденции в храненето и диетите през 2021-ва

Полезно

"Гугъл, какво да ям?" - най-интересните тенденции в храненето и диетите през 2021-ва

Неслучайно избрах заглавието "Гугъл, какво да ям?". Това е фраза, която голям брой хора са написали в Гугъл през 2021-ва, за да получат отговор от търсачката.


Най-вероятно някой ден в близко бъдеще, Гугъл ще може да ни даде персонализиран отговор на въпроса "Какво да ям." Този отговор ще бъде съобразен напълно с нашите цели, начин на живот, хранителни предпочитания, физическа активност и здравословно състояние. Но на този етап, в днешно време, информацията за храненето и диетите, в интернет, може единствено да ни обърка още повече...


В тази статия ще опитам да направя своеобразен анализ на най-честите търсения относно храна и диети в Гугъл, направени в България през 2021-ва година. Защо? Защото статистиката на търсенията ни дава ясна представа за тенденциите и ни позволява:

 • Да си направим ценни заключения,
 • да планираме;
 • да си вземем поука и
 • да се позабавляваме.

Започваме от думата шампион в проучваната от нас сфера, а именно думата "диета".


Интерес към думата "диета" през 2021-ва в България:

Числата вляво на диаграмата са от 0 до 100. Te представляват нивото на интерес за избрания термин за търсене през избрания период и регион.
100 представлява най-високото ниво на интерес през избрания период и регион.
0 не означава, че е нямало нито едно търсене, а че търсенията са били много малко в сравнение с тези през останалите периоди.


Какво ви прави впечатление, когато погледнете горната графика?
Лично за мен, най-интересните изводи, които можем да си извадим от нея, са следните:

 • Интересът към диетите е най-силен и масов в началото на годината (31.01-6.02) и след това постепенно спада.
 • Нивото на интерес към диетите е сравнително високо през цялата година.
 • Спадовете в търсенето на "диета" са в периоди на празници (Великден, 1-6 май, Коледа) и на летните ваканции.

 

Тези данни стават още по-интересни, когато ги видим не за една, а за десет години назад.

И интересното идва от факта, че моделът ни на търсене на "диета" е един и същ всяка година, през последните десет.

Вижте сами:

 

Интерес към думата "диета" в периода 2011 - 2021 година в България:

Image from Gyazo 

Какво виждаме за последните 10 години:

 

 • Най-високо търсене в началото на всяка година (януари-февруари).
 • Спад в търсенето по време на Великден, майските празници, летните ваканции и Коледа - през всички 10 години.

 

Какво ни казват тези данни?

 

 1. Първото нещо, което ни казват е, че в началото на всяка нова година, сме ентусиазирани и твърдо решени да се отървем от излишните килограми. Това е факт, който мен лично не ме изненадва, работейки с хора с проблеми с килограмите в последните 20 години...Най-вероятно не изненадва и вас.
 2. Вторият извод е, че желанието ни да влезем във форма, е пряко зависимо от празниците и сезоните. Ще оставя на вас да прецените какво означава това. 

  Моето лично мнение е, че постигането на желаните килограми няма сезонност. Стига да имате правилната мотивация, всеки сезон е подходящ за начало на желаната промяна.

  Повече за правилната мотивация, можете да прочетете в статията "Защо не отслабвам?" >>

 3.  Това, което данните ни казват на трети прочит, обаче, е още по-важно и по-интересно. Какво е то? Казват ни, че нещо не е както трябва. Поглеждайки графиката за последните 10 години, виждаме, че пиковете в началото на всяка година, са еднакво високи. Интересът към диетите е еднакво голям и силен през всички 10 години назад.

 

Значи ли това, че хората, чието новогодишно пожелание през 2011-та е било "Да отслабна", са си пожелали същото и в началото на 2012-та, и през 2013-та, и така до 2021-ва?

За жалост има голяма вероятност това да е точно така.

 

Януари е месецът на новогодишните обещания. Поставяме си всевъзможни цели и стартираме годината с вяра, че ще изпълним всичко. Често обаче първоначалният ентусиазъм и вяра постепенно отшумяват и остава само разочарованието. Това е особено валидно, когато желанието ни е "да свалим килограми".

Какво се обърква?

Защо не успяваме да се справим с излишните килограми веднъж завинаги?

 

Нека да погледнем към Гугъл и този път да видим кои са най-често търсените думи, свързани с "диета" и "отслабване". Може би там ще открием отговора на по-горе поставения въпрос.

Да започнем с най-търсените диети.

Ето ги и тях.

 

Най-чести термини за търсене, свързани с думата "диета":

Image from Gyazo

 

Какво ще кажете?

Това са най-търсените диети в България през 2021-ва година.


За мен тук има две изненади. Първата е, че "диетата на Ипократис" не присъства в топ 5. И втората е, че безпрецедентен победител е диета, свързана с фазите на луната.

За първата изненада се шегувам. Но втората истински ме озадачи.

Тук не е мястото да коментирам в детайли "лунната диета", а и не това е целта на статията. Целта й е да опитаме да анализираме данните от Гугъл и да си извадим полезни заключения. Това и ще направим. 

 

Можете ли да се сетите какво е общото между петте диети в топ 5 на търсенията през 2021-ва?

 

Ще ви кажа, но нека първо да видим кои са най-честите търсения, свързани и с думата отслабване.

 

Най-чести термини за търсене, свързани с думата "отслабване":

Image from Gyazo

 

Изненадани ли сте?

Аз съм.

Изненадан съм, защото съдейки от практикатаси, бях започнал  да вярвам, че времето на хапчетата и чайовете за отслабване, е отминало. Но изглежда съм грешал.

 

Имайки информацията за най-търсените диети и термини, свързани с отслабване през 2021 година, вече можем да направим желаното обобщение и да опитаме да открием тенденции.

 

Какво обединява диетите в топ 5 и най-търсените способи за отслабване?

Обединяващото звено е желанието ни за бързи резултати. За краткотрайно усилие с бърз ефект. За чудодейно средство. За скорост на отслабването.

Точно такива ефекти ни обещават заветните хапчета и чайчета за отслабване. Точно така действат и популярните кето, лунни и 90-дневни диети. 

Повече за "бързото" и "бавното" отслабване, можете да видите в статията "Колко бързо мога да отслабна?">>


Статистиката за най-честите термини за търсене, свързани с думата "отслабване", е красноречива. Обемите на търсене на "диета", "хапчета" и "чай" за отслабване са двойно, тройно и дори четворно по-високи от търсенето на "режим" за отслабване, интересът към който, е толкова, колкото и към коланът за отслабване...

Докато това е така, кривата на търсене на "диети" ще продължава да бъде една и съща - година след година - както през последните 10. Ще започваме през януари с ентусиазъм поредната популярна диета или чудодейно средство за бързо отслабване; ще сваляме няколко килограма и до лятото ще сме ги върнали отново. И следващата година пак от начало...


Съветът ми е бил винаги един и същ - решавайки да се разделите с излишните килограми, не мислете за скоростта на сваляне. Мислете за здравето си. За спокойствието си. За насладата. Изберете начин на отслабване, който да ви даде нещо, а не да ви вземе.


И за да завършим по-позитивно, нека да обърнем поглед към най-търсените рецепти през 2021-ва.

Ето ги и тях.


Най-чести търсения за рецепти:

Image from Gyazo


Търсейки рецепти, хората са имали най-голям интерес към тиквичките през 2021 година. За мен фактът, че зеленчук е успял да заеме първата позиция, е положителна тенденция.

Тук можете да видите моята селекция от 8 рецепти с тиквички >>

Терминът "здравословни рецепти" също влиза в топ 10 на търсенията ни за готвене през изминалата година.

Има зелена светлина. Дори на този етап тя да се показва под формата на тиквичка...

 

Най-чести въпроси, започващи с "Какво" през 2021-ва в България:

Image from Gyazo

 

Надявам се през следващата година най-търсеният въпрос с думата "Какво?" в Гугъл, да не е "Какво да ям?". Надявам се все повече хора да открият своето нормално хранене и да го превърнат в навик. 

 

И не забравяйте, отслабването няма сезонност. Всеки ден е подходящ за начало на промяната, която желаете. Вярвам, че можем да променим кривата на търсене на думата "диета". Нижна е само правилната мотивация.  Единствената мотивация, която може да оправдае всичките ни усилия, е желанието да се грижим за себе си.

 

Ако желаете да ви изготвя индивидуален режим, съобразен с вашата цел,  здравословно състояние, хранителни предпочитания и начин на живот, разгледайте програмите и изберете вашата от тук >>

 

Искате ли съвети, идеи и рецепти за Вашето хранене, директно във Вашата поща?


Използваме "бисквитки", за да улесним ползваемостта на Сайта. Вижте нашата политика за бисквитки.
X