9 летни рецепти с тиквички
Усетете удоволствието от леката храна
В детството ми мирисът на пържени тиквички беше един от сигурните знаци, че лятото в дома ми в Каламата е дошло. Почти съм убеден, че и при вас е било така. Но детството отдавна отмина, а с него и тенденцията за пържени ястия, като поне едно от двете е чудесна новина...
Тиквичките продължават да са властелини на летните ястия, а вариантите за приготвянето им в днешно време, далеч надхвърлят потапянето им в гореща мазнина. Тук съм събрал за вас моите девет любими летни рецепти с тиквички и ви предизвиквам да ги опитате и да усетите удоволствието от леката лятна храна.
9 летни рецепти с тиквички
Необходими продукти:
- 400 г тиквички
- 1 връзка пресен лук
- 2 скилидки чесън
- 1/2 ч.ч. лимонов сок
- 1 връзка пресен босилек
- 2 с.л. зехтин
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Почистете лука и го нарежете на кръгчета.
- Загрейте 1 с.л. зехтин в тиган и добавете лука и щипка сол. Задушете го за 3-4 минути и добавете намачкания и нарязан на ситно чесън. Оставете на котлона за още минута.
- Измийте тиквичките и ги нарежете на едри парчета.
- В блендър сложете тиквичките, задушения лук и чесън, лимоновия сок, малко вода и черен пипер. Блендирайте до получаването на хомогенна смес. Ако прецените, че е много гъсто - добавете още малко вода.
- Добавете връзката пресен босилек в блендъра и блендирайте отново.
- Опитайте супата и добавете още лимонов сок за свежест или още сол на вкус.
- Насладетете се!
Необходими продукти:
- 2 яйца
- 200 г тиквички
- 100 г сирене
- кашкавал за поръсване
- 2 с.л. галета
- 2 връзки копър
- 1 с.л. зехтин
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
- Обелете тиквичките и ги настържете на едро ренде.
- Разбийте яйцата с галетата, добавете натрошеното сирене, настърганите тиквички, както и ситно нарязания копър, солта и черен пипер.
- Изсипете сместа в малка тавичка за пай или в йенски съд.
- Печете Вашия пай от тиквички на 180-200 градуса до порозовяване (около 20 минути).
- Поръсете го с кашкавал и върнете във фурната за още 5-6 минути.
- Насладете се!
Необходими продукти:
- 350 г тиквички
- 1 яйце
- 50 г настърган пармезан
- 4 с.л. галета
- 3 с.л. зехтин
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Измийте тиквичките и ги нарежете на кръгчета.
- Разбъркайте яйцето в купичка.
- В друга купичка смесете настъргания пармезан, галетата, сол и пипер на вкус.
- Потапяйте всяко кръгче първо в яйцето, а след това в купичката с пармезан. Съветвам Ви да имате една суха и една мокра ръка, за да избегнете хаоса в кухнята. С мократа ръка потапяйте тиквичките в яйцето и ги поставяйте в пармезана. А със сухата ги поръсвайте с пармезан и ги слагайте в тавата.
- Нареждайте тиквичките в тава, покрита с хартия за печене. Не ги застъпвайте, за да се изпекат равномерно.
- Напръскайте тиквичките със зехтин и печете в предварително загрята фурна за около 17-20 минути.
- Ако искате тиквичките да станат хрупкави (повярвайте ми искате), извадете тавата от фурната на десетата минута и ги завъртете, за да се запекат от двете страни.
- Насладете им се докато са още топли.
Необходими продукти:
- 60 г сурови спагети
- 200 г тиквички
- 70 г кашкавал
- 1 с.л. зехтин
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Сварете спагетите според указанието на опаковката.
- Докато спагетите се варят, измийте тиквичките и ги нарежете на едри кубчета.
- Загрейте 1 с.л. зехтин в подходящ тиган и добавете нарязаните тиквички. Оставете ги за около 5 минути, след което добавете малко вода и ги задушете за още 10 минути.
- Махнете тигана с тиквичките от котлона и посолете на вкус.
- Отцедете сварените спагети, като оставите малко вода.
- Смесете тиквичките със спагетите и поръсете с черен пипер и кашкавал.
- Насладете се!
Необходими продукти:
- 70 г ориз басмати
- 200 г тиквички
- 10 г орехи
- 1 с.л. зехтин
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Сварете суровия ориз на бавен огън в съотношение ориз:вода - 1:2. Препоръчително е да използвате басмати ориз, но ястието ще бъде чудесно и с всеки друг вид, с който разполагате.
- Добавете във водата щипка сол и зехтин.
- Докато оризът се вари, разрежете тиквичките на 4 парчета по дължина.
- С помощта на белачка, нарежете тиквичките на дълги ивици и ги поставете в студена вода.
- Нарежете орехите на едри парчета.
- Когато оризът е готов, добавете тиквичките в него и разбъркайте леко с дървена или пластмасова лъжица.
- Сервирайте в подходяща чиния и поръсете с орехи.
- Добавете и настъргано сирене, ако имате такова в режима си.
- Насладете се!
Необходими продукти:
- 200 г сварен зрял боб
- 200 г тиквички
- 1 с.л. лимонов сок
- 1 с.л. зехтин
- босилек, сол, черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Измийте тиквичките и ги разрежете по дължина. След това нарежете всяка половинка на филийки.
- Бланширайте нарязаните тиквички като ги поставите за 2-3 минути във вряща подсолена вода.
- Изсипете готовите тиквички в гевгир и ги полейте със студена вода. Отцедете ги.
- Изсипете боба от косерва в подходяща купа и добавете тиквичките.
- Овкусете бобената салата със зехтин, лимонов сок, сол и черен пипер. Добавете пресен босилек за допълнителна свежест.
- Разбъркайте добре и оставете салатата да се охлади за 10-15 мин преди да й се насладите.
За разкош можете да добавите и няколко рибки аншоа (4-5) без да се притеснявате, че ще нарушите режима си. Калорийната им стойност е минимална, но ефектът върху вкуса и удоволствието от храната - огромен. А точно това търсим, нали?
Необходими продукти:
- 2 яйца
- 200 г тиквички
- 70 г сирене
- 1 скилидка чесън
- черен пипер и сол на вкус
- 1 с.л. соев сос
Начин на приготвяне:
- Измийте и подсушете тиквичката.
- Разрежете тиквичката по дължина и издълбайте вътрешността й с помощта на лъжица.
- В купичка разбъркайте яйцата. Добавете натрошеното сирене, настърганата скилидка чесън и подправките.
- С получената смес запълнете вътрешността на издълбаната тиквичка.
- Печете 20 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
- Извадете от фурната и напръскайте с няколко капки соев сос за разкош.
- Насладете се!
Необходими продукти:
- 300 г тиквички
- 50 г моцарела
- 1 с.л. балсамов оцет
- 1 с.л. зехтин
- 1 скилидки чесън
- 1 с.л. белени слънчогледови семки
- сол и риган на вкус
Начин на приготвяне:
- Измийте тиквичките много добре и я "нарежете" на тънки ивици по дължина, използвайки обикновена белачка.
- Поставете полученото парпарделе от тиквички в подходяща купа.
- Нарежете скилидката чесън на ситно и го добавете към тиквичките.
- Овкусете със сол и риган на вкус.
- Добавете балсамовия оцет и зехтина и разбъркайте много добре.
- Нарежете моцарелата на кубчета и ги добавете към готовата салата, заедно със слънчогледовите семки.
- Добър апетит!
Можете да импровизирате около тази основна рецепта, като добавяте печени чери домати; босилек или всякакви други зеленчуци по Ваш избор.
Ако не Ви допада вкуса на суровите тиквички, можете да мариновате папарделето от тиквички в малко зехтин и лимон за около 5 минути и след това да го задушите в нагорещен тиган с малко зехтин за още 5 минути или докато тиквичките омекнат и започнат да изпускат вода.
Необходими продукти:
- 210 пилешко месо
- 100 г тиквички
- 150 г маруля
- 50 г домати
- 2 с.л. зехтин
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
- Загрей 1 с.л. зехтин в подходящ тиган. Овкуси пилешкото филе/гърди със сол и пипер на вкус и го сложи в тигана. Печи по 4 мин от двете страни.
- През това време измий тиквичката и я нарежи на кръгчета.
- Извади месото и го нарежи на жулиени.
- Сложи тиквичките в тигана и ги запечи за около 5 мин.
- Измий избраната от теб салата и я нарежи. Сложи я в подходяща купа и добави чери доматите, изпечените тиквички и пилешкото месо.
- Подправи салатата със сол и зехтин.
- Разбъркай и се наслади.
И деветте рецепти са от част от многобройните рецепти, с които клиентите ми разполагат в своите лични профили в сайта. Храненето по време на режим не трябва да е скучно и подобни предложения за рецепти го правят вкусно и вълнуващо.
Бъдете креативни! Опитвайте нови храни и рецепти и обогатявайте вашата кухня!
Най-важно е да се наслаждавате на храната си.
- Ако желаете да свалите или поддържате здравословни килограми, хранейки се разнообразно, балансирано и вкусно, разгледайте програмите и изберете Вашата от тук >>
- Повече за мен Ипократис Пападимитракос и моята методология, вижте тук >>