Ипократис Пападимитракос - Открийте вашето нормално хранене без диета |

Меню
  1. Начало
  2. /
  3. Полезно
  4. /
  5. 9 летни рецепти с тиквички

Полезно

9 летни рецепти с тиквички

Усетете удоволствието от леката храна

В детството ми мирисът на пържени тиквички беше един от сигурните знаци, че лятото в дома ми в Каламата е дошло. Почти съм убеден, че и при вас е било така. Но детството отдавна отмина, а с него и тенденцията за пържени ястия, като поне едно от двете е чудесна новина...

Тиквичките продължават да са властелини на летните ястия, а вариантите за приготвянето им в днешно време, далеч надхвърлят потапянето им в гореща мазнина. Тук съм събрал за вас моите девет любими летни рецепти с тиквички и ви предизвиквам да ги опитате и да усетите удоволствието от леката лятна храна. 

.

9 летни рецепти с тиквички

  

Image from Gyazo

 

Необходими продукти:

  • 400 г тиквички
  • 1 връзка пресен лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1/2 ч.ч. лимонов сок
  • 1 връзка пресен босилек
  • 2 с.л. зехтин
  • сол и пипер на вкус
 

Начин на приготвяне:

  • Почистете лука и го нарежете на кръгчета. 
  • Загрейте 1 с.л. зехтин в тиган и добавете лука и щипка сол. Задушете го за 3-4 минути и добавете намачкания и нарязан на ситно чесън. Оставете на котлона за още минута. 
  • Измийте тиквичките и ги нарежете на едри парчета.
  • В блендър сложете тиквичките, задушения лук и чесън, лимоновия сок, малко вода и черен пипер. Блендирайте до получаването на хомогенна смес. Ако прецените, че е много гъсто - добавете още малко вода. 
  • Добавете връзката пресен босилек в блендъра и блендирайте отново. 
  • Опитайте супата и добавете още лимонов сок за свежест или още сол на вкус. 
  • Насладетете се!
 

Image from Gyazo

Image from Gyazo

За да си приготвите неустоими крутони, е нужно единствено да нарежете 1-2 филии хляб на кубчета, да ги изсипете в йенски съд, да ги поръците с риган и зехтин и да ги изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 10 минути. 
 
 

Image from Gyazo

 

Необходими продукти:

  • 2 яйца
  • 200 г тиквички
  • 100 г сирене
  • кашкавал за поръсване
  • 2 с.л. галета
  • 2 връзки копър
  • 1 с.л. зехтин
  • сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

  • Обелете тиквичките и ги настържете на едро ренде.
  • Разбийте яйцата с галетата, добавете натрошеното сирене, настърганите тиквички, както и ситно нарязания копър, солта и черен пипер.
  • Изсипете сместа в малка тавичка за пай или в йенски съд.
  • Печете Вашия пай от тиквички на 180-200 градуса до порозовяване (около 20 минути).
  • Поръсете го с кашкавал и върнете във фурната за още 5-6 минути.
  • Насладете се!
 

 

Image from Gyazo

Необходими продукти:

  • 350 г тиквички
  • 1 яйце
  • 50 г настърган пармезан
  • 4 с.л. галета
  • 3 с.л. зехтин
  • сол и пипер на вкус
 

Начин на приготвяне:

  • Измийте тиквичките и ги нарежете на кръгчета.
  • Разбъркайте яйцето в купичка.
  • В друга купичка смесете настъргания пармезан, галетата, сол и пипер на вкус. 
  • Потапяйте всяко кръгче първо в яйцето, а след това в купичката с пармезан. Съветвам Ви да имате една суха и една мокра ръка, за да избегнете хаоса в кухнята. С мократа ръка потапяйте тиквичките в яйцето и ги поставяйте в пармезана. А със сухата ги поръсвайте с пармезан и ги слагайте в тавата. 
  • Нареждайте тиквичките в тава, покрита с хартия за печене. Не ги застъпвайте, за да се изпекат равномерно.
  • Напръскайте тиквичките със зехтин и печете в предварително загрята фурна за около 17-20 минути.
  • Ако искате тиквичките да станат хрупкави (повярвайте ми искате), извадете тавата от фурната на десетата минута и ги завъртете, за да се запекат от двете страни.
  • Насладете им се докато са още топли.

 

 

Image from Gyazo

 

Необходими продукти:

  • 60 г сурови спагети
  • 200 г тиквички
  • 70 г кашкавал
  • 1 с.л. зехтин
  • сол и пипер на вкус

 

Начин на приготвяне:

  • Сварете спагетите според указанието на опаковката. 
  • Докато спагетите се варят, измийте тиквичките и ги нарежете на едри кубчета.
  • Загрейте 1 с.л. зехтин в подходящ тиган и добавете нарязаните тиквички. Оставете ги за около 5 минути, след което добавете малко вода и ги задушете за още 10 минути. 
  • Махнете тигана с тиквичките от котлона и посолете на вкус. 
  • Отцедете сварените спагети, като оставите малко вода. 
  • Смесете тиквичките със спагетите и поръсете с черен пипер и кашкавал.
  • Насладете се!
 

 

Image from Gyazo

 

Необходими продукти:

  • 70 г ориз басмати
  • 200 г тиквички
  • 10 г орехи
  • 1 с.л. зехтин
  • сол и пипер на вкус
 

Начин на приготвяне:

  • Сварете суровия ориз на бавен огън в съотношение ориз:вода - 1:2. Препоръчително е да използвате басмати ориз, но ястието ще бъде чудесно и с всеки друг вид, с който разполагате. 
  • Добавете във водата щипка сол и зехтин. 
  • Докато оризът се вари, разрежете тиквичките на 4 парчета по дължина. 
  • С помощта на белачка, нарежете тиквичките на дълги ивици и ги поставете в студена вода. 
  • Нарежете орехите на едри парчета. 
  • Когато оризът е готов, добавете тиквичките  в него и разбъркайте леко с дървена или пластмасова лъжица. 
  • Сервирайте в подходяща чиния и поръсете с орехи.
  • Добавете и настъргано сирене, ако имате такова в режима си.
  • Насладете се!

 

 

Image from Gyazo

Необходими продукти:

  • 200 г сварен зрял боб
  • 200 г тиквички
  • 1 с.л. лимонов сок
  • 1 с.л. зехтин
  • босилек, сол, черен пипер на вкус

 

Начин на приготвяне:

  • Измийте тиквичките и ги разрежете по дължина. След това нарежете всяка половинка на филийки.
  • Бланширайте нарязаните тиквички като ги поставите за 2-3 минути във вряща подсолена вода.
  • Изсипете готовите тиквички в гевгир и ги полейте със студена вода. Отцедете ги.
  • Изсипете боба от косерва в подходяща купа и добавете тиквичките. 
  • Овкусете бобената салата със зехтин, лимонов сок, сол и черен пипер. Добавете пресен босилек за допълнителна свежест.
  • Разбъркайте добре и оставете салатата да се охлади за 10-15 мин преди да й се насладите.

За разкош можете да добавите и няколко рибки аншоа (4-5) без да се притеснявате, че ще нарушите режима си. Калорийната им стойност е минимална, но ефектът върху вкуса и удоволствието от храната - огромен. А точно това търсим, нали?

 

 

Image from Gyazo

Необходими продукти:

  • 2 яйца
  • 200 г тиквички
  • 70 г сирене
  • 1 скилидка чесън
  • черен пипер и сол на вкус
  • 1 с.л. соев сос
 

Начин на приготвяне:

  • Измийте и подсушете тиквичката.
  • Разрежете тиквичката по дължина и издълбайте вътрешността й с помощта на лъжица. 
  • В купичка разбъркайте яйцата. Добавете натрошеното сирене, настърганата скилидка чесън и подправките. 
  • С получената смес запълнете вътрешността на издълбаната тиквичка.
  • Печете 20 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
  • Извадете от фурната и напръскайте с няколко капки соев сос за разкош.
  • Насладете се!

 

 

Image from Gyazo

Необходими продукти:

  • 300 г тиквички
  • 50 г моцарела
  • 1 с.л. балсамов оцет
  • 1 с.л. зехтин
  • 1 скилидки чесън
  • 1 с.л. белени слънчогледови семки
  • сол и риган на вкус

 

Начин на приготвяне:

  • Измийте тиквичките много добре и я "нарежете" на тънки ивици по дължина, използвайки обикновена белачка.
  • Поставете полученото парпарделе от тиквички в подходяща купа.
  • Нарежете скилидката чесън на ситно и го добавете към тиквичките. 
  • Овкусете със сол и риган на вкус. 
  • Добавете балсамовия оцет и зехтина и разбъркайте много добре. 
  • Нарежете моцарелата на кубчета и ги добавете към готовата салата, заедно със слънчогледовите семки.
  • Добър апетит!

Можете да импровизирате около тази основна рецепта, като добавяте печени чери домати; босилек или всякакви други зеленчуци по Ваш избор. 

Ако не Ви допада вкуса на суровите тиквички, можете да мариновате папарделето от тиквички в малко зехтин и лимон за около 5 минути и след това да го задушите в нагорещен тиган с малко зехтин за още 5 минути или докато тиквичките омекнат и започнат да изпускат вода. 

 

Image from Gyazo

 

Необходими продукти:

  • 210 пилешко месо
  • 100 г тиквички
  • 150 г маруля
  • 50 г домати
  • 2 с.л. зехтин
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

  • Загрей 1 с.л. зехтин в подходящ тиган. Овкуси пилешкото филе/гърди със сол и пипер на вкус и го сложи в тигана. Печи по 4 мин от двете страни.
  • През това време измий тиквичката и я нарежи на кръгчета.
  • Извади месото и го нарежи на жулиени.
  • Сложи тиквичките в тигана и ги запечи за около 5 мин. 
  • Измий избраната от теб салата и я нарежи. Сложи я в подходяща купа и добави чери доматите, изпечените тиквички и пилешкото месо. 
  • Подправи салатата със сол и зехтин.
  • Разбъркай и се наслади. 

 

И деветте рецепти са от част от многобройните рецепти, с които клиентите ми разполагат в своите лични профили в сайта. Храненето по време на режим не трябва да е скучно и подобни предложения за рецепти го правят вкусно и вълнуващо. 

 

Бъдете креативни! Опитвайте нови храни и рецепти и обогатявайте вашата кухня!

Най-важно е да се наслаждавате на храната си.


Искате ли съвети, идеи и рецепти за Вашето хранене, директно във Вашата поща?


Използваме "бисквитки", за да улесним ползваемостта на Сайта. Вижте нашата политика за бисквитки.
X