За замразените зеленчуци с любов + две рецепти със замразен зелен боб и замразен спанак

Замисляли ли сте се дали замразените зеленчуци са полезни?
Опитвали ли сте целенасочено да ги избягвате?
Ако сте отговорили положително на двата въпроса, значи сте сред големия процент хора, които считат, че всичко, което е замразено трябва да се избягва.
Но не сте прави.
И това е добра новина. Защото замразените зеленчуци могат да направят живота ни много по-лесен (поне в отношение на готвенето).
Разполагайки със замразени зеленчуци, едновременно пестите време и се храните здравословно.
Две са основните предимства на замразените зеленчуци:
- Когато са замразени веднага след набирането им и е използвано шоково замразяване, замразените зеленчуци съдържат повече ползени вещества от тези, които купуваме за пресни.
Това е така, защото най-голям враг на витамините е дългото транспортиране и съхранението на стайна температура. В тези условия само за два дни повечето плодове и зеленчуци губят 50% от полезните си вещества. Ако плодовете и зеленчуците са замразени непосредствено след набирането им, загубата на витамини е минимална.
- Другото основно предимство на замразените зеленчуци е, че времето за готвене на замразените зеленчуци е с една трета по-малко, отколкото на свежите.
- зелен боб
- спанак
- царевица
- грах
- броколи
- карфиол
Разполагайки с тези продукти винаги мога да сготвя нещо апетитно и полезно за не повече от 20 минути.
Тук можете да видите двете ми любими базови рецепти със замразени зеленчуци:

Необходими продукти:
- 300 г грах (замразен)
- 50 г сирене
- 50 г спанак (замразен)
- 3 скилидки чесън
- 1 глава лук
- 1 с.л. масло
- мащерка, сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Нарежете лука и чесъна на ситно.
- Загрейте маслото в дълбок тиган (малка тенджера) и добавете лука и чесъна. Задушете ги за около 3 минути.
- Добавете замразения грах, замразения спанак и 2 ч.ч вода или домашен зеленчуков/костен бульон.
- Оставете супата да заври (около 10 мин).
- Свалете супата от котлона и пасирайте с блендър.
- Овкусете я с мащерка, сол и черен пипер на вкус и добавете сирене по Ваш избор.
- Насладете се.

Необходими продукти:
- 300 г карфиол (замразен)
- 50 г пармезан
- 2 с.л. зехтин
- чесън на прах, черен пипер и сол на вкус
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 180 градуса.
- Изсипете замразения карфиол в купа и го полейте със зехтина. Разбъркайте добре.
- Постелете тава с хартия за печене и сложете розиките карфиол върху нея.
- Поръсете ги обилно с чесън на прах и черен пипер. Добавете сол.
- Печете за около 15 минути.
- Извадете тавата и обърнете розичките. Напръскайте с още малко зехтин и поръсете пармезана.
- Върнете във фурната и печете още 5-10 минути.
- Насладете се!
Необходими продукти:
- 400 г замразен зелен фасул
- 50 г кашкавал
- 1 с.л. зехтин
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
- Сварете зеления фасул в подсолена вода и го оставете да се отцеди.
- През това време настържете кашкавала.
- Изсипете зеления боб в тавичка или йенски съд, добавете зехтина, солта и поръсете настъргания кашкавал.
- Печете в умерена фурна за около 15 минути или докато кашкавалът придобие златист загар.
- Насладете се!
Необходими продукти:
600 г спанак
50 г сирене
2 с.л. зехтин
сол на вкус
Начин на приготвяне:
- Загрейте зехтина в голям тиган.
- Добавете спанака в тигана и похлупете с капак. Оставете да се готви за около 5 минути.
- Добавете нарязания на ситно чесън и солта, разбъркайте добре и похлупете за още 5 минути.
- Отстранете от огъня.
- Поръсете с пармезана или друго сирене по Ваш избор.
- Насладете се!
И четирите рецепти са от част от многобройните рецепти, с които клиентите ми разполагат в своите лични профили в сайта. Храненето по време на режим трябва да е лесно, а не скучно и подобни предложения за рецепти го правят вкусно и вълнуващо.
- Ако желаете да свалите или поддържате здравословни килограми, хранейки се разнообразно, балансирано и вкусно, разгледайте програмите и изберете Вашата от тук >>
- Повече за мен Ипократис Пападимитракос и моята методология, вижте тук >>