Вдъхновяващи рецепти за отслабване
Какво си представяте първо, когато чуете "рецепти за отслабване"?
Най-вероятно малки порции еднотипна храна; купа, пълна със зелени листа; сухо пилешко филе или безвкусни зеленчуци...
Време е да спрем да свързваме менюто, целящо сваляне на килограми, със скучна и еднообразна храна!
Време е да осъзнаем, че за да постигнем калориен дефицит, не е нужно да се лишим от удоволствието на храненето.
Точно обратното!
За да можем да се придържаме към подходящия за нас режим на хранене, е важно да се наслаждаваме на храната си. Тогава засищането ще идва от разнообразието, а не от количеството.
Събрах за вас няколко рецепти, споделени от мой клиент на режим, който се оказа кулинарен блогър с богато въображение и усет към вкусната храна - Петя Аргирова. Петя ни радва с кулинарния си блог Ухае на. Добавих още няколко рецепти, съставени от мен и екипа ми за профилите на нашите клиенти.
Целта ми, показвайки ви тези рецепти, е да ви демонстрирам колко разнообразно, вкусно и вълнуващо може да бъде храненето ни, дори когато желаем да свалим килограми.
Всички рецепти, съставени от Петя са в съответствие с посочените от мен в режима й храни, количества и указания. За радост на останалите ми клиенти, рецептите й вече са в профилите им (с позволението на Петя, разбира се) и са адаптирани към техните режими.
Разгледайте рецептите за вдъхновение и идеи какво можете си приготвите. Възможностите са безброй!
Вдъхновяващи рецепти за отслабване:
Рецептата и снимката са предоставени от П.Аргирова
Необходими продукти:
-
300 г целина
-
1 яйце
- 1 с.л. галета
- 1 с.л бадемово брашно
- 1 с.л. зехтин
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
- Обелете малка глава целина и я нарежете на филии с дебелина около 1,5 см
- Сварете филиите целина в леко подсолена вода за около 10-15 минути.
- Докато целината се вари, пригответе "панировката" за шницелите - една купичка с разбитото яйце, втора купичка за галетата и трета за бадемовото брашно.
- Извадете филиите целина от водата и ги овкусете с щипка сол.
- Оваляйте всяка филия целина последователно в брашното, яйцето и галетата.
- Запечете ги в леко намазнен тиган за около 5-7 минути от всяка страна.
- Насладете им се в комбинация с предпочитаното от вас сирене/кашкавал извара с до 40% масленост.
Рецептата и снимката са предоставени от П.Аргирова
Необходими продукти:
- 200 г патладжан (печен)
- 150 г консерва домати
- 50 г извара/сирене/крема сирене или смес
- 1 скилидка чесън
- магданоз
Начин на приготвяне:
- Нарежете един средно голям патладжан на много тънки филии.
- Посолете филиите и ги оставете около 30 минути.
- Изпечете ги в намазан със зехтин грил тиган за около 10 минути.
- Можете да изпечете патладжана и по-рано и да съхранявате готовите "филии" в хладилник за около 1-2 дни.
- За пълнежа от сирене е най-добре да използвате крема сирене, обикновено сирене и една супена лъжица кисело мляко (не е задължително). Можете да използвате и извара. Импровизирайте. Смесете крема сиренето и сиренето, като общото им количество трябва да отговаря на посочения в режима Ви грамаж за сирене. Добавете нарязан на ситно магданоз към сместа от сирене.
- Намажете патладжаните и ги завийте на рулца.
- За доматения сос, използвайте консерва с домати на кубчета. Сложете ги в дълбок тиган на котлона, заедно със скилидка чесън, нарязана на ситно, 1 ч.л. зехтин и подправки по Ваш избор и ги оставете да къкрят за около 10 минути или до сгъстяване.
- Сервирайте рулцата върху канапе от доматения сос.
- Насладете се!
Рецептата и снимката са предоставени от П.Аргирова
Необходими продукти:
- 320 г картофи
- 1 яйце
- 1 с.л. царевично нишесте
- сол, черен пипер и магданоз на вкус
- 1 с.л. чесън на прах
Начин на приготвяне:
- Обелете картофите, настържете ги с кухненско ренде и ги изцедете.
- Поставете ги в купа.
- Добавете яйцето и нишестето и разбъркайте.
- Овкусете сместа със сол, черен пипер, лют пипер, чесън и магданоз.
- Омесете сместа добре и оформете топки, колкото голям орех.
- Поставете топките в тава, покрита с хартия за печене и ги сплескайте.
- Печете около 25 минути на 190 градуса с вентилатор.
- Насладете се на картофените пуфери със салата по Ваш избор.
Необходими продукти:
- 350 г тиквички
- 1 яйце
- 50 г пармезан
- 3 с.л. галета
- 3 с.л. зехтин
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Измийте тиквичките и ги нарежете на кръгчета.
- Разбъркайте яйцето в купичка.
- В друга купичка смесете настъргания пармезан, галетата, сол и пипер на вкус.
- Потапяйте всяко кръгче първо в яйцето, а след това в купичката с пармезан. Съветвам Ви да имате една суха и една мокра ръка, за да избегнете хаоса в кухнята. С мократа ръка потапяйте тиквичките в яйцето и ги поставяйте в пармезана. А със сухата ги поръсвайте с пармезан и ги слагайте в тавата.
- Нареждайте тиквичките в тава, покрита с хартия за печене. Не ги застъпвайте, за да се изпекат равномерно.
- Напръскайте тиквичките със зехтин и печете в предварително загрята фурна за около 17-20 минути.
- Ако искате тиквичките да станат хрупкави (повярвайте ми искате), извадете тавата от фурната на десетата минута и ги завъртете, за да се запекат от двете страни.
- Насладете им се докато са още топли.
Рецептата и снимката са предоставени от П.Аргирова
Необходими продукти:
- 300 г патладжан
- 50 г гауда на слайсове
- 1 скилидка чесън
- 1 с.л. лимонов сок
- 1 с.л. зехтин
- 1 ч.л. кимион
- 1 ч.л. сусамов тахан
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
Пармезанов чипс:
- Най-подходящо е да използвате сирене Гауда на филийки (слайсове0 или друг тип сирене на слайсове по ваш избор.
- Загрейте фурната на 220 градуса.
- Нарежете всяка филийка на малки правоъгълници или квадрати с големина около 2х3 см.
- Поставете нарязаните парчета в тава, покрита с хартия за печене.
- Печете в гореща силна фурна за около 10 минути или докато забележите, че парченцата се зачервяват в краищата.
Баба Гануш
- Изпечете два патладжана и ги обелете. Можете да използвате и печен патладжан от буркан, ако искате да спестите време.
- Смелете патладжаните в блендър или ги намачкайте с вилица.
- Добавете 1 ч.л. сусамов тахан, 1 скилидка чесън, 1 ч.л. зехтин, 1 с.л. лимонов сок, кимион и сол на вкус.
- Разбъркайте.
Насладетете се на апетитния Баба Гануш в комбинация с пармезановия чипс!
Необходими продукти:
- 300 г брюкселско зеле
- 50 г извара
- 2 скилидки чесън
- 1 нар
- 20 г шамфъстък
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
- Почистете брюкселското зеле от външните листа и го разрежете наполовина.
- Подредете половинките на един ред в голям нагорещен тиган с незалепващо покритие с отрязаната страна надолу.
- Печете ги на силен огън за около 5 минути.
- Докато се брюкселското зеле се пече, обелете чесъна и го нарежете на тънки филийки.
- Счукайте шамфъстъка.
- Разрежете нара надве. Прецедете сока от едната половина през сито в купа. Извадете всички зърна от другата половина като я държите с отрязаната страна надолу и удряте по кората с лъжица.
- Добавете нарязания чесън, 1 с.л. зехтин и малко вода в тигана с брюкселското зеле. Разбъркайте и гответе още 1 минута.
- Сложете изварата в плоска чиния. Добавете отгоре брюкселското зеле и го поръсете със зърната от нара и шамфъстъка. Залейте със сока от нара и 1 с.л зехтин. Поръсете с щипка сол и черен пипер.
- Насладете се!
Бъдете креативни! Опитвайте нови храни и рецепти и обогатявайте вашата кухня!
Най-важно е да се наслаждавате на храната си.
Няма нужда да се тормозите с изчисляване на калории, макроелементи или въглехидрати – важното е да откриете Вашето нормално хранене и да го превърнете в навик.
Вашият режим и рецептите, ще ви помогнат да го направите!
- Ако желаете да свалите или поддържате здравословни килограми, хранейки се разнообразно, балансирано и вкусно, разгледайте програмите и изберете Вашата от тук >>
- Повече за мен Ипократис Пападимитракос и моята методология, вижте тук >>