Ипократис Пападимитракос - Открийте вашето нормално хранене без диета | - Ипократис

Меню
  1. Начало
  2. /
  3. Полезно
  4. /
  5. Вдъхновяващи рецепти за отслабване

Полезно

Вдъхновяващи рецепти за отслабване

Какво си представяте първо, когато чуете "рецепти за отслабване"?


Най-вероятно малки порции еднотипна храна; купа, пълна със зелени листа; сухо пилешко филе или безвкусни зеленчуци...


Време е да спрем да свързваме менюто, целящо сваляне на килограми, със скучна и еднообразна храна!


Време е да осъзнаем, че за да постигнем калориен дефицит, не е нужно да се лишим от удоволствието на храненето.


Точно обратното!


За да можем да се придържаме към подходящия за нас режим на хранене, е важно да се наслаждаваме на храната си. Тогава засищането ще идва от разнообразието, а не от количеството.

 

Събрах за вас няколко рецепти, споделени от мой клиент на режим, който се оказа кулинарен блогър с богато въображение и усет към вкусната храна - Петя Аргирова. Петя ни радва с кулинарния си блог Ухае на.  Добавих още няколко рецепти, съставени от мен и екипа ми за профилите на нашите клиенти.

 

Целта ми, показвайки ви тези рецепти, е да ви демонстрирам колко разнообразно, вкусно и вълнуващо може да бъде храненето ни, дори когато желаем да свалим килограми.


Всички рецепти, съставени от Петя са в съответствие с посочените от мен в режима й храни, количества и указания. За радост на останалите ми клиенти, рецептите й вече са в профилите им (с позволението на Петя, разбира се) и са адаптирани към техните режими.

Разгледайте рецептите за вдъхновение и идеи какво можете си приготвите. Възможностите са безброй! 

 

Вдъхновяващи рецепти за отслабване:

 

Image from Gyazo

 Рецептата и снимката са предоставени от П.Аргирова

 

Необходими продукти:

  • 300 г целина

  • 1 яйце

  • 1 с.л. галета
  • 1 с.л бадемово брашно
  • 1 с.л. зехтин
  • сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

  • Обелете малка глава целина и я нарежете на филии с дебелина около 1,5 см
  • Сварете филиите целина в леко подсолена вода за около 10-15 минути.
  • Докато целината се вари, пригответе "панировката" за шницелите - една купичка с разбитото яйце, втора купичка за галетата и трета за бадемовото брашно.
  • Извадете филиите целина от водата и ги овкусете с щипка сол.
  • Оваляйте всяка филия целина последователно в брашното, яйцето и галетата. 
  • Запечете ги в леко намазнен тиган за около 5-7 минути от всяка страна. 
  • Насладете им се в комбинация с предпочитаното от вас сирене/кашкавал извара с до 40% масленост.
 

Image from Gyazo

 Рецептата и снимката са предоставени от П.Аргирова


Необходими продукти:

  • 200 г патладжан (печен)
  • 150 г консерва домати
  • 50 г извара/сирене/крема сирене или смес
  • 1 скилидка чесън
  • магданоз

Начин на приготвяне:

  • Нарежете един средно голям патладжан на много тънки филии.
  • Посолете филиите и ги оставете около 30 минути.
  • Изпечете ги в намазан със зехтин грил тиган за около 10 минути.
  • Можете да изпечете патладжана и по-рано и да съхранявате готовите "филии" в хладилник за около 1-2 дни. 
  • За пълнежа от сирене е най-добре да използвате крема сирене, обикновено сирене и една супена лъжица кисело мляко (не е задължително). Можете да използвате и извара. Импровизирайте. Смесете крема сиренето и сиренето, като общото им количество трябва да отговаря на посочения в режима Ви грамаж за сирене. Добавете нарязан на ситно магданоз към сместа от сирене. 
  • Намажете патладжаните и ги завийте на рулца. 
  • За доматения сос, използвайте консерва с домати на кубчета. Сложете ги в дълбок тиган на котлона, заедно със скилидка чесън, нарязана на ситно, 1 ч.л. зехтин и подправки по Ваш избор  и ги оставете да къкрят за около 10 минути или до сгъстяване. 
  • Сервирайте рулцата върху канапе от доматения сос.
  • Насладете се!

 

 

Image from Gyazo

 Рецептата и снимката са предоставени от П.Аргирова


Необходими продукти:

  • 320 г картофи
  • 1 яйце
  • 1 с.л. царевично нишесте
  • сол, черен пипер и магданоз на вкус
  • 1 с.л. чесън на прах

 

Начин на приготвяне:

  • Обелете картофите, настържете ги с кухненско ренде и ги изцедете. 
  • Поставете ги в купа.
  • Добавете яйцето и нишестето и разбъркайте.
  • Овкусете сместа със сол, черен пипер, лют пипер, чесън и магданоз.
  • Омесете сместа добре и оформете топки, колкото голям орех.
  • Поставете топките в тава, покрита с хартия за печене и ги сплескайте.
  • Печете около 25 минути на 190 градуса с вентилатор.
  • Насладете се на картофените пуфери със салата по Ваш избор.
 

Image from Gyazo

 

Необходими продукти:

  • 350 г тиквички
  • 1 яйце
  • 50 г пармезан
  • 3 с.л. галета
  • 3 с.л. зехтин
  • сол и черен пипер на вкус

 

Начин на приготвяне:

  • Измийте тиквичките и ги нарежете на кръгчета.
  • Разбъркайте яйцето в купичка.
  • В друга купичка смесете настъргания пармезан, галетата, сол и пипер на вкус. 
  • Потапяйте всяко кръгче първо в яйцето, а след това в купичката с пармезан. Съветвам Ви да имате една суха и една мокра ръка, за да избегнете хаоса в кухнята. С мократа ръка потапяйте тиквичките в яйцето и ги поставяйте в пармезана. А със сухата ги поръсвайте с пармезан и ги слагайте в тавата. 
  • Нареждайте тиквичките в тава, покрита с хартия за печене. Не ги застъпвайте, за да се изпекат равномерно.
  • Напръскайте тиквичките със зехтин и печете в предварително загрята фурна за около 17-20 минути.
  • Ако искате тиквичките да станат хрупкави (повярвайте ми искате), извадете тавата от фурната на десетата минута и ги завъртете, за да се запекат от двете страни.
  • Насладете им се докато са още топли.

 

Image from Gyazo Рецептата и снимката са предоставени от П.Аргирова


Необходими продукти:

  • 300 г патладжан
  • 50 г гауда на слайсове
  • 1 скилидка чесън
  • 1 с.л. лимонов сок
  • 1 с.л. зехтин
  • 1 ч.л. кимион
  • 1 ч.л. сусамов тахан
  • сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

Пармезанов чипс:

  • Най-подходящо е да използвате сирене Гауда на филийки (слайсове0 или друг тип сирене на слайсове по ваш избор.
  • Загрейте фурната на 220 градуса.
  • Нарежете всяка филийка на малки правоъгълници или квадрати с големина около 2х3 см.
  • Поставете нарязаните парчета в тава, покрита с хартия за печене.
  • Печете в гореща силна фурна за около 10 минути или докато забележите, че парченцата се зачервяват в краищата. 

Баба Гануш

  • Изпечете два патладжана и ги обелете. Можете да използвате и печен патладжан от буркан, ако искате да спестите време.
  • Смелете патладжаните в блендър или ги намачкайте с вилица. 
  • Добавете 1 ч.л. сусамов тахан, 1 скилидка чесън, 1 ч.л. зехтин, 1 с.л. лимонов сок, кимион и сол на вкус.
  • Разбъркайте.

Насладетете се на апетитния Баба Гануш в комбинация с пармезановия чипс! 

 

Image from Gyazo

 

Необходими продукти:

  • 300 г брюкселско зеле
  • 50 г извара
  • 2 скилидки чесън
  • 1 нар
  • 20 г шамфъстък
  • сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

  • Почистете брюкселското зеле от външните листа и го разрежете наполовина. 
  • Подредете половинките на един ред в голям нагорещен тиган с незалепващо покритие с отрязаната страна надолу. 
  • Печете ги на силен огън за около 5 минути.
  • Докато се брюкселското зеле се пече, обелете чесъна и го нарежете на тънки филийки. 
  • Счукайте шамфъстъка. 
  • Разрежете нара надве. Прецедете сока от едната половина през сито в купа. Извадете всички зърна от другата половина като я държите с отрязаната страна надолу и удряте по кората с лъжица. 
  • Добавете нарязания чесън, 1 с.л. зехтин и малко вода в тигана с брюкселското зеле. Разбъркайте и гответе още 1 минута. 
  • Сложете изварата в плоска чиния. Добавете отгоре брюкселското зеле и го поръсете със зърната от нара и шамфъстъка. Залейте със сока от нара и 1 с.л зехтин. Поръсете с щипка сол и черен пипер.
  • Насладете се!

 

Бъдете креативни! Опитвайте нови храни и рецепти и обогатявайте вашата кухня!

Най-важно е да се наслаждавате на храната си.

Няма нужда да се тормозите с изчисляване на калории, макроелементи или въглехидрати – важното е да откриете Вашето нормално хранене и да го превърнете в навик.

Вашият режим и рецептите, ще ви помогнат да го направите!


 

Искате ли съвети, идеи и рецепти за Вашето хранене, директно във Вашата поща?


Използваме "бисквитки", за да улесним ползваемостта на Сайта. Вижте нашата политика за бисквитки.
X