Ипократис Пападимитракос - Открийте вашето нормално хранене без диета |

Меню
  1. Начало
  2. /
  3. Полезно
  4. /
  5. Пролетно меню и топ храни за сезона

Полезно

Пролетно меню и топ храни за сезона

Пролетта е най-подходящият сезон за прочистване както на дома, така и на менюто ни. С настъпването на топлите дни апетитът ни намалява по естествен път. Това прави изключването на тежките и висококалорични храни от менюто ни много по-лесно.

За да се насладите на пролетта максимално и да избегнете симптомите на пролетната умора, включете в менюто си възможно най-много сезонни храни. Дайте на организма си витамините и минералите, от които се нуждае и се отдайте на удоволствието от правилното хранене.

 

Подбрал съм за вас 3 рецепти* със сезонни пролетни продукти, които можете да си приготвите бързо и лесно и да усетите лекотата на сезона.

 

*И трите рецепти са от част от многобройните рецепти, с които клиентите ми разполагат в своите лични профили. Храненето по време на режим не трябва да е скучно и подобни предложения за рецепти го правят вкусно и вълнуващо. Повече за моите програми можете да видите тук >>



Image from Gyazo


Необходими продукти:

  • 200 г моркови
  • 200 г брюкселско зеле
  • 50 г сирене
  • 2 с.л зехтин
  • 1 с.л. балсамов оцет
  • 1 скилидка чесън - нарязана на ситно
  • сол и черен пипер на вкус 

 

Начин на приготвяне:

  • Почистете морковите и ги нарежете на дълги ивици. Първо отрежете всеки морков наполовина и след това всяка половина на лентички по дължина.
  • Отрежете  пънчетата на брюкселските зелки и махнете най-горните листенца. Нарежете всяка зелка на две.
  • Сложете почистените зеленчуци в голяма купа и добавете пармезана, зехтина, балсамовия оцет, чесън на прах, сол и черен пипер на вкус. 
  • Разбъркайте добре и поставете овкусените зеленчуци в тава, покрита с хартия за печене.
  • Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 25-30 минути. 
  • Добър апетит!
 
 ТОП ХРАНИ ЗА СЕЗОНА

Морковите са изключително полезно и вкусно „оръжие“ срещу пролетната умора. Те, заедно с тиквата и спанака, заемат водещо място в списъка на най-ефективните антиоксидантни зеленчуци по отношение на наличието на бета-каротин.Едновременно с това морковите са богати на ценни витамини от групата B, както и  на на калий, желаязо, витамини С и В6, мед, фолиева киселина, тиамин и магнезий. Дори ако пренебрегнем голямото количество витамини, морковите са страхотно средство за справяне с пролетната умора.

 

 

Image from Gyazo

 

Необходими продукти:

380 г спанак

200 г нахут

1 глава лук

1 с.л. зехтин

2 скилидки чесън

1 ч.л. кимион

1 с.л. лимонов сок

сол и черен пипер на вкус

 

Начин на приготвяне:

  • Нарежете лука и чесъна на ситно и ги задушете в 1 с.л. зехтин за 4-5 минути в дълбок тиган.
  • Измийте спанака и го нарежете на едро. 
  • Прибавете постепенно спанака в тигана при лука и чесъна.
  • Задушете спанаха докато намали обема си 4 пъти или около 10 минути.
  • Прибавете отцедения нахут от консерва и разбъркайте. 
  • Оставете да поври още 5 минути.
  • Сервирайте в дълбока чиния и овкусете със сол и пипер на вкус, кимион и лимонов сок. 
  • Насладете се!

  

ТОП ХРАНИ ЗА СЕЗОНА 

За да се спасим от нежеланото чувство на отпадналост, характерно за пролетта, е важно да даваме на организма си достатъчно желязо. А едни от най-богатите източници на желязо са зеленолистните зеленчуци. Изобилието от тях през този сезон е огромно – спанак, коприва, лапад, марули и др. Опитайте да ги включвате в менюто си възможно най-често, като за предпочитане е да ги консумирате сурови или след кратка термична обработка.

 

Image from Gyazo

 

Необходими продукти:

210 г пилешко месо

150 г тиквички

150 г домати

2 с.л лимонов сок

2 с.л. зехтин

2 скилидки чесън

риган, сол, черен пипер на вкус

 

Начин на приготвяне:

  • В голяма купа смесете 2 с.л. зехтин, чесъна, ригана, лимоновия сок, сол и пипер на вкус. 
  • Нарежете тиквичките на кръгчета с дебелина около 2 см и ги сложете в купата с подправките. Разрежете доматите на големи парчета за салата и също ги добавете в купата с подправките. (Можете да използвате чери домати, които да сложите цели).
  • Извадете зеленчуците от купата и ги сложете в едната половина на йенски съд или тавичка - оставете място за пилешкото месо.
  • Надупчете пилешките гърди с клечка за зъби и ги сложете в купата с останалите подправки, като разбърквате, за да се покрият от всички страни.
  • Сложете овкусеното месо в тавичката със зеленчуци. 
  • Печете 15-20 мин или докато зеленчуците омекнат, а пилето е готово, като разбъркате веднъж по време на печенето.
  • Сервирайте месото, полято с останалия в тавичката сос и печените зеленчуци. 
  • Насладете се на средиземноморския вкус!

 

 ТОП ХРАНИ ЗА СЕЗОНА 

Пилешкото месо неслучайно присъства в повечето диети и хранителни режими за сваляне на килограми. То е нискокалорично месо, с малко мазнини и лесноусвоими протеини. Пилешкото месо често се асоциира с думи с като "скучно", "сухо", "за хора на диета"...Но лошата му слава е напълно незаслужена. Когато е приготвено по правилен начин, пилешкото месо не отстъпва по вкус на по-мазните си събратя. Освен вкусно, пилешкото месо е и ценен източник е на витамини от групата В, на мастноразтворими витамини - А, D и E, както и на минерални вещества с важна биологична роля в организма – желязо, фосфор и др

За да се възползвате максимално от здравословните му ползи, избирайте  бяло месо, за предпочитане без кожата. 

 

Разнообразете менюто си и се насладете на пролетта!

Ако желаете да ви изготвя индивидуална програма с разнообразно меню, можете да намерите повече информация тук >>

Искате ли съвети, идеи и рецепти за Вашето хранене, директно във Вашата поща?


Използваме "бисквитки", за да улесним ползваемостта на Сайта. Вижте нашата политика за бисквитки.
X