Открийте вашето нормално хранене | ipokratis.bg

Меню
Начало / Полезно / Пролетно меню и топ храни за сезона

Полезно

Пролетно меню и топ храни за сезона

Пролетта е най-подходящият сезон за прочистване както на дома, така и на менюто ни. С настъпването на топлите дни апетитът ни намалява по естествен път. Това прави изключването на тежките и висококалорични храни от менюто ни много по-лесно.

За да се насладите на пролетта максимално и да избегнете симптомите на пролетната умора, включете в менюто си възможно най-много сезонни храни. Дайте на организма си витамините и минералите, от които се нуждае и се отдайте на удоволствието от правилното хранене.

 

Подбрал съм за вас 3 рецепти* със сезонни пролетни продукти, които можете да си приготвите бързо и лесно и да усетите лекотата на сезона.

 

*И трите рецепти са от част от многобройните рецепти, с които клиентите ми разполагат в своите лични профили. Храненето по време на режим не трябва да е скучно и подобни предложения за рецепти го правят вкусно и вълнуващо. Повече за моите програми можете да видите тук >>



Image from Gyazo


Необходими продукти:

 

Начин на приготвяне:

 
 ТОП ХРАНИ ЗА СЕЗОНА

Морковите са изключително полезно и вкусно „оръжие“ срещу пролетната умора. Те, заедно с тиквата и спанака, заемат водещо място в списъка на най-ефективните антиоксидантни зеленчуци по отношение на наличието на бета-каротин.Едновременно с това морковите са богати на ценни витамини от групата B, както и  на на калий, желаязо, витамини С и В6, мед, фолиева киселина, тиамин и магнезий. Дори ако пренебрегнем голямото количество витамини, морковите са страхотно средство за справяне с пролетната умора.

 

 

Image from Gyazo

 

Необходими продукти:

380 г спанак

200 г нахут

1 глава лук

1 с.л. зехтин

2 скилидки чесън

1 ч.л. кимион

1 с.л. лимонов сок

сол и черен пипер на вкус

 

Начин на приготвяне:

  

ТОП ХРАНИ ЗА СЕЗОНА 

За да се спасим от нежеланото чувство на отпадналост, характерно за пролетта, е важно да даваме на организма си достатъчно желязо. А едни от най-богатите източници на желязо са зеленолистните зеленчуци. Изобилието от тях през този сезон е огромно – спанак, коприва, лапад, марули и др. Опитайте да ги включвате в менюто си възможно най-често, като за предпочитане е да ги консумирате сурови или след кратка термична обработка.

 

Image from Gyazo

 

Необходими продукти:

210 г пилешко месо

150 г тиквички

150 г домати

2 с.л лимонов сок

2 с.л. зехтин

2 скилидки чесън

риган, сол, черен пипер на вкус

 

Начин на приготвяне:

 

 ТОП ХРАНИ ЗА СЕЗОНА 

Пилешкото месо неслучайно присъства в повечето диети и хранителни режими за сваляне на килограми. То е нискокалорично месо, с малко мазнини и лесноусвоими протеини. Пилешкото месо често се асоциира с думи с като "скучно", "сухо", "за хора на диета"...Но лошата му слава е напълно незаслужена. Когато е приготвено по правилен начин, пилешкото месо не отстъпва по вкус на по-мазните си събратя. Освен вкусно, пилешкото месо е и ценен източник е на витамини от групата В, на мастноразтворими витамини - А, D и E, както и на минерални вещества с важна биологична роля в организма – желязо, фосфор и др

За да се възползвате максимално от здравословните му ползи, избирайте  бяло месо, за предпочитане без кожата. 

 

Разнообразете менюто си и се насладете на пролетта!

Ако желаете да ви изготвя индивидуална програма с разнообразно меню, можете да намерите повече информация тук >>

Искате ли съвети, идеи и рецепти за Вашето хранене, директно във Вашата поща?


Използваме "бисквитки", за да улесним ползваемостта на Сайта. Вижте нашата политика за бисквитки.
X