Пролетно меню и топ храни за сезона

Пролетта е най-подходящият сезон за прочистване както на дома, така и на менюто ни. С настъпването на топлите дни апетитът ни намалява по естествен път. Това прави изключването на тежките и висококалорични храни от менюто ни много по-лесно.
За да се насладите на пролетта максимално и да избегнете симптомите на пролетната умора, включете в менюто си възможно най-много сезонни храни. Дайте на организма си витамините и минералите, от които се нуждае и се отдайте на удоволствието от правилното хранене.
Подбрал съм за вас 3 рецепти* със сезонни пролетни продукти, които можете да си приготвите бързо и лесно и да усетите лекотата на сезона.
*И трите рецепти са от част от многобройните рецепти, с които клиентите ми разполагат в своите лични профили. Храненето по време на режим не трябва да е скучно и подобни предложения за рецепти го правят вкусно и вълнуващо. Повече за моите програми можете да видите тук >>
Необходими продукти:
- 200 г моркови
- 200 г брюкселско зеле
- 50 г сирене
- 2 с.л зехтин
- 1 с.л. балсамов оцет
- 1 скилидка чесън - нарязана на ситно
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Почистете морковите и ги нарежете на дълги ивици. Първо отрежете всеки морков наполовина и след това всяка половина на лентички по дължина.
- Отрежете пънчетата на брюкселските зелки и махнете най-горните листенца. Нарежете всяка зелка на две.
- Сложете почистените зеленчуци в голяма купа и добавете пармезана, зехтина, балсамовия оцет, чесън на прах, сол и черен пипер на вкус.
- Разбъркайте добре и поставете овкусените зеленчуци в тава, покрита с хартия за печене.
- Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 25-30 минути.
- Добър апетит!
ТОП ХРАНИ ЗА СЕЗОНА
Морковите са изключително полезно и вкусно „оръжие“ срещу пролетната умора. Те, заедно с тиквата и спанака, заемат водещо място в списъка на най-ефективните антиоксидантни зеленчуци по отношение на наличието на бета-каротин.Едновременно с това морковите са богати на ценни витамини от групата B, както и на на калий, желаязо, витамини С и В6, мед, фолиева киселина, тиамин и магнезий. Дори ако пренебрегнем голямото количество витамини, морковите са страхотно средство за справяне с пролетната умора.
Необходими продукти:
380 г спанак
200 г нахут
1 глава лук
1 с.л. зехтин
2 скилидки чесън
1 ч.л. кимион
1 с.л. лимонов сок
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Нарежете лука и чесъна на ситно и ги задушете в 1 с.л. зехтин за 4-5 минути в дълбок тиган.
- Измийте спанака и го нарежете на едро.
- Прибавете постепенно спанака в тигана при лука и чесъна.
- Задушете спанаха докато намали обема си 4 пъти или около 10 минути.
- Прибавете отцедения нахут от консерва и разбъркайте.
- Оставете да поври още 5 минути.
- Сервирайте в дълбока чиния и овкусете със сол и пипер на вкус, кимион и лимонов сок.
- Насладете се!
ТОП ХРАНИ ЗА СЕЗОНА
За да се спасим от нежеланото чувство на отпадналост, характерно за пролетта, е важно да даваме на организма си достатъчно желязо. А едни от най-богатите източници на желязо са зеленолистните зеленчуци. Изобилието от тях през този сезон е огромно – спанак, коприва, лапад, марули и др. Опитайте да ги включвате в менюто си възможно най-често, като за предпочитане е да ги консумирате сурови или след кратка термична обработка.
Необходими продукти:
210 г пилешко месо
150 г тиквички
150 г домати
2 с.л лимонов сок
2 с.л. зехтин
2 скилидки чесън
риган, сол, черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- В голяма купа смесете 2 с.л. зехтин, чесъна, ригана, лимоновия сок, сол и пипер на вкус.
- Нарежете тиквичките на кръгчета с дебелина около 2 см и ги сложете в купата с подправките. Разрежете доматите на големи парчета за салата и също ги добавете в купата с подправките. (Можете да използвате чери домати, които да сложите цели).
- Извадете зеленчуците от купата и ги сложете в едната половина на йенски съд или тавичка - оставете място за пилешкото месо.
- Надупчете пилешките гърди с клечка за зъби и ги сложете в купата с останалите подправки, като разбърквате, за да се покрият от всички страни.
- Сложете овкусеното месо в тавичката със зеленчуци.
- Печете 15-20 мин или докато зеленчуците омекнат, а пилето е готово, като разбъркате веднъж по време на печенето.
- Сервирайте месото, полято с останалия в тавичката сос и печените зеленчуци.
- Насладете се на средиземноморския вкус!
ТОП ХРАНИ ЗА СЕЗОНА
Пилешкото месо неслучайно присъства в повечето диети и хранителни режими за сваляне на килограми. То е нискокалорично месо, с малко мазнини и лесноусвоими протеини. Пилешкото месо често се асоциира с думи с като "скучно", "сухо", "за хора на диета"...Но лошата му слава е напълно незаслужена. Когато е приготвено по правилен начин, пилешкото месо не отстъпва по вкус на по-мазните си събратя. Освен вкусно, пилешкото месо е и ценен източник е на витамини от групата В, на мастноразтворими витамини - А, D и E, както и на минерални вещества с важна биологична роля в организма – желязо, фосфор и др.
За да се възползвате максимално от здравословните му ползи, избирайте бяло месо, за предпочитане без кожата.
Разнообразете менюто си и се насладете на пролетта!
Ако желаете да ви изготвя индивидуална програма с разнообразно меню, можете да намерите повече информация тук >>