Ипократис Пападимитракос - Открийте вашето нормално хранене без диета |

Меню
 1. Начало
 2. /
 3. Полезно
 4. /
 5. Най-добри и най-лоши диети за 2020-та според представителна класация

Полезно

Най-добри и най-лоши диети за 2020-та според представителна класация

Кето е на дъното за здравословно хранене, победителят е същият като миналата година

Представям ви класацията на US News & World Report за най-добри диети на 2020-та. Реших да обърна внимание на тази класация поради две причини:

 • Класацията е съставена изключително професионално и прозрачно и показва обективната оценка на специалисти от сферата на медицината и храненето. С две думи – това е класация, на която може да се вярва.
 • Колкото и да са подценявани, класациите, те са важен фактор за представяне на реалността, особено когато са обективни и качествени. Реалността такава, каквато е, а не пречупена през личните ни убеждения и вярвания за храненето. Особено във време, в което всеки се е обградил само с единомислещи събратя и отхвърля всичко, което противоречи с личните му вярвания, класациите са добър инструмент за осъзнаване. А в сферата на храненето и диетите такова осъзнаване е наложително.

 

Вече за 10-та поредна година US News & World Report класира най-добрите (и най-лошите) диети за предстоящата година. Класирането е базирано на седем категории, в които всяка диета е оценявана от едно до пет. Категориите са:

 • Пълноценност на храненето и здравословно хранене
 • Удобство и леснота на спазване
 • Отслабване в краткосрочен план
 • Отслабване в дългосрочен план
 • Рискове за здравето
 • Ползи за сърдечно-съдовата система
 • Ползи за превенция на диабета


Най-добра диета за 2020-та

 

През 2020-та титлата „най-добра диета“ печели Средиземноморската диета. Тя е на върха на тази класация от 2017-та.

Средиземноморската диета залага основно на риба и немазни меса, пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, зехтин ядки и семена. Виното също е позволено в умерени количества.

Въпреки името си, Средиземноморската диета, не е програма за отслабване, а определен начин на живот. Тя е култура на хранене, която се учи. Описва норми на хранене и поведение, които водят към усвояване на правилни хранителни навици и поддържане на добро здраве. Удоволствието от храненето и споделянето му със семейство и приятели е съществена част от Средиземноморския начин на мислене.

Моята методология до голяма степен е основана на насоките за хранене, които Средиземноморската диета промотира. Те са общовалидни, но за съжаление днес, когато никой няма време, а пакетираните храни и полуфабрикатите доминират, ни е нужно усилие, за да ги спазваме. Кои са тези насоки? Редовно хранене с качествена прясна храна, приготвена от нас самите. Бавно хранене, заедно със семейството и/или близките ни хора и наслада от всяка хапка, което ни помага да не прекаляваме с количествата.

Режимите, които изготвям включват всички храни, типични за Средиземноморската диета, но в същото време са съобразени с личните вкусови предпочитания и здравословното състояние на всеки отделен клиент.  

Средиземноморска диета определено е начин на хранене и начин на живот, който всеки от нас може да води, стига да има необходимите хранителни навици.

Освен най-добра диета за 2020-та Средиземноморската диета е определена и като най-лесна за спазване, най-подходяща за превенция на диабет и най-добра диета, базирана на растителни продукти.


В дъното на класацията


Кето диетата е поставена на последно място по общи показатели сред всички 35 оценявани диети. С други думи – кето диетата, която набира все по-голяма популярност не само в Щатите, но и у нас, е най-лоша диета за 2020-та година.

Привържениците на тази високомазнинната и нисковъглехидратна диета, твърдят, че тя помага за бързо сваляне на килограми, енергичност и подобряване на общото здравословно състояние като „вкарва“ тялото в състояние на кетоза, карайки го да гори мазнини вместо въглехидрати...

Но оценяващият панел на US News от диетолози, кардиолози и ендокринолози поставят кето диетата на последно място в категорията „здравословно хранене“ и на предпоследно в общата класация на диетите.

Кето получава лош резултат и в категорията „Ползи за сърдечно-съдовата система“. Това не е изненадващо, като имаме предвид, че в много форми на тази диета се набляга основно на сатурирани мазнини като масло и червени меса, прекомерната консумация на които може да допринесе за по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания.

Не е изненадващо и, че оценката на кето в категорията „Лесни за спазване“ е ниска. Изключителните рестрикции за всички въглехидрати, които тази диета налага, затрудняват дори и най-големите й привърженици особено в дългосрочен план. Стриктните забрани на въглехидрати изключват от менюто дори полезни храни като плодове, пълнозърнеси култури и зеленчуци, богати на скробяла.

Единствената категория, в която кето получава водещо място е категорията „Бързо отслабване“. Там тя е трета поред, заедно с диетата на Аткинс, WW и Джени Крейг.

Моето мнение за бързото и бавното отславане в случая напълно съвпада с мнението на панелистите  от US News. Според тях въпреки, че Кето и Аткинс почти гарантирано водят до бързо отслабване, дългосрочният успех, а именно трайното отслабване, е „почти невъзможен“.

 

Акценти от класацията и заключение


Цялата класация можете да видите тук, но основните акценти са следните:

 • Първите три места в общата класация за най-добра диета за 2020-та се заемат от: 1. Средиземноморската диета; 2. DASH диетата (Dietary Approach to Stop Hypertension) и диетата Flexitarian (гъвкав+вегетарианец). Тези три диети оглавяват и категориите  „здравословно хранене“ и  „превенция на диабет“, като Средиземноморската и Flexitarian са на челни позиции и в категориите „най-лесни за спазване“ и „най-добри диети с преобладаваща растителна храна“ а Средиземноморската и DASH в категория „Превенция на сърдечно-съдови заболявания“.
 • Общото между водещите три диети е, че те не изключват никоя голяма група храни; не налагат стриктни ограничения; лесни са за спазване и залагат основно на пресни храни, редовно хранене, достатъчни количества и удоволствие, без стрес.
 • Програмите, които оглавяват категорията „Най-добри за бързо сваляне на килограми“ – Кето, Аткинс, HMRP (Health Management Resources Program – основни хранения се заместват със специални продукти, като шейкове, плодови барчета и др), са същите, които са в дъното на общата класация за „Най-добри диети“.

 

Резултатите от тази класация показват единодушното мнение на независимите специалисти, че правилното хранене е най-добрият начин за постигане и задържане на желаните килограми. За съжаление тенденцията да се търси „бързо отслабване“ продължава, въпреки доказаните негативни влияния върху здравето и краткосрочния ефект на диетите, които водят до него.

Лично за мен няма диета, която да е най-добра за всички хора. Всеки човек е уникален и такава трябва да е и неговата диета. С други думи – най-добрият режим за сваляне на килограми е индивидуалният режим. Режим, който е съобразен със здравословното състояние, хранителните предпочитания и начин на живот на всеки човек. Режим, който може да му помогне да усвои правилни хранителни навици и да живее без да мисли за диети. 

 

Ако желаете да ви изготвя индивидуален хранителен режим, съобразен с вашата цел, предпочитания и здравословно състояние,  разгледайте програмите и изберете вашата от тук >>

 

 

Искате ли съвети, идеи и рецепти за Вашето хранене, директно във Вашата поща?


Използваме "бисквитки", за да улесним ползваемостта на Сайта. Вижте нашата политика за бисквитки.
X