Ипократис Пападимитракос - Открийте вашето нормално хранене без диета |

Меню
 1. Начало
 2. /
 3. Полезно
 4. /
 5. Кои са съставките на перфектния хляб и най-важното за тях

Полезно

Кои са съставките на перфектния хляб и най-важното за тях

Хлябът ми е слабост. Както на повечето хора. В това няма нищо лошо. Хлябът винаги е бил, продължава да бъде и ще остане основна част от менюто на хората, въпреки опитите за заклеймяването му. Повече за тези опити, можете да прочетете в статиятаКакво се случи с хляба

Когато се консумира в подходящи количества и с мярка, хлябът има място във всяко здравословно меню. Точка.

Приготвянето на хляб е едно от най-старите умения на човека, родено от нуждата да се храни пълноценно, а хлебарството е най-старият занаят на Земята. Но днес хляб означава много повече от вода, брашно, мая и сол. Днес в света има повече от 500 вида хляб. Те се получават от различни житни растения – пшеница, ечемик, овес, ръж и др., а комбинациите им с допълнителни съставки са неизброими – тиквени семки, слънчоглед, сусам, сушени домати, орехи, овесени ядки, маслини и много други.

Ако преди 20 години единствените разновидности на хляба са били – белият и черният хляб, то днес разнообразието от различни видове хляб е огромно.

 

Кои са съставките на перфектния хляб днес?

Воден от желанието си да  разбера кои са съставките на перфектния хляб в днешно време, организирах своеобразно проучване под формата на игра. Играта се проведе в моята фейсбук страница, в партньорство със Симид.

 

В играта се включиха 310 души, които посочиха какво би съдържал перфектния за тях хляб. Резултатите са много интересни.

Ето ги и тях:

 

Топ съставките на перфектния хляб, посочвани от най-много хора са:

 • пълнозърнесто брашно,
 • лимец,
 • слънчогледови семки,
 • тиквени семки,
 • маково семе
 

Нека да обърнем заслуженото внимание на всяка една от топ съставките на перфектния хляб:

 

Лимец

Лимецът е безпрецедентен победител сред съставките на хляба, посочвани за любими.

52% от участниците посочват, че лимецът присъства в перфектния за тях хляб.

Може да се каже, че лимецът е днешната модерна пшеница. Това определено се дължи на многобройните кампании в последните години, промотиращи ползите от древната зърнена култура за здравето. Лимецът всъщност е вид жито, което бива „пренебрегнато“ с настъпването на индустриализацията поради по-трудната му обработка, но сега триумфално се завръща.

Интересна особеност на лимеца е, че зърната му са покрити с твърди обвивки, които ги пазят от външни влияния – болести, паразити. 

Лимецът е по-богат на манган, цинк и магнезий в сравнение с другите пшеници. Покълналите семена на лимеца съдържат също така витамин А, В, Е, белтъчини. Лимецът е богат на хранителни вещества, витамини, минерали и основни органични съединения, които други зърнени храни и форми на пшеницата не съдържат. Това, от своя страна, обяснява и подновения интерес към него.

 

Семена от тиква и слънчоглед:

Различните видове семена се посочват от голям брой хора като съставки на перфектния хляб:

 • Слънчогледови семки – 127 души
 • Тиквени семки – 75 души
 • Ленено семе – 50 души
 • Маково семе - 69 души
 • Семена – 69 души

 

Слънчогледовите семки са на второ място след лимеца за най-предпочитана съставка на перфектния хляб. 24% от участниците ги включват в техния перфектен хляб.

Ползите от семената за здравето са многобройни, а добавянето им в хляба, превръща тази уж семпла храна в кулинарно изкушение.Семената съдържат белтъци, фибри, витамини, желязо, омега 3 мастни киселини, което ги прави необходима съставка към ежедневното меню.

Тиквените семки са богати на витамин B и съдържат още желязо, магнезий, цинк и белтъци. Друга полезна съставка, която откриваме в тях, са есенциалните мастни киселини, които са ценни за здравето на кръвоносните съдове, като в същото време намаляват нивата на „лошия“ LDL холестерол.  

Слънчогледовите семки са чудесен източник на витамин B, включително и на фолиева киселина,. Те са богати още на витамин E – антиоксидант, който предпазва клетките от увреждане.

 Тъй като е източник на разтворими фибри, лененото семе помага за понижаване нивата на холестерола, спомага за стабилизиране нивата на кръвната захар. Освен това, оставя чувство на ситост за дълго време. 

 

Брашно

40% от участниците посочват, че перфектният хляб трябва да е направен от пълнозърнесто брашно.

Тук ясно се вижда тенденцията за фаворитизиране на пълнозърнестия хляб. Това е позитивна тенденция разбира се, но до момента, в който не се изпада в крайности и заклеймяване на бялото брашно. Дебатът черен хляб – бял хляб е по-актуален от всякога. Но това е дебат на крайности.  А крайностите не водят до нищо добро…Повече по тази тема и сравнителна таблица между белия и черния хляб можете да видите тук.

Царевичното брашно, както и ръженото присъстват сред отговорите на участниците, описващи съставките на перфектния хляб.

 

Други интересни съставки на перфектния хляб:

 • Маслини 55
 • Сушени домати 29
 • Сусам 58
 • Риган 20

 

В обобщение може да се каже, че перфектният хляб в днешно време е направен от пълнозърнесто брашно, съдържа брашно или семена от лимец, разнообразни семена и интересни добавки, отговарящи на индивидуалните вкусови предпочитания на хората.

Очевидна е необходимостта производителите на хляб да продължават да предлагат все по-разнообразни видове хляб, за да отговорят на желанията на потребителите. Пример в това отношение е Симид, като аз лично препоръчвам серията им хлябове  "Живена", които до голяма степен отговарят на описанието на "перфектния хляб".

Хлябът отдавна не е просто комбинация от 4 съставки - той е основна част от менюто ни, в която търсим не само засищане, но и вкус, здравословни ползи и удоволствие. Тази храна от древността се развива заедно с вкусовете и предпочитанията на хората и това е чудесно. Аз продължавам да съм защитник на хляба и можете да сте сигурни, че не е нужно да се лишавате от него, дори и когато желаете да свалите килограми. Тайната е в количеството. 


Ако желаете да започнете хранителен режим, в който да се включва и хляб, можете да разгледате и изберете подходящата за вас програма тук >>

 

Искате ли съвети, идеи и рецепти за Вашето хранене, директно във Вашата поща?


Използваме "бисквитки", за да улесним ползваемостта на Сайта. Вижте нашата политика за бисквитки.
X