Ипократис Пападимитракос - Открийте вашето нормално хранене без диета |

Меню
 1. Начало
 2. /
 3. Полезно
 4. /
 5. Как да постигнем и задържим желаните килограми? Нужни са 5 съставки. Вижте дали ги имате.

Полезно

Как да постигнем и задържим желаните килограми? Нужни са 5 съставки. Вижте дали ги имате.

 

Ако си задавате въпроса „Как да отслабна завинаги“, вие сте на правилния път към успеха. Думата „завинаги“ е разковничето. Щом сте я добавили към въпроса, най-вероятно вече сте опитали всевъзможни начини за сваляне на килограми и никой от тях не е довел до трайни резултати...

Всеки може да свали килограми, но да отслабнат завинаги успяват хората, които желаят точно това и са готови да се променят, за да го постигнат.

Това са и първите две от необходимите 5 съставки за успех:

 • Желание да сложим край на диетите с краткосрочен ефект
 • Готовност за промяна
Кои са следеащите 3 съставки, ще разберет след малко. 

Няма да ви лъжа – трайното отслабване изисква усилия и готовност за промяна от ваша страна. То не се може да се случи бързо и лесно. То не е крайна точка, а пътешествие, процес. Завършекът на този процес е промяната на вашите хранителни навици. Именно хранителните ни навици определят начина, по който се храним. Докато не променим тях, не можем да очакваме трайни резултати, каквито и диети да спазваме.

За полезните и за вредните хранителни навици

Има полезни и вредни хранителни навици. Ако вие не се чувствате комфортно в кожата си, усещата, че е нужно да свалите няколко килограма, или имате наднормено тегло, най-вероятно вашите хранителни навици са причината за това.

Полезните хранителни навици от друга страна, са „тайната“ на хората, които „ядат всичко и не пълнеят“. Жена ми е такъв човек. Тя е висока 178 см и откакто се познаваме (14 години) тежи 56 кг ( с изключение на двете й бремености, когато качи килограми и ги свали неусетно бързо). Дори е малко по-слаба отколкото е препоръчително... Преди да си помислите, че заслугите за манекенската й фигура се дължат на мен – длъжен съм да ви кажа, че тя никога в живота си не е спазвала диета... Ели е от хората, които обожават сладко, не се лишават от него и ядат всичко и с апетит. Чиста случайност е, че „жената на диетолога“, е от хората, за които тези, които се борят с излишните килограми, разказват неучтиви вицове...

На какво се дължи перфектната фигура на жена ми? Както стана ясно – не  на мен. Основна заслуга за нея има нейният баща и мой настоящ тъст. Но не заради гените, които й е предал, а заради хранителните навици, на които я я научил. Той определено отговаря на определението „строг баща“. Като дете Ели не е била очарована от факта, че сладките неща са недостъпни; храненето след вечеря е непозволено и че независимо от всичко всеки ден се закусва, обядва и вечеря по едно и също време. И все още е така. Когато сме на гости при родителите й, винаги вечеряме в 19:00 часа. Винаги се ядат готвени ястия, зеленчуците преобладават, а плодовете са задължителен десерт и междинна закуска...

Въпреки че като дете и като студент, Ели е опитвала да избяга от строгите правила на баща си и е залитала към безразборно хранене, основно с тестени и сладки неща, тя не е успяла да го прави дълго...Да. За нея неправилното хранене е предизикателство, защото изградените й хранителни навици са толкова силни, че дори несъзнателно тя не пропуска никое от храненията за деня, избира качествена храна и обожава плодове и зеленчуци. За нея е трудно да се храни вредно. И това прави живота й много по-лесен.

Без изобщо да се замисля, Ели винаги взема правилните решения за своето хранене, не се лишава от никаква храна и килограмите й са едни и същи години наред.  Как го прави? Подвластна е на навиците си, както всеки. Разликата е, че нейните хранителни навици са изключително полезни.

За съжаление не всички сме късметлии като Ели. Повечето хора нямат толкова силна и добра основа, на която да се оповават. Тук проличава огромната роля на родителите за възпитанието на правилни хранителни навици, но това е тема на друга статия...

Добрата новина е, че полезни хранителните навици, могат да бъдат изградени и на по-късен етап в живота. Да, по-трудно е, но е напълно възможно.


Тайната на здравословното и трайно отслабване се крие в изграждането на полезни хранителни навици


Като човек, който за 18 години е изслушал и съпреживял историите на повече от 20 000 души с наднормено тегло, смея да твърдя, че разбирам тези хора от първата дума. Разбирайки ги, успявам да им помогна.

Ако трябва да обобщя какво стои в основата на проблемите с килограмите на всички тези хора, категорично мога да кажа, че това са психологичните, а не физиологичните аспекти на храненето.  А навиците са съществена част от психологическите аспекти. Поради тази причина аз приемам хората, които се консултират с мен за клиенти с вредни хранителни навици, а не за пациенти с обменни заболявания.

А клиентът винаги е прав. Не се опитвам да налагам на хората нови правила, несъответстващи на начина им на живот, а ги консултирам какво е добре да променят в храненето си и как да го направят, за да постигнат целта си. И те успяват! С лесен за спазване режим; постоянна подкрепа  и точните съвети изграждаме нови навици и работим за разрушаване на старите.

Представително изследване показва, че хормоните на глада продължават да се увеличават в продължение на две години след отслабването и се нормализират чак след втората година. С други думи - ако един навик се създава в рамките на шест седмици, то за да разрушим старите си навици на хранене, е необходимо да прилагаме новия навик в продължение на две години.

Мислите ли, че ще можете да спазвате краен хранителен режим или каквато и да е силно ограничаваща диета за период от две години? Отговорът е ясен – това е невъзможно. И точно това показва защо крайните диети ни помагат да отслабнем, но само в краткосрочен план – те не могат да ни помогнат да усвоим нови хранители навици и да се разделим със старите...


За да се спазва един режим с удоволствие и постоянство, той трябва да е лесен и практичен.


Винаги се водя от това лично мое правило, когато създавам режимите на моите клиенти.

Какво прави един режим лесен и практичен?

Свободата, която дава.

Свободата е нужна, за да можем да превърнем този режим в част от нашия живот.

А как режимът дава свобода?

Като ви предоставя избор.

Аз чертая границите, в които е препоръчително да се вмести вашето хранене, а вие решавате как да ги запълните.

Методологията ми е изцяло насочена към промяна на вредните хранителни навици. Започваме като откриваме причините за качването на килограми и деликатно променяме проблемните елементи в храненето (психологически; организационни; количествени), оставайки максимално близо до Вашия ежедневен ритъм, график и предпочитания.

Следвайки режима си и точните за вас съвети и получавайки отговори на всичките си въпроси, постепенно превръщате правилното хранене в навик – в част от Вашия начин на живот. И това е краят на диетите.

 

В обобщение – за да отслабнем завинаги са необходими следните съставки:


 • Желание да сложим край на диетите с краткосрочен ефект.
 • Готовност за промяна на вредните ни хранителни навици.
 • Хранителен режим, който да можем да спазваме с удоволствие, съобразен с начина ни на живот, здравословното ни състояние и хранителни ни предпочитания.
 • Постоянна подкрепа (препоръчително от специалист)
 • Постоянство и последователност в действията до превръщането им в навик.

 

Ако мислите, че сте готови да започнете своето пътешествие към здравословното и трайно отслабване, изберете програма и поръчайте вашия хранителен режим от тук >> 

Аз ще изготвя най-подходящия режим за Вас и ще Ви подкрепям през целия път до постигане на целта.

Искате ли съвети, идеи и рецепти за Вашето хранене, директно във Вашата поща?


Използваме "бисквитки", за да улесним ползваемостта на Сайта. Вижте нашата политика за бисквитки.
X