Ипократис Пападимитракос - Открийте вашето нормално хранене без диета |

Меню
 1. Начало
 2. /
 3. Полезно
 4. /
 5. Храна или хапче за високото кръвно

Полезно

Храна или хапче за високото кръвно

Настоящата статия със закачливото име „Храна или хапче за високо кръвно“ е вдъхновена от разговора ми с мой много близък приятел в разцвета на 40-те. Не се бяхме виждали около 7 години и срещата ни беше вълнуваща и изключително приятна. Събрахме се на вечеря със семействата ни и можете ли да предположите коя тема захванахме първо? Най-вероятно няма да познаете...

 

„Пиеш ли вече лекарства за кръвно?“

Попита ме той.

 

Честно да ви кажа не очаквах такъв въпрос...Да, вярно е, че годините напредват, но в моята представа сме в разцвета на силите си и все още вярвам в и прилагам принципа, че храната е моето лекарство.

Оказа се, че личният лекар на моя приятел го е посъветвал да започне да пие лекарства за високо кръвно поради фамилната му обремененост. И той се е съгласил. 

Точно по същия начин започват и повечето хора. След препоръка от личния им лекар или от кардиолог. Трудно е да не се съгласиш с лекаря си... А когато той не ти дава опция да избереш дали да започнеш лекарства или преди това да опиташ да промениш някои аспекти от храненето и начина си на живот, лекарствата са сигурни.


Добрата новина е, че все повече кардиолози дават избор на пациентите си с високо кръвно – да започнат лекарства или да променят храненето и начина си на живот. Поставени пред такъв избор, хората решават да опитат да направят необходимите промени.

 

Какви са необходимите промени при високо кръвно налягане?

 

Най-ефективното средство за поддържане на кръвното налягане е комбинация от:

 • намаляване на теглото,
 • увеличаване на ежедневната физическа активност,
 • увеличена консумация на плодове и зеленчуци, богати на калий,
 • избягване на храни с високо съдържание на сол.

Вие не бихте ли предпочели да направите тези промени, ако с тях ще избегнете или поне ще отложите приема на лекарства?

 

Правилен хранителен режим – сваляне на килограми – контрол на кръвното

 

Около една трета от моите клиенти посочват във въпросника за поръчка на режим, че имат високо кръвно налягане. Поръчвайки хранителен режим, те вече са направили първата крачка към успешния контрол на кръвното си.

Част от тези хора все още не пият лекарства за кръвно и правилният хранителен режим им помага да не започват. Друга част, които вече приемат медикаменти,  успяват да намалят дозите им и дори да ги спрат изцяло.

Споделям с вас комуникацията ми с такъв клиент, за да усетите и вие радостта му от постигнатото:

 

Image from Gyazo

Image from Gyazo

 

Как се случва чудото?

 

Когато клиент с високо кръвно дойде в кабинета или си поръча режим онлайн и целта му е да свали килограми, съвместната ни работа протича в няколко етапа:

 • Моята работа е да изготвя за него режим с подходящи за здравословното му състояние храни, в количества и последователността, които да му помогнат да отслабне.
 • Задачата на клиента е да се придържа към режима си и моите съвети и да се храни с удоволствие.
 • Правим така, че отслабването да се случва за сметка на мазнините, а не на мускулна маса. Защото освен здравото сърце, мускулатурата е друг фактор за добрата и по-лесна циркулация на кръвта.
 • Намаляването на теглото облекчава работа на сърцето, а това води и до регулиране на кръвното налягане.


Общата ни цел, обаче, е не самото отслабване, а изграждането на правилни хранителни навици, съобразени с високото кръвно. А какви са те?

 

Ето ги и тях: редовно хранене, умерени количества храна, по-малко сол и мазнини, повече плодове и зеленчуци и съзнателно хранене с удоволствие.


Спазването на хранителен режим и възможността за постоянна комуникация със специалист улеснява усвояването на правилни хранителни навици. И постепенно килограмите и кръвното налягане се нормализират.

Без лекарства.

Независимо дали сте с високо кръвно налягане отскоро, или вече сте свикнали да живеете с него, можете значително да подобрите състояниетo си като направите малки промени в начина си на хранене и в начина си на живот.


Ако желаете да започнете хранителен режим, съобразен с вашето здравословно състояние и цел, можете да разгледате и изберете вашата програма от тук >>


 

Искате ли съвети, идеи и рецепти за Вашето хранене, директно във Вашата поща?


Използваме "бисквитки", за да улесним ползваемостта на Сайта. Вижте нашата политика за бисквитки.
X