Ипократис Пападимитракос - Открийте вашето нормално хранене без диета |

Меню
 1. Начало
 2. /
 3. Полезно
 4. /
 5. Функционална вода - всичко, което трябва да знаем и още нещо

Полезно

Функционална вода - всичко, което трябва да знаем и още нещо

Нови тенденции - нови потребители


Ако трябва да посоча най-отчетливата тенденция в храненето в днешно време - то това ще е огромният интерес към здравословното хранене и по-точно целенасоченото търсене на здравословни ползи в отделните храни.

Никога досега темата за храненето не е била толкова актуална и гореща, както през последната година, белязана от Ковид 19. Да, храненето, готвенето и снимките на храна не са спирали да доминират социалните мрежи, но особеното в новата тенденция е, тя е фокусирана върху осъзнатото здравословно хранене.

Разностранните позиции за храненето се обединяват от всеобщото търсене на здравословни ползи в отделните храни или казано по друг начин - в търсенето на храни, подобряващи конкретни функции в организма.

 

По данни на иновативната платформа за пазарни проучвания  Tastewise:

 • интересът и търсенето на потребителите към храни и напитки, повишаващи имунитета нараства с 23% всеки месец в края на 2020 година.
 • Интересът към храни и напитки съдържащи конкретни витамини и пребиотици се покачва със 7%
 • Интересът към храни и напитки благоприятни за здравето на червата е по-висок с цели 40% спрямо предходната година.
 • Интересът към успокояващи храни, допринасящи за справяне със стреса и напрежението или най-общо казано към "храни за настроение", расте общо с 18.6%.

Тези данни са за американския пазар, но съдейки от разговорите с моите клиенти в кабинета и онлайн през последната година, мога да потвърдя, че те напълно отразяват и тенденциите сред българските потребители.


С една дума - всички търсят храни и напитки, допринасящи за определени функции в организма им. И разбира се отговорът на пазара е да предостави такива храни и напитки - това са така наречените функционални храни.


Докато функционалните храни вече са част от менюто на повечето хора, то функционалните напитки тепърва започват да навлизат на българския пазар и поради тази причина би било интересно да обърнем повече внимание именно на тях.

 

Функционални напитки - решението за съвременните потребители


Какво представляват функционалните храни и напитки?

 

"Функционални" се наричат тези храни и напитки, които освен хранителна стойност имат и положителен ефект върху една или няколко функции на организма, като по този начин оказват благоприятен ефект върху човешкото здраве.


Зеленчуците и плодовете, както и ядките, семената, ферментиралите храни и някои меса, са естествени функционални храни. Някои от тях са с по-изявени характеристики и доказани ползи за здравето. Естествените функционални храни имат основно място в балансираното меню.


Но освен естествени, функционалните храни и напитки могат да бъдат и модифицирани. Това са храни и напитки, в които концентрацията на един или повече нутриента е обработена, добавена или модифицирана така, че да подсили техния принос за конкретна функция на организма и за здравословната диета като цяло.


През последната година пандемията стана причина за увеличаване на интереса към функционалните храни и напитки, като фокусът върху конкретни ползи за здравето, които те могат да ни дадат, според мен ще се задържи още дълго.

 

Функционалните води като решение срещу най-масовите вредни хранителни навици

 

В практиката ми вече е много често явление да дойде клиент, който казва "Искам да се храня здравословно, но не обичам вода и зеленчуци".

Положителната тенденция тук е засиленият интерес към здравословното хранене, но за съжаление интересът и разбирането на ползите от здравословното хранене, не са достатъчни за да променим изведнъж вредните си хранителни навици.


А едни от най-често срещаните вредни хранителни навици са:

 

 • Консумацията на малък малък на брой и ограничени по вид зеленчуци.

Масово хората консумират максимум 5 вида зеленчука на седмична база (според данните, с които разполагам за хранителните навици на над 15000 души в България). Това определено не е достатъчно, за да си набавим всички необходими за здравето ни витамини и минерали.

 • Недостатъчната консумация на вода.

Консумирането на 1.5-2 литра вода на ден се оказва трудна и дори неизпълнима задача за над 50 % от хората, с които работя в кабинета или онлайн. Ползите от достатъчната консумация на вода са известни на всички, но въпреки това много хора пропускат да пият необходимите около 8 чаши вода дневно. Когато тялото получава необходимата за нормалното си функциониране вода – то ще в перфектен баланс и обратното...


Голяма част от работата ми опира до това да помогна на хората да се справят с вредните си хранителни навици и много често те успяват, но е нужно време, постоянство и подкрепа.

 

 • Да се храним балансирано и разнообразно с качествена храна в умерени количества;
 • да приемаме достатъчно количество вода и
 • да почиваме пълноценно

е най-доброто, което можем да направим за здравето си.


Но за голяма част от хората днес изпълнението на горните три условия е трудно и почти невъзможно. И тук идва мястото на функционалните води, създадени в отговор на нуждите на потребителите.

 

Какво са основните функции на функционалните води:

 

 • Допринасят за попълването на дефицита на витамини, минерали и други полезни вещества на фона на ниската консумация на зеленчуци
 • Подпомагат правилната хидратация наред с водата, особено за хора, които не обичат и не могат да се научат да пият достатъчно вода.

 

Функционалните води определено са продукт, който отговаря на нуждите на съвременните потребители и аз лично съм любопитен с какви комбинации от витамини и минерали ще ни изненадат.

 

Като цяло функционалните води имат място в здравословното меню и ако приятният им вкус и добавените витамини и минерали ви помагат да пиете повече от жизненоважната течност - не се притеснявайте да го правите! Но не очаквайте от тях чудеса за здравето или фигурата си и не се доверявайте на маркетинговите трикове, особено ако някоя функционална вода твърди, че ще ви помогне да детоксикирате тялото си, да се излекувате от конкретна болест или да отслабнете...

 

Ако желаете да постигнете и задържите здравословни за вас килограми, разгледайте програмите ми и изберете най-подходящата за вас от тук >>


Искате ли съвети, идеи и рецепти за Вашето хранене, директно във Вашата поща?


Използваме "бисквитки", за да улесним ползваемостта на Сайта. Вижте нашата политика за бисквитки.
X