6 рецепти за супи с аромат на есен

Какво по-хубаво от сгряваща ароматна супа през все по-хладните есенни дни.
Опитвайте да включвате супа в менюто си възможно най-често.
Не е нужно да приготвяте сложни супи с многобройни продукти. Достатъчно е да комбинирате 2-3 зеленчука с точните подправки и ще имате апетитна супа за максимум 40 минути.
Тук ви предлагам 6 рецепти за супи с аромат на есен, с приготвянето на които може да се справи всеки.
И шестте рецепти са от част от многобройните рецепти, с които клиентите ми разполагат в своите лични профили в сайта. Храненето по време на режим не трябва да е скучно и подобни предложения за рецепти го правят вкусно и вълнуващо.
Необходими продукти:
- 400 г моркови
- 2 скилидки чесън
- 1 глава лук
- 50 г сирене
- 2 ч.л. кориандър на прах
- пресен кориандър
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Нарежете лука и морковите и ги задушете в 1 с.л. зехтин и малко вода за около 5 минути.
- Добавете кориандъра на прах, заедно със сол, пипер и други подправки по Ваш избор.
- Добавете нарязаната скилидка чесън и залейте с около 800 мл горещата вода.
- Оставете да се вари за около 20 минути.
- Махнете тенджерата от котлона и излейте по-голямата част от бульона в отделен съд.
- Пасирайте супата, като добавяте течност от съда с бульона до получаване на желаната от вас гъстота.
- Преди сервиране поръсете супата с нарязан пресен кориандър.
- Можете да добавите и няколко тиквени семки за разкош.
- Насладете се.
Необходими продукти:
- 250 г броколи
- 1 глава лук
- 1 с.л. зехтин
- 50 г сирене
- мащерка
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Накъсайте броколите на розички и ги измийте добре.
- Нарежете на ситно лука и чесъна и ги задушете в мазнината с малко вода. Като омекнат, прибавете броколите и овкусете с мащерката и черния пипер.
- Налейте 500 мл вода или домашен бульон и добавете намачканото сирене. Разбъркайте добре.
- Когато водата заври, намалете котлона и при затворен капак оставете да ври още 10-15 минути.
- В кухненско робот или с пасатор пасирайте сместа до гладкост.
- Преди да пасирате супата, можете да извадите няколко от розичките броколи, с които да украсите готовата супа.
- Насладете се!
Необходими продукти:
- 300 г карфиол
- 200 г картофи
- 50 г моркови
- 1 глава лук
- мащерка
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Кипнете 1 л вода.
- Прибавете нарязаните на едро карфиол, лук, морков и картоф.
- Оставете супата да ври 20 минути.
- Свалете супата от котлона и я пасирайте.
- Овкусете супата със сол, черен пипер и мащерка на вкус.
- Сервирайте в купички и поръсете всяка порция с нужното количество сирене, сметана или настърган кашкавал.
- Насладете се на супата докато е гореща.
Необходими продукти:
- 200 г пилешко месо
- 250 г гъби
- 2 стръка пресен лук
- 1 с.л. фиде
- магданоз
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Нарежете пилешките гърди и гъбите на ситно.
- Кипнете 1 л вода или зеленчуков бульон и прибавете месото и ситно нарязаните гъби.
- Добавете сол на вкус.
- Варете 20 минути и прибавете ситно нарязания лук и 1 с.л фиде. (Фидето ще подобри консистенцията на супата и в това количество няма да се отрази негативно на режима Ви).
- Варете още 10 минути.
- Поръсете готовата супа с магданоз и й се насладете докато е гореща.
Необходими продукти:
- 250 г сладък картофи
- 100 г моркови
- 50 г сирене
- 2 с.л. зехтин
- куркума
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Обелете картофа и морковите, нарежете ги на малки кубчета.
- Изсипете зеленчуците в тава, покрита с хартия за печене. Добавете сол, черен пипер и залейте със зехтина. Разбъркайте ги добре, така че съставките да се разпределят по зеленчуците.
- Печете ги в загрята фурна на 180 градуса за 30 минути.
- Поставете готовите зеленчуци в блендер (или използвайте пасатор). Добавете крема сиренето и куркумата и пасирайте. Можете да добавите и малко количество вода (домашен бульон, ако искате супата да е по-рядка).
- Поднесете с тиквени семки и стръкчета розмарин.
- Насладете се!
Необходими продукти:
- 2 кг тиква
- 1 глава лук
- 3 скилидки чесън
- розмарин пресен
- джинджифил - пресен или сух
- 3 с.л. зехтин
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Обелете тиквата и я нарежете на кубчета. Почистете лука и чесъна и ги нарежете на дребно.
- Загрейте зехтина в голяма тенджера и добавете нарязания лук, щипка сол и щипка черен пипер. Задушете на слаб огън за около 5-8 минути. Добавете нарязаната тиква и гответе докато започне да омеква или за около 8 минути, като разбърквате от време на време.
- Добавете чесъна, пресен розмарин и сухия джинджифил. Разбъркайте и гответе за около 1 минута, след което добавете 3 чаши вода или зеленчуков бульон за по-богат вкус. Оставете водата да заври, намалете котлона и гответе още 20-30 минути или до пълното омекване на тиквата.
- Оставете супата да се охлади за около 5 минути и я изсипете в блендър. Разбъркайте до получаването на хомогенна смес. Ако супате ви се струва гъста - добавете още вода или бульон.
- Сервирайте с крутони или запечени тиквени семки и пресен магданоз.
- Насладете се.
Предимствата на супите за здравето и настроението са безспорни:
- супата възстановява запасите ни от енергия през студените дни;
- осигурява на организма необходимия баланс от течности;
- подобрява настроението;
- засища, без да ни товари с излишни калории;
- приготвя се лесно и бързо.
Ако желаете да ви изготвя хранителен режим, в който да присъстват и любимите ви супи, разгледайте програмите и изберете вашата от тук >>