Ипократис Пападимитракос - Открийте вашето нормално хранене без диета |

Меню
  1. Начало
  2. /
  3. Полезно
  4. /
  5. 4 рецепти с телешко и съвети за приготвянето му

Полезно

4 рецепти с телешко и съвети за приготвянето му

 

Може да се каже, че телешкото е едно от най-полезните меса и е препоръчително да го включвате в менюто си по-често. Аз с удоволствие го включвам в режимите на моите клиенти, които са посочили, че го обичат.

Рецептите тук са част от начините, по които им предлагам да си го приготвят – доказателство, че да си на режим не означава да се храниш скучно и безвкусно...

Телешкото месо е в топ 10 по съдържание на желязо сред храните. В 100 г телешко месо се съдържат 2.7 мг желязо, което е 15% от препоръчителната дневна доза. За сравнение – в 100 г пилешко има само 1.3 мг желязо. Телешкото е богато и на фосфор, цинк и витамини от групата B, особено на B12.

Освен, че е полезно, телешкото месо е и изключително вкусно. Нужно му е много малко време за готвене, а в комбинация с подходящи зеленчуци, се превръща в здравословно удоволствие. Има обаче тънкости при приготвянето му, които трябва да знаете, за да го сготвите вкусно.

 

Съвети за приготвянето на отлично телешко месо:

 

  • Златното правило – режете телешкото напречно на мускулните влакна, а не по тях, дори и когато ще го варите  – така ще запазите месото по-крехко
  • За телешко варено, сипете във водата 1 ч.л. захар и 1 с.л. оцет или лимонов сок. По този начин ще ви е нужно по-малко време за варене.
  • При печене, обръщайте месото често, за да усвои топлината равномерно.
  • Печете телешкото месо винаги на умерена, не силна фурна. Единственото изключение е, ако искате да си приготвите роуст бийф (хрупкаво отвън, сочно отвътре) – тогава е нужно да го сложите в силно загрята фурна

 

Коя част от телешкото за какво е подходяща?

 

  • за супа подходящ е джоланът,
  • за задушаване и телешко варено – джолан –преден или заден, вратно месо и плешка
  • за стекове и медальони – поясната част (рибицата) – от рибицата се изрязват най-апетитните парчета месо, включително контрафиле и бонфиле
  • за печене – задните бутове – от бута се изрязва шол – по-малко мазно и по-жилаво месо, подходящо за готвене на бавен огън и печене
След като разбрахме основни неща за телешкото, минаваме директно към рецептите.
Вдъхновете се и си пригответе апетитно телешко!
 

5 рецепти с телешко:

 

 

Image from Gyazo

Начин на приготвяне:

  • Нарежете телешкото месо и чушките на ивици; а лука, магданоза и чесъна на дребно.
  • Загрейте тиган и го напръскайте с няколко капки зехтин. 
  • Оставете го на котлона за около 30 секунди.
  • Овкусете месото със сол и черен пипер и го добавете в тигана. Запечете го за около минута или докато парчетата придобият кафяв цвят. Извадете месото.
  • Сложете в същия тиган лука, чесъна и чушките и ги оставете на слаб огън за около 2 минути. Изсипете около 100 мл топла вода или телешки бульон. Гответе на слаб огън още 4 минути.
  • Върнете месото в тигана и оставете на котлона за още 3-4 минути или докато зеленчуците и телешкото са сготвени по ваш вкус. 
  • Поръсете с магданоз и се насладете. 
 

Image from Gyazo

Начин на приготвяне:

  • Нарежете на ситно магданоза, лука и киселите краставички. Поръсете ги със сол и черен пипер. Сложете половината смес в тавичка, намазана със зехтин/масло. 
  • Отговре наредете нарязаното на парчета месо от телешкия шол. 
  • Покрийте месото с останалата смес и залейте с 1 ч.ч. вода. 
  • Печете около 60 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса. 
  • След като месото е готово, отделете нужното за режима ви количество и му се насладете в комбинация с пресни или задушени зеленчуци по избор. 
  • Останалото месо можете да съхраните в хладилник 4-5 дни и да го консумирате следващия път, когато имате месо и зеленчуци по избор в режима си. 

 

Image from Gyazo

 Начин на приготвяне:

  • Смелете телешкото месо за кайма или използвайте готова телешка кайма. 
  • Нарежете магданоза, чесъна и лука на ситно. 
  • Отделете белтъка от желтъка на яйцето.
  • Смесете каймата с белтъка и я овкусете със сол, пипер и кимион на вкус. 
  • Добавете към каймата нарязаните на ситно лук, чесън и магданоз. 
  • Ако разполагате с време или приготвяте сместа от предишната вечер, можете да я оставите да престои 1-2 часа или през вечерта. Ако нямате време, можете и веднага да започнете да оформяте кюфтенцата. 
  • Оформете кюфтенца с размер на орех и ги подредете в покрита с хартия за печене тава.
  • Печете в предварително загрята фурна на 220 градуса за около 10 минути. 
  • Кюфтенцата Ви са готови!
  • Насаладете им се със салата по Ваш избор, като спазите грамажа, посечен в режима Ви. 

 

Image from Gyazo

Начин на приготвяне:

  • Счукайте или нарежете на ситно чесъна. Настържете кората от линона и изцедете сока. 
  • Смесете чесъна със сока и настърганата кора от лимона. Добавете зехтина, горчицата, дафиновия лист и розмарина. Разбъркайте. 
  • Намажете телешкото месо (подходящо е да използвате телешки шол) с получената марината. Препоръчително е да престои една нощ в хладилник, но ако нямате време, можете да го оставите и за по-кратко. 
  • Запечатайте маринованото месо на загрят тиган от всички страни за около 2-3 минути.
  • Подправете го със сол и пипер и го преместете в тавичка за печене.
  • Печете 30 минути в загрята фурна на 240 градуса. 
  • Извадете месото и го нарежете на филии. 
  • Насладете му се в комбинация с пресни или задушени зеленчуци по ваш избор. 

 

И четирите рецепти са от част от многобройните рецепти, с които клиентите ми разполагат в своите лични профили в сайта. Храненето по време на режим не трябва да е скучно и подобни предложения за рецепти го правят вкусно и вълнуващо. 

Ако желаете да изготвя за вас здравословно меню с включени предложение за рецепти, разгледайте програмите и изберете вашата от тук >>

 

Искате ли съвети, идеи и рецепти за Вашето хранене, директно във Вашата поща?


Използваме "бисквитки", за да улесним ползваемостта на Сайта. Вижте нашата политика за бисквитки.
X