4 рецепти с телешко и съвети за приготвянето му

Може да се каже, че телешкото е едно от най-полезните меса и е препоръчително да го включвате в менюто си по-често. Аз с удоволствие го включвам в режимите на моите клиенти, които са посочили, че го обичат.
Рецептите тук са част от начините, по които им предлагам да си го приготвят – доказателство, че да си на режим не означава да се храниш скучно и безвкусно...
Телешкото месо е в топ 10 по съдържание на желязо сред храните. В 100 г телешко месо се съдържат 2.7 мг желязо, което е 15% от препоръчителната дневна доза. За сравнение – в 100 г пилешко има само 1.3 мг желязо. Телешкото е богато и на фосфор, цинк и витамини от групата B, особено на B12.
Освен, че е полезно, телешкото месо е и изключително вкусно. Нужно му е много малко време за готвене, а в комбинация с подходящи зеленчуци, се превръща в здравословно удоволствие. Има обаче тънкости при приготвянето му, които трябва да знаете, за да го сготвите вкусно.
Съвети за приготвянето на отлично телешко месо:
- Златното правило – режете телешкото напречно на мускулните влакна, а не по тях, дори и когато ще го варите – така ще запазите месото по-крехко
- За телешко варено, сипете във водата 1 ч.л. захар и 1 с.л. оцет или лимонов сок. По този начин ще ви е нужно по-малко време за варене.
- При печене, обръщайте месото често, за да усвои топлината равномерно.
- Печете телешкото месо винаги на умерена, не силна фурна. Единственото изключение е, ако искате да си приготвите роуст бийф (хрупкаво отвън, сочно отвътре) – тогава е нужно да го сложите в силно загрята фурна
Коя част от телешкото за какво е подходяща?
- за супа подходящ е джоланът,
- за задушаване и телешко варено – джолан –преден или заден, вратно месо и плешка
- за стекове и медальони – поясната част (рибицата) – от рибицата се изрязват най-апетитните парчета месо, включително контрафиле и бонфиле
- за печене – задните бутове – от бута се изрязва шол – по-малко мазно и по-жилаво месо, подходящо за готвене на бавен огън и печене
5 рецепти с телешко:
Начин на приготвяне:
- Нарежете телешкото месо и чушките на ивици; а лука, магданоза и чесъна на дребно.
- Загрейте тиган и го напръскайте с няколко капки зехтин.
- Оставете го на котлона за около 30 секунди.
- Овкусете месото със сол и черен пипер и го добавете в тигана. Запечете го за около минута или докато парчетата придобият кафяв цвят. Извадете месото.
- Сложете в същия тиган лука, чесъна и чушките и ги оставете на слаб огън за около 2 минути. Изсипете около 100 мл топла вода или телешки бульон. Гответе на слаб огън още 4 минути.
- Върнете месото в тигана и оставете на котлона за още 3-4 минути или докато зеленчуците и телешкото са сготвени по ваш вкус.
- Поръсете с магданоз и се насладете.
Начин на приготвяне:
- Нарежете на ситно магданоза, лука и киселите краставички. Поръсете ги със сол и черен пипер. Сложете половината смес в тавичка, намазана със зехтин/масло.
- Отговре наредете нарязаното на парчета месо от телешкия шол.
- Покрийте месото с останалата смес и залейте с 1 ч.ч. вода.
- Печете около 60 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса.
- След като месото е готово, отделете нужното за режима ви количество и му се насладете в комбинация с пресни или задушени зеленчуци по избор.
- Останалото месо можете да съхраните в хладилник 4-5 дни и да го консумирате следващия път, когато имате месо и зеленчуци по избор в режима си.
Начин на приготвяне:
- Смелете телешкото месо за кайма или използвайте готова телешка кайма.
- Нарежете магданоза, чесъна и лука на ситно.
- Отделете белтъка от желтъка на яйцето.
- Смесете каймата с белтъка и я овкусете със сол, пипер и кимион на вкус.
- Добавете към каймата нарязаните на ситно лук, чесън и магданоз.
- Ако разполагате с време или приготвяте сместа от предишната вечер, можете да я оставите да престои 1-2 часа или през вечерта. Ако нямате време, можете и веднага да започнете да оформяте кюфтенцата.
- Оформете кюфтенца с размер на орех и ги подредете в покрита с хартия за печене тава.
- Печете в предварително загрята фурна на 220 градуса за около 10 минути.
- Кюфтенцата Ви са готови!
- Насаладете им се със салата по Ваш избор, като спазите грамажа, посечен в режима Ви.
Начин на приготвяне:
- Счукайте или нарежете на ситно чесъна. Настържете кората от линона и изцедете сока.
- Смесете чесъна със сока и настърганата кора от лимона. Добавете зехтина, горчицата, дафиновия лист и розмарина. Разбъркайте.
- Намажете телешкото месо (подходящо е да използвате телешки шол) с получената марината. Препоръчително е да престои една нощ в хладилник, но ако нямате време, можете да го оставите и за по-кратко.
- Запечатайте маринованото месо на загрят тиган от всички страни за около 2-3 минути.
- Подправете го със сол и пипер и го преместете в тавичка за печене.
- Печете 30 минути в загрята фурна на 240 градуса.
- Извадете месото и го нарежете на филии.
- Насладете му се в комбинация с пресни или задушени зеленчуци по ваш избор.
И четирите рецепти са от част от многобройните рецепти, с които клиентите ми разполагат в своите лични профили в сайта. Храненето по време на режим не трябва да е скучно и подобни предложения за рецепти го правят вкусно и вълнуващо.
Ако желаете да изготвя за вас здравословно меню с включени предложение за рецепти, разгледайте програмите и изберете вашата от тук >>