5 неустоими рецепти с картофи за здравословно меню
Какво си представяте първо, когато чуете "ястие с картофи"?
Най-вероятно печени или пържени картофи, или картофено пюре, или може би мусака?
Картофите са една от най-масовите храни и съществуват множество варианти за приготвянето им, но повечето домакинства се ограничават до 5-6 рецепти, които си приготвят всяка седмица/месец.
Защо да не разнообразим менюто си?
Разнообразието в храненето е нещо, към което трябва да се стремим, за да изпълним две цели едновременно:
- Полезни хранителни вещества - Колкото по-разнообразно се храним, толкова повече полезни вещества си набавяме.
- Удоволствие и удовлетвореност - Разнообразнието ни носи удовлетвореност. Ако храната ни е разнообразна, засищането ще идва от вкуса, а не от количеството.
В режимите, които изготвям картофите често присъстват. Да, дори да желаете да свалите килограми, не е нужно да се лишавате от картофи, ако ги обичате. В подходящите за вас количества и комбинации, те могат спокойно да присъстват в менюто ви.
Когато клиентите ми са посочили, че обичат картофи, най-често ги включвам в режимите им в комбинация със зеленчуци по избор. А когато имате за обяд или вечеря "картофи и зеленчуци по избор" - вариантите за приготвяне на ястие са безброй.
Тук съм събрал 5 рецепти с картофи, които са фаворити на клиентите ми и показват чудесни и разнообразни за начини приготвяне на тази чудесна храна.
5 неустоими рецепти с картофи
Необходими продукти:
- 330 г картофи
- 350 г карфиол
- 50 г грах
- 1 глава лук
- 2 ч.л. къри
- 1 ч.л. кимион
- 1 с.л. горчица
- 1 с.л. зехтин
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Обелете картофите и ги нарежете на кубчета. Подходящи са всички видове картофи, включително и пресни.
- Почистете карфиола и го начупете/нарежете на розички.
- Почистете и нарежете лука на ситно.
- В дълбок тиган загрейте 1 с.л. зехтин и задушете лука за около 4-5 минути.
- Добавете чаената лъжичка горчица, кърито и кимиона в тигана. Разбъркайте.
- Намалете котлона на средна температура и добавете картофите, карфиола, половин чаша гореща вода, черния пипер и джинджифила. Разбъркайте добре и гответе 15-20 минути, като отново разбърквате от време на време, докато карфиола и картофите поомекнат.
- Добавете още 1 чаша вода или повече, ако в тигана не е останала никаква течност.
- Добавете граха (най-подходящо е да използвате замразен грах) и гответе още 5-6 минути или до готовност на картофите и карфиола.
- Опитайте на вкус и добавете още от подправките, ако е нужно. За по-дълбок вкус - използвайте повече черен пипер и къри.
- Сервирайте ястието в подходяща чиния и го завършете с пресен магданоз.
- Насладете се!
Необходими продукти:
- 330 г картофи
- 200 г броколи
- 60 г моркови
- 1 глава лук
- 1 скилидка чесън
- 1 с.л. горчица
- 1 с.л. лимонов сок
- 10 броя кашу
- 1 връзка копър
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 180 градуса - ще ни е нужна да запечем част от броколите и крутоните.
- Почистете и нарежете картофите, морковите и лука.
- Почистете броколите и ги разделете на розички и стъбла, като стъблата на нарежете на парченца.
- Загрейте 1 с.л. зехтин в дълбок тиган и добавете морковите, лука и стъблата на броколите, както и сол и пипер на вкус.
- Сотирайте за около 10 минути, като можете да добавите и съвсем малко вода.
- Добавете картофите и скилидката чесън в тигана и разбъркайте. Долейте 1 чаша гореща вода или зеленчуков бульон.
- Варете около 20 минути или докато картофите омекнат.
- Докато супата се вари в подходяща тенджера пригответе розичките от броколите на пара. Нужни са им около 5-10 минути. Отделете 2-3 розички за украса.
- Изсипете супата в блендър, добавате кашуто, горчицата и оцета и пасирайте, докато придобие кремообразен вид. Добавете в блендъра приготвените на пара розички от броколите, магданоза и лимоновия сок и пасирайте отново докато броколите се раздробят, но останат на парченца. Ако супата става много гъста, можете да добавите малко вода.
- Сервирайте в подходяща чиния и окрасете с отделените розички от броколите.
- Насладете се!
Необходими продукти:
- 330 г картофи (1 голям картоф)
- 50 г крема сирене/сирене/извара
- 200 г домати
- 1 пресен лук
- 6 броя маслини
- пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 180 градуса.
- Докато фурната загрява, измийте хубаво картофа, след което го подсушете с кухненска хартия.
- Надупчете картофа с вилица на 5-6 места и го намажете обилно със зехтин, като втривате зехтина в кората. Посолете картофа с морка или обикновена сол, като не пестите солта.
Добре осолената кора ще придаде нужния вкус на всяка хапка и няма да се налага да солите вътрешността на картофа.
- Сложете овкусения картоф в тавичка, покрита с хартия за печене.
Прескочете фолиото. Въпреки че овиването на картофите за печене във фолио е широко разпространено, не го правете! Аз ви гарантирам, че ако изпечете картофа цял и без фолио, той ще стане много по-апетитен, благодарение на хрупкавата коричка. Във фолио кората омеква и разваля цялата магия...
- Печете 45-50 минути според големината на картофа, докато той придобие хрупкава кора и мека сърцевина.
- Докато картофът се пече, нарежете домата, лука и маслините на много дребни парчета и ги смесете с крема сиренето. Можете да използвате и обикновено краве сирене или извара.
- Извадете картофа от фурната, разрежете го по дължина и го напълнете със "салатената" смес.
- Насладете се!
Необходими продукти:
- 250 г сладък картоф
- 2 с.л. зехтин
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
- НЕ белете сладките картофи. Измийте ги добре, но оставете кората, за да получите съвършените "пържени" картофи на фурна.
- Нарежете картофите на филийки, след което всяка филийка разрежете на възможно най-еднакви парчета по дължина.
- Сложете нарязаните картофи в купа със студена вода и ги оставете за около 30 минути да се накиснат. Изцедете ги добре.
- Добавете зехтина и разбъркайте добре.
- Поставете хартия за печене в голяма тава, а върху хартията поставете решетката от фурната. Това ще позволи на картофите да се запекат равномерно от всички страни, без да ги въртите.
- Поставете картофите на един ред върху решетката.
- Печете картофите в предварително загрята на 220 градуса фурна, на вентилатор за около 30-40 минути.
- Извадете картофите от фурната и ги овкусете със сол на вкус и пресни подправки по желание.
- Насладете се на неустоимите картофи със зеленчук по Ваш избор.
Необходими продукти:
- 310 г картофи (1 голям картоф)
- 1 яйце
- 1 с.л. царевично нишесте
- сол, черен пипер, магданоз, чесън на прах на вкус
Начин на приготвяне:
- Обелете картофите, настържете ги с кухненско ренде и ги изцедете.
- Поставете ги в купа.
- Добавете яйцето и нишестето и разбъркайте.
- Овкусете сместа със сол, черен пипер, лют пипер, чесън и магданоз.
- Омесете сместа добре и оформете топки, колкото голям орех.
- Поставете топките в тава, покрита с хартия за печене и ги сплескайте.
- Печете около 25 минути на 190 градуса с вентилатор.
- Насладете се на картофените пуфери със салата по Ваш избор.
Рецептата и снимката са на нашата клиентка Петя Аргирова.
И петте рецепти са от част от многобройните рецепти, с които клиентите ми разполагат в своите лични профили в сайта. Храненето по време на режим не трябва да е скучно и подобни предложения за рецепти го правят вкусно и вълнуващо.
Бъдете креативни! Интересувайте се, импровизирайте, опитвайте нови храни и обогатявайте вашата кухня!
Най-важно е да се наслаждавате на храната си.
- Ако желаете да свалите или поддържате здравословни килограми, хранейки се разнообразно, балансирано и вкусно, разгледайте програмите и изберете Вашата от тук >>
- Повече за мен Ипократис Пападимитракос и моята методология, вижте тук >>