Ипократис Пападимитракос - Открийте вашето нормално хранене без диета |

Меню
  1. Начало
  2. /
  3. Полезно
  4. /
  5. 5 неустоими рецепти с картофи за здравословно меню

Полезно

5 неустоими рецепти с картофи за здравословно меню

Какво си представяте първо, когато чуете "ястие с картофи"?

Най-вероятно печени или пържени картофи, или картофено пюре, или може би мусака?

Картофите са една от най-масовите храни и съществуват множество варианти за приготвянето им, но повечето домакинства се ограничават до 5-6 рецепти, които си приготвят всяка седмица/месец. 

Защо да не разнообразим менюто си?


Разнообразието в храненето е нещо, към което трябва да се стремим, за да изпълним две цели едновременно:

  • Полезни хранителни вещества - Колкото по-разнообразно се храним, толкова повече полезни вещества си набавяме.
  • Удоволствие и удовлетвореност - Разнообразнието ни носи удовлетвореност. Ако храната ни е разнообразна, засищането ще идва от вкуса, а не от количеството. 

 

В режимите, които изготвям картофите често присъстват. Да, дори да желаете да свалите килограми, не е нужно да се лишавате от картофи, ако ги обичате. В подходящите за вас количества и комбинации, те могат спокойно да присъстват в менюто ви.

Когато клиентите ми са посочили, че обичат картофи, най-често ги включвам в режимите им в комбинация със зеленчуци по избор. А когато имате за обяд или вечеря "картофи и зеленчуци по избор" - вариантите за приготвяне на ястие са безброй.

Тук съм събрал 5 рецепти с картофи, които са фаворити на клиентите ми и показват чудесни и разнообразни за начини приготвяне на тази чудесна храна.

 

5 неустоими рецепти с картофи

 

Image from Gyazo

 

Необходими продукти:

  • 330 г картофи
  • 350 г карфиол
  • 50 г грах
  • 1 глава лук
  • 2 ч.л. къри
  • 1 ч.л. кимион
  • 1 с.л. горчица
  • 1 с.л. зехтин
  • сол и пипер на вкус

 

Начин на приготвяне:

  • Обелете картофите и ги нарежете на кубчета. Подходящи са всички видове картофи, включително и пресни.
  • Почистете карфиола и го начупете/нарежете на розички. 
  • Почистете и нарежете лука на ситно.
  • В дълбок тиган загрейте 1 с.л. зехтин и задушете лука за около 4-5 минути. 
  • Добавете чаената лъжичка горчица, кърито и кимиона в тигана. Разбъркайте.
  • Намалете котлона на средна температура и добавете картофите, карфиола, половин чаша гореща вода, черния пипер и джинджифила. Разбъркайте добре и гответе 15-20 минути, като отново разбърквате от време на време, докато карфиола и картофите поомекнат. 
  • Добавете още 1 чаша вода или повече, ако в тигана не е останала никаква течност.
  • Добавете граха (най-подходящо е да използвате замразен грах) и гответе още 5-6 минути или до готовност на картофите и карфиола. 
  • Опитайте на вкус и добавете още от подправките, ако е нужно. За по-дълбок вкус - използвайте повече черен пипер и къри.
  • Сервирайте ястието в подходяща чиния и го завършете с пресен магданоз. 
  • Насладете се!

 

Image from Gyazo

 

Необходими продукти:

  • 330 г картофи
  • 200 г броколи
  • 60 г моркови
  • 1 глава лук
  • 1 скилидка чесън
  • 1 с.л. горчица
  • 1 с.л. лимонов сок
  • 10 броя кашу
  • 1 връзка копър
  • сол и пипер на вкус

 

Начин на приготвяне:

  • Загрейте фурната на 180 градуса - ще ни е нужна да запечем част от броколите и крутоните.
  • Почистете и нарежете картофите, морковите и лука. 
  • Почистете броколите и ги разделете на розички и стъбла, като стъблата на нарежете на парченца. 
  • Загрейте 1 с.л. зехтин в дълбок тиган и добавете морковите, лука и стъблата на броколите, както и сол и пипер на вкус.
  • Сотирайте за около 10 минути, като можете да добавите и съвсем малко вода. 
  • Добавете картофите и скилидката чесън в тигана и разбъркайте. Долейте 1 чаша гореща вода или зеленчуков бульон. 
  • Варете около 20 минути или докато картофите омекнат. 
  • Докато супата се вари в подходяща тенджера пригответе розичките от броколите на пара. Нужни са им около 5-10 минути. Отделете 2-3 розички за украса. 
  • Изсипете супата в блендър, добавате кашуто, горчицата и оцета и пасирайте, докато придобие кремообразен вид. Добавете в блендъра приготвените на пара розички от броколите, магданоза и лимоновия сок и пасирайте отново докато броколите се раздробят, но останат на парченца. Ако супата става много гъста, можете да добавите малко вода. 
  • Сервирайте в подходяща чиния и окрасете с отделените розички от броколите. 
  • Насладете се!

 

Image from Gyazo 

Необходими продукти:

  • 330 г картофи (1 голям картоф)
  • 50 г крема сирене/сирене/извара
  • 200 г домати
  • 1 пресен лук
  • 6 броя маслини
  • пипер на вкус

 

Начин на приготвяне:

  • Загрейте фурната на 180 градуса. 
  • Докато фурната загрява, измийте хубаво картофа, след което го подсушете с кухненска хартия. 
  • Надупчете картофа с вилица на 5-6 места и го намажете обилно със зехтин, като втривате зехтина в кората. Посолете картофа с морка или обикновена сол, като не пестите солта. 

Добре осолената кора ще придаде нужния вкус на всяка хапка и няма да се налага да солите вътрешността на картофа. 

  • Сложете овкусения картоф в тавичка, покрита с хартия за печене.

Прескочете фолиото. Въпреки че овиването на картофите за печене във фолио е широко разпространено, не го правете! Аз ви гарантирам, че ако изпечете картофа цял и без фолио, той ще стане много по-апетитен, благодарение на хрупкавата коричка. Във фолио кората омеква и разваля цялата магия...

  • Печете 45-50 минути според големината на картофа, докато той придобие хрупкава кора и мека сърцевина.
  • Докато картофът се пече, нарежете домата, лука и маслините  на много дребни парчета и ги смесете с крема сиренето. Можете да използвате и обикновено краве сирене или извара. 
  • Извадете картофа от фурната, разрежете го по дължина и го напълнете със "салатената" смес. 
  • Насладете се!

 

Image from Gyazo 

 

Необходими продукти:

  • 250 г сладък картоф
  • 2 с.л. зехтин
  • сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

  • НЕ белете сладките картофи. Измийте ги добре, но оставете кората, за да получите съвършените "пържени" картофи на фурна. 
  • Нарежете картофите на филийки, след което всяка филийка разрежете на възможно най-еднакви парчета по дължина. 
  • Сложете нарязаните картофи в купа със студена вода и ги оставете за около 30 минути да се накиснат. Изцедете ги добре. 
  • Добавете  зехтина и разбъркайте добре. 
  • Поставете хартия за печене в голяма тава, а върху хартията поставете решетката от фурната. Това ще позволи на картофите да се запекат равномерно от всички страни, без да ги въртите.
  • Поставете картофите на един ред върху решетката.
  • Печете картофите в предварително загрята на 220 градуса фурна, на вентилатор за около 30-40 минути. 
  • Извадете картофите от фурната и ги овкусете със сол на вкус и пресни подправки по желание.
  • Насладете се на неустоимите картофи със зеленчук по Ваш избор.
 
 
 Image from Gyazo


Необходими продукти:

  • 310 г картофи (1 голям картоф)
  • 1 яйце
  • 1 с.л. царевично нишесте
  • сол, черен пипер, магданоз, чесън на прах на вкус

 

Начин на приготвяне:

  • Обелете картофите, настържете ги с кухненско ренде и ги изцедете. 
  • Поставете ги в купа.
  • Добавете яйцето и нишестето и разбъркайте.
  • Овкусете сместа със сол, черен пипер, лют пипер, чесън и магданоз.
  • Омесете сместа добре и оформете топки, колкото голям орех.
  • Поставете топките в тава, покрита с хартия за печене и ги сплескайте.
  • Печете около 25 минути на 190 градуса с вентилатор.
  • Насладете се на картофените пуфери със салата по Ваш избор.

Рецептата и снимката са на нашата клиентка Петя Аргирова.

 



И петте рецепти са от част от многобройните рецепти, с които клиентите ми разполагат в своите лични профили в сайта. Храненето по време на режим не трябва да е скучно и подобни предложения за рецепти го правят вкусно и вълнуващо. 

 

Бъдете креативни! Интересувайте се, импровизирайте, опитвайте нови храни и обогатявайте вашата кухня!

Най-важно е да се наслаждавате на храната си.


Искате ли съвети, идеи и рецепти за Вашето хранене, директно във Вашата поща?


Използваме "бисквитки", за да улесним ползваемостта на Сайта. Вижте нашата политика за бисквитки.
X