Ипократис Пападимитракос - Открийте вашето нормално хранене без диета |

Меню
 1. Начало
 2. /
 3. Полезно
 4. /
 5. Най-важните витамини и минерали за есента и как да си ги набавим със сезонни храни

Полезно

Най-важните витамини и минерали за есента и как да си ги набавим със сезонни храни

Няма спор, че всички витамини и минерали са жизненоважни за нормалното функциониране на организма. Но нуждата ни от конкретни витамини и минерали е в пряка зависимост от характеристиките на различните сезони. Интересното е, че природата ни предоставя в точното време точно плодовете и зеленчуците, най-богати на витамините и минералите, които са ни нужни.

Необходимо е единствено да протегнем ръка и да ги "откъснем".

В тази статия ще разгледаме кои точно са най-важните витамини и минерали за есента и как да си ги набавим със сезонни храни.

Но нека първо разберем какво се случва с тялото ни през есента...


Как ни влияе есента?

Колкото и да е красива есента, пъстротата на листата не може да компенсира намаляващата дневна светлина и все по-ниските температури... Организмът реагира на преходния сезон със съответното преходно настроение. Липсата на достатъчно слънце, както и по-ниските температури, се отразяват на нормалното функциониране на тялото през този сезон.

Все по-често се чувстваме изморени, апатични, изнервени и потиснати. Започваме да изпитваме първите признаци на липсата на витамини и така наречената "есенна депресия".

Можем ли да противодействаме на тези нежелани реакции на организма ни?

Да, можем.

Необходимо е да поддържаме определена витаминна доза в организма си, за да не се поддадем на влошаващото ни се настроение и дебнещите грипове и вируси.

Правилните витамини и минерали могат да допринесат за по-лесното адаптиране на организма към промените на времето.

В следващата точка ще разберем кои са тези витамини и минерали.

 

Витамините и минералите, които ни "спасяват" през есента

Кои са витамините и минералите, които са ни най-необходими през преходния сезон?

С две думи - нуждаем се от витамини и минерали за:

 • засилване на имунитета;
 • подобряване на настроението;
 • укрепване на нервната система.

Подготвих ви една инфографика, с която бързо и лесно да се информирате за най-важните витамини и минерали за есента и да видите храните, от които можете да си ги набавяте

 

 


 • Витамини и минерали за засилване на имунитета

Есента е сезонът, през който да подсилим имунната си система, за да може да се справи с предизвикателствата на вирусите и гриповете, характерни за студените дни.

С две думи - есента е време за ускорен курс по "витаминизация" на организма.

Що се отнася до здравето на имунната ни система, има няколко витамина с ключово значение. Те са:

 

Витамин C

Водноразтворимият витамин С допринася за нормалната функция на имунната система. Когато липсва витамин С, ние просто сме по-податливи на инфекции. Този витамин играе ролята на буфер, който помага за подобряване на клетъчния имунитет. Той също така е и добър антиоксидант, който предпазва клетките на тялото ни от увреждане.

Ние сме загубили способността си да синтезираме витамин C и поради това е жизнено необходимо да си го набавяме с храната или с хранителни добавки.

Високи дози витамин С предотвратяват развитието на простудни заболявания и скъсяват тяхната продължителност. 

Само 100 г сварени броколи осигуряват 85 мг витамин С или 100% от препоръчителната дневна доза, която е между 80 и 100 мг. А любимите на повечето от нас чушки също имат завидно количество витамин C, като количеството му се увеличава, колкото по-зрели са те. Но за да си набавим пълната доза от ценния витамин, е препоръчително да ги консумираме сурови. 

 

Бета-каротин (провитамин А)

Друг елемент, който играе решаваща роля за защита срещу сезонни заболявания, е бета-каротинът. Той се съдържа в оранжевите или яркожълтите зеленчуци и плодове и в организма ни се трансформира във витамин А.

Витамин А от своя страна е жизнено необходим през целия жизнен цикъл на човека и предпазва лигавиците на горните дихателни пътища от вируси и бактерии. В природата чистият витамин А все още се съдържа в млечните продукти.

Природата си знае работата и един от най-любимите есенни плодове - тиквата е шампион по съдържание на бета-каротин. Само в 100 г тиква се съдържа необходимото дневно количество провитамин А. Витамините А и С, които също са в изобилие в тиквата, са много важни за здравата имунна система. Затова тя е отлично средство срещу есенно-зимните вируси.

Други богати източници на предпазващия ни от вируди елемент, са червените картофи, морковите и царевицата - все чудесни представители на есента. 

 

Витамин Б6 и витамин Е

Други важни витамини за доброто функциониране на имунната ни система са витамин B6 и витамин Е

Дефицитът на витамин B6 може да доведе до безпокойство, психично объркване, забравяне, безсъние и отслабване на имунната система. Препоръчителната дневна доза за възрастни е около 1.6 мг, което значи, че при балансирано и разнообразно меню можем да си осигурим достатъчен прием на този витамин само с храна. 

 

 • За подобряване на настроението


Магнезий

Магнезият е изключително необходим в менюто през преходните сезони. Той подобрява функцията на вегетативната нервна система и мозъчната функция. Ценен помощник е в преодоляването на стреса и депресивни състояния. Подобрява концентрацията и паметта. С успокояващия си ефект магнезият в подходящите дози ни помага да спим по-добре.

Недостигът на магнезий в тялото води до повече заболявания, отколкото дефицита на който и да е друг минерал или витамин. Тези заболявания включват остеопороза, астма, депресия, епилепсия, хипертония, диабет, сърдечносъдови заболявания.

Можете да си набавяте препоръчителната дневна доза магнезий с храната, като се храните разнообразно и балансирано и включвате в менюто си пълнозърнести храни, ядки и семена, риба, бобови растения и сушени плодове като смокини, сливи, стафиди. 

Тиквените семки са един от най-добрите източници на магнезий. Само 100 г тиквени сенки съдържат 530 мг магнезий или 100% от препоръчителната дневна доза. 

Водещи по съдържание на магнезий сред зеленчуците са зеленолистните зеленчуци като спанак, кейл и ряпа, карфиолът и картофите. Лидер е спанакът, като в 100 г се съдържат около 80 мг магнезий или около 20% от препоръчителната дневна доза. В останалите изброени зеленчуци съдържанието на магнезий е около 25 мг в 100 г.

 

 • За укрепване на нервната система


Витамин B1

Витамин В1 играе ключова роля по отношение на нервната и сърдечно-съдовата системи. Поддържа мускулите на храносмилателния тракт и подпомага състоянието на кожата, косата, очите, устната кухина и черния дроб.

Подобрява способността на организма да се адаптира към стресова среда, поради което е наричан анти-стрес витамин. Точно това ни е нужно в прехода ни към студените сезони...

 

 

Каквито и сезонни плодове и зеленчуци да изберете, няма да сгрешите. Опитвайте да се храните възможно най-разнообразно, включвайки сезонни храни в менюто си, за да сте сигурни, че доставяте на организма си всички витамини и минерали, от които се нуждае. 

Насладете се на удоволствието от правилното хранене!

Ако желаете да ви изготвя хранителен режим със сезонните храни, които обичате, разгледайте програмите и изберете вашата от тук >>

 

 

Искате ли съвети, идеи и рецепти за Вашето хранене, директно във Вашата поща?


Използваме "бисквитки", за да улесним ползваемостта на Сайта. Вижте нашата политика за бисквитки.
X