Ипократис Пападимитракос - Открийте вашето нормално хранене без диета |

Меню
 1. Начало
 2. /
 3. Полезно
 4. /
 5. Коя е най-добрата диета за 2021?

Полезно

Коя е най-добрата диета за 2021?

Средиземноморската диета, Flexitarian и DASH оглавяват реномирана класация

Вече за 11-та поредна година US News & World Report класира най-добрите (и най-лошите) диети за предстоящата година. Обръщам внимание на тази класация и реших отново да ви я представя, защото тя отговаря на две много важни условия:

 

 • Класацията е съставена изключително професионално и прозрачно и показва обективната оценка на специалисти от сферата на медицината и храненето.
 • Колкото и да са подценявани, класациите, качествените такива са важен фактор за представяне на реалността. Реалността такава, каквато е, а не пречупена през личните ни убеждения и вярвания за храненето. Особено във време, в което всеки се е обградил само с единомислещи събратя и отхвърля всичко, което противоречи с личните му вярвания, класациите са добър инструмент за осъзнаване. А в сферата на храненето и диетите такова осъзнаване е наложително.

За да успее да влезе в първите места на класацията, оценяваната диета трябва да бъде
· безопасна за здравето,
· лесна за спазване,
· богата на хранителни елементи и
· ефективна за сваляне на килограми.
· Също така е препоръчително да подпомага превенцията на диабет и сърдечно-съдови заболявания.

 

Ето кои диети заемат челните места в класацията за 2021:


Най-добри диети за 2021


За 4-та поредна година Средиземноморската диета оглавява авторитетната класация. След нея се нареждат диетите DASH (Dietary Approach to Stop Hypertension) и Flexitarian (от flexible + vegetarian или гъвкаво вегетарианство). DASH се се фокусира върху нормализиране на високото кръвно налягане, а флекситарианската диета е лека модификация на вегетарианството.

Не е изненадващо, че точно тези три диети оглавяват класацията.


Общото между тях е, че те не изключват никоя голяма група храни; не налагат стриктни ограничения; лесни са за спазване и залагат основно на пресни храни, редовно хранене, достатъчни количества и удоволствие, без стрес. И трите водещи диети се фокусират върху храни, които да включваме, а не да изключваме от менюто си.

Най-добри диети за 2021 според обективното жури от специалисти на U.S. News & World Report

 • Средиземноморска диета
 • Flexitarian и DASH diet (заедно)
 • WW
 • MIND diet (комбинация между Средиземноморската диета и DASH), Mayo Clinic diet, TLC diet (заедно)
 • Вегетарианска диета

В отделни статии през годината ще обърна внимание на всяка от изброените тук диети, но сега ще се фокусираме върху победителя и върху най-интересните моменти от класацията. 

 

Какво прави Средиземноморската диета толкова специална


Въпреки името си, Средиземноморската диета, не е програма за отслабване, а определен начин на живот. Тя е култура на хранене, която се учи. Описва норми на хранене и поведение, които водят към усвояване на правилни хранителни навици и поддържане на добро здраве. Удоволствието от храненето и споделянето му със семейство и приятели е съществена част от Средиземноморския начин на мислене.


Моята методология до голяма степен е основана на насоките за хранене, които Средиземноморската диета промотира. Те са общовалидни, но за съжаление днес, когато никой няма време, а пакетираните храни и полуфабрикатите доминират, ни е нужно усилие, за да ги спазваме.

Кои са тези насоки?

Редовно хранене с качествена прясна храна, приготвена от нас самите. Бавно хранене, заедно със семейството и/или близките ни хора и наслада от всяка хапка, което ни помага да не прекаляваме с количествата.


Режимите, които изготвям включват всички храни, типични за Средиземноморската диета, но в същото време са съобразени с личните вкусови предпочитания и здравословното състояние на всеки отделен клиент.


Средиземноморска диета определено е начин на хранене и начин на живот, който всеки от нас може да води, стига да има необходимите хранителни навици.


Освен най-добра диета за 2021-ва, Средиземноморската диета е определена и като най-лесна за спазване, най-подходяща за превенция на диабет и най-добра диета, базирана на растителни продукти.


Най-добри програми и нови попълнения в класацията

 

В категорията "Най-добри програми за отслабване" на общата класация влизат следните компании:

 

 • WW - ребрандираната извeстна програма Weight Watchers - 4-та в общата класация за най-добри диети
 • Mayo Clinic diet - 5-та в общата класация за най-добри диети за 2021
 • Програмата на Jenny Craig - 12-та в общата класация за най-добри диети за 2021
 • Noom - 13-та в общата класация за най-добри диети за 2021 и включена за първа година в общата класация на US News & World Report


Noom е приложение за отслабване, създадено през 2019-та, което е базирано почти изцяло на психологическа подкрепа. Именно фокусът върху психологическата подкрепа от специалист излиза на преден план в борбата с излишните килограми в последните години.

Радвам се, че този аспект на отслабването най-накрая получава заслужено внимание и съм горд, че в моята методлогия вече 20 години именно психологическата подкрепа към всеки клиент е основен акцент. Защото определено постигането и задържането на здравословни килограми не опира само до това какво ядем, а защо.

Подобно на вече официално признатия от специалисти метод на Noom, така и в моите програми фокусът е върху съзнателното хранене, отговорността и създаването на навици, които водят до постигане и задържане на желаните килограми.

Колкото и самохвално да звучи, може би и ние с вас щяхме да фигурираме в тази класация, ако програмите бяха на английски... Работим по въпроса. Най-важното е вие да се чувствате добре!


На кого му е до диета през 2021?

 

След безпрецедентната 2020-та с всички наложени от пандемията ограничения, социална дистанция и изолация, голям брой хора дори не се замислят да минат на диета, въпреки необходимостта... И не е нужно. Вместо да мислим за диети, препоръчително е да се замислим върху това как да се храним, за да сме здрави.

 

Фокус върху здравето, а не върху кантара


Не е изненадващо и че трите диети, които оглавяват класацията за 2021 залагат точно на това - удоволствие от храненето без стрес. Не е нужно да изключваме цели групи храни от менюто си, нито да броим калории или да си налагаме стриктни ограничения. Никой няма нужда от още ограничения...Достатъчно е да включим повече плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, да се храним редовно и да не прекаляваме с количествата.


Резултатите от тази класация показват единодушното мнение на независимите специалисти, че правилното хранене е най-добрият начин за постигане и задържане на желаните килограми. За съжаление тенденцията да се търси „бързо отслабване“ продължава, въпреки доказаните негативни влияния върху здравето и краткосрочния ефект на диетите, които водят до него.

Лично за мен няма диета, която да е най-добра за всички хора. Всеки човек е уникален и такава трябва да е и неговата диета. С други думи – най-добрият режим за сваляне на килограми е индивидуалният режим. Режим, който е съобразен със здравословното състояние, хранителните предпочитания и начин на живот на всеки човек. Режим, който може да му помогне да усвои правилни хранителни навици и да живее без да мисли за диети.


Ако желаете да ви помогна да откриете вашето хранене и да го превърнете в навик, разгледайте програмите и изберете вашата от тук >>


Искате ли съвети, идеи и рецепти за Вашето хранене, директно във Вашата поща?


Използваме "бисквитки", за да улесним ползваемостта на Сайта. Вижте нашата политика за бисквитки.
X