Ипократис Пападимитракос - Открийте вашето нормално хранене без диета |

Меню
  1. Начало
  2. /
  3. Полезно
  4. /
  5. Хранителен режим за превенция и контрол на диабет тип 2 + примерно меню

Полезно

Хранителен режим за превенция и контрол на диабет тип 2 + примерно меню

Знаете ли, че всеки 11-ти човек по света има диабет?

Наречен "тихият убиец на XXI век", диабетът е придобил мащабите на епидемия. Защо "тихият убиец"? Защото половината от хората с диабет не знаят, че са болни.

Всяко семейство е засегнато от диабета и е изключително важно всички да сме информирани и запознати с особеностите на тази болест и да говорим открито за нея.

 

Връзка между диабет тип 2 и наднорменто тегло

Замисляли ли сте се каква е причината за главоломния ръст на заболелите от диабет в света през последните 30-40 години?

Нека да погледнем следващата графика, която показва статистика и прогноза за това колко процента от населението на света и на Америка е с наднормено тегло в периода 1975 - 2025 година.

 

Image from Gyazo

 

Ръстът в нивото на затлъстяване на населението по света през последните 40 години е очевиден. И точно това е причината за превръщането на диабета в епидемия. Не всеки човек с наднормено тегло ще стане диабетик, както и не всички диабетици страдат от затлъстяване, но връзката е съвсем ясна.

Според СЗО наднорменото тегло и затлъстяването са причина за 44% от случаите на диабет тип 2 в света.

Затлъстяването е хроничен енергиен дисбаланс, при който излишъкът се съхранява под формата на все повече и повече телесни мазнини. Мастната тъкан от друга страна е епицентърът за инсулиновата резистентност – намалете размерите й и ще намалите риска от диабет тип 2.

 

Добрата новина за превенцията на диабет тип 2


Диабетът от тип 2 е напълно предотвратим. Малки промени в начина ни на живот могат значително да намалят риска от развитието му.

Превенцията на диабет се свежда до това да се храните по-здравословно; да се движите повече и да свалите излишните килограми (ако имате такива). Никога не е прекалено късно да започнете!

Намаляването на теглото или поддържането на здравословното му ниво е един от най-сигурните начини да намалите риска от диабет.

 


Хранене за превенция и контрол на диабет втори тип


Не консумацията на определени храни причинява и изостря диабета, а хранителните ни навици като цяло.

Добрата новина е, че промяната на тези навици и малки промени в начина на живот, могат да ни предпазят или да обърнат развитието на диабета.

Правилата за хранене при диабет втори тип до голяма степен се припокриват с насоките за здравословно хранене. Превенцията и контрола на диабет 2 не налага забраната на храни, а консумирането на правилните храни в точните количества и в точното време. С други думи - важи правилото за редовно, качествено и умерено хранене.


Примерен режим, подходящ за хора с диабет тип 2 + рецепти и съвети 

 

Създадох примерен седмичен режим, подходящ за хора с диабет тип 2, за да ви дам обща представа за препоръчителния начин на хранене, спомагащ контрола на кръвната захар и теглото.

Към режима има и примерни рецепти, които да ви вдъхновят и улеснят. 


Кликнете върху режима, за да го свалите в удобен формат и да видите допълнителните съвети и рецепти. 

Image from Gyazo

 

 

Можете да откриете вашето нормално хранене и да го превърнете в навик!

Ще се радвам да Ви помогна да го направите. 


Менюто е ориентировъчно и НЕ е съобразено с индивидуалните ви нужди, цялостно здравословно състояние и физическа активност.

Ако желаете да Ви изготвя режим, съобразен напълно с Вас, можете да разгледате програмите ми и да изберете Вашата от тук >>

 

Искате ли съвети, идеи и рецепти за Вашето хранене, директно във Вашата поща?


Използваме "бисквитки", за да улесним ползваемостта на Сайта. Вижте нашата политика за бисквитки.
X