Ипократис Пападимитракос - Открийте вашето нормално хранене без диета |

Меню
  1. Начало
  2. /
  3. Полезно
  4. /
  5. 5 негативни мисли, които саботират желанието ни да отслабнем

Полезно

5 негативни мисли, които саботират желанието ни да отслабнем

"Искам да отслабна" е мисъл, която най-вероятно е преминавала през ума ви не един или два пъти. Предполагам, че и за много от вас "искам да отслабна" се е превръщало в цел - отново не един или два пъти. И това е чудесно.


Осъзнатото желание да свалим килограми и да подобрим хранителните си навици, е първата стъпка в пътешествието към по-добро физическо и психическо здраве.

Но.

Важно е да признаем, че постигането на тези цели може да е предизвикателство. И често е.

Защо?

Защото свалянето на килограми изисква промени. Промени в начина ни на хранене и донякъде в начина ни на живот. И както всички промени, така и тези в храненето водят до моменти на съмнение, отричане и дори до промъкване на негативни мисли...


Но именно начина, по който мислим и възприемаме поставените цели, е често решаващият фактор за тяхното осъществяване.


Един от първите съвети, които да давам на моите клиенти в кабинета или онлайн е да не влизат в ролята на хора, наказани с режим. Да не се възприемат като губещи, защото не могат да хапват пица всеки ден, например, а като победители, които са поели грижата за себе си в свои ръце.


Когато мислим негативно за себе си и за собствените си способности, тези мисли стават част от системата ни на вярвания и съзнанието ни ги възприема като истина. Точно това предизвикват и негативните мисли относно способността ни да свалим килограми. Мислейки си "Не мога" - превръщаме тази мисъл в истина.


Тук опитах да събера 5-те основни негативни мисли, които саботират желанието и опитите ни да отслабнем.

Ето ги и тях:

 

5 негативни мисли, които саботират желанието ни да отслабнем


Никога няма да постигна килограмите, които искам

Вместо да използвате този негативен език към себе си, опитайте да си говорите (за предпочитане на ум) в трето лице. Това ще подобри самоконтрола ви и ще ви помогне да регулирате емоциите си.

Следващият път, когато имате подобни негативни мисли, представете си, че говорите на ваш приятел. Не бихте казали на приятел, че няма да се справи с отслабването и не бихте го обвинявали, нали? Тогава защо причинявате това на себе си?!

 

Не мога да ям /добавете името на конкретна храната/

Когато напълно изключите дадена храна или цяла хранителна група от менюто си, влизате в доста рискова територия. Искате да спазвате тази диета, но в същото време се чувствате ощетени от забраните в нея. И изпитвате чувство за вина, което ви пречи да вземате правилни решения за храненето ви.


Чувствате се толкова зле от ограниченията, които трябва да спазвате, че избирате висококалорични храни (сладки, солени, пържени), за да си повдигнете настроението. Но това единствено подхранва порочния кръг на вината.


Какво е решението?

Забравете за "здравословните храни" и започнете да поставяте всички храни на едно и също неутрално ниво.

"Няма "добри" и лоши" храни. Няма "здравословни" и "нездравословни" храни.Никоя храна не е лоша храна. Храната си е храна. Тя ни е нужна за гориво. Нужна ни е и за удоволствие.

Да, някои храни съдържат повече хранителни елементи от други. Но има място и време за салата. Има място и време и за пица.
Забравете за етикетите "здравословно" и "вредно", които поставяме на храните и ще се почувствате освободени.

Убедил съм се, че диетите, които забраняват определени или цели групи храни, не работят в дългосрочен план.


Поради тази причина в моята методология не фигурират забрани.

Забраните не работят.

Ако ви се хапва конкретна храна, каквато и да е тя - винаги можете да я хапнете в Свободния си ден. Знаейки това, напрежението от забраните изчезва и порочния кръг на вината е разрушен.


Тялото ми изглежда много зле в сравнение с тялото на някой друг

Сравнението е убиец на радостта.


Сравняването с някой конкретен човек и отчайването водят до усещането, че вашето тяло не реагира на диети и упражнения така, както телата на другите хора. И това усещане става причина да се откажете от усилията, които полагате, за да свалите килограми, приемайки ги за безполезни.


За да се справите с подобни мисли, помнете, че всяко тяло е различно и реагира по различен начин. Не убивайте радостта от малките успехи, сравнявайки ги с успехите на някой друг.


А най-доброто, което можете да направите, е да спазвате режим, съобразен изцяло с вас, за да сте сигурни, че усилията ви са в правилната посока.

 

Всичко или нищо.


Подходът "всичко или нищо" (или мисленето само в черно и бяло) може да се окаже вашият най-голям враг. Примери за подобно мислене са:

  • Драстичната поляризация на "добри" и "лоши" храни.
  • Позицията "сега съм на диета" (силно рестриктивна) - "сега не съм на диета" (мога да ям всичко, по всяко време и в неограничени количества).
  • Съществува само успех и само провал и нищо между тях.

Но истината е, че не можем да сложим всички аспекти на пътешествието ви към желаните килограми под един знаменател. Крайностите винаги са вредни, а когато се отнасят до диети - най-често резултатът е йо-йо ефект.

Вместо върху "всичко или нищо", опитайте да се фокусирате върху бавните, малки, стабилни победи по пътя към постигане на желаните килограми.

Успехи като създаване на навик да се храните редовно; консумацията на повече плодове и зеленчуци дневно; пиенето на препоръчителното количество вода на ден са все признаци на приближаване към целта, които си заслужава да отбелязвате с радост.


Днес вече сгафих - защо изобщо да продължавам?


Много често клиентите ми ми пишат съобщения с големи букви и няколко удивителни и въпросителни, които най-общо изглеждат така:


"ДНЕС НАРУШИХ РЕЖИМА!!! КАКВО ДА ПРАВЯ???"

Отговорът ми винаги е:

"Продължете по режима от следващото ви хранене. И не се измъчвайте с угризения. Продължаваме напред."

И тези клиенти продължават и постигат завидни резултати.


Дребните нарушения на режима не са причина да се откажем.

 

Не е нужно да сме перфекционисти.

Не е нужно да се измъчваме от желания и ограничения.

Важно е само едно - да продължаваме.

Да не се отказваме и да вървим спокойни и с уверени малки крачки към постигане на целта.

 

Ако желаете да ви изготвя режим, съобразено изцяло с вас, който ще ви помогне да постигнете желаните килограми и да ги задържите, разгледайте програмите и изберете вашата от тук >>

Искате ли съвети, идеи и рецепти за Вашето хранене, директно във Вашата поща?


Използваме "бисквитки", за да улесним ползваемостта на Сайта. Вижте нашата политика за бисквитки.
X