Ипократис Пападимитракос - Открийте вашето нормално хранене без диета | - Ипократис

Меню
 1. Начало
 2. /
 3. Полезно
 4. /
 5. Индекс на телесната маса - калкулатор и най-важното

Полезно

Индекс на телесната маса - калкулатор и най-важното

53% от пълнолетното население на ЕС е с наднормено тегло, сочат последните данни на Евростат, отнасящи се за 2019 година.

Замисляли ли сте се на какви данни се базират подобни проучвания?

Определено не се използват единствено килограмите на европейците, защото килограмите извън всякакъв контекст, не ни казват нищо.

Точно тук идва мястото на така наречения индекс на телесна маса (ИТМ).
 
 

Image from Gyazo

 

Индексът на телесна маса или body mass index (BMI) отчита съотношението между тегло и ръст и е създаден преди повече от 100 години...


Да, правилно прочетохте - повече от 100 години. ИТМ е разработен от белгийския социолог, астроном и статистик Адолф Кетле през 1869 г. Кетле е математик, не е лекар. Той е най-известен със социологическите си трудове относно средните стойности и въвежда понятието "средностатистически човек". 

Ученият сам подчертава, че този индекс не е предназначен за измерването на телесните мазнини, композиция на тялото или здравето на отделен човек.


За създателя си, ИТМ е начин да се измерва население, а не отделни хора - създаден е за целите на статистиката, а не като индикатор за индивидуално здраве.

Но въпреки това, ИТМ успява да се наложи като универсален индикатор точно за това...

До началото на 20ти век телесното тегло не се е считало за основен индикатор за здравословното ни състояние. Какво се случва тогава?

Американските застрахователни компании започват да отчитат ръста и килограмите на клиентите си, за да определят цените на застраховките им живот. Но всяка компания ги отчита по различен начин, като повечето от тях разчитат на клиентите си сами да се измерват. Това води до неточности и объркване и създава необходимостта от универсален метод за отчитане.

И така създаден през 1869 г и забравен за почти 100 години, индексът на Кетле се завръща триумфално през 1972 година. Тогава група учени, начело с Ансел Кийс решават, че именно той е най-точното средство за измерване. Кийс нарича индексът на Кетле "индекс за телесна маса" и той става универсална мярка за наднормено тегло и затлъстяване.


Преди да продължим с описанието на ИТМ, можете да определите вашия още сега, попълвайки формата по-долу.

Всичко, което е нужно да направите, е да посочите във формата по-долу:

 1. Пол (кликнете върху иконката на момче или момиче)
 2. Възраст
 3. Височина
 4. Килограми

И след това да натиснете бутона Calculate your BMI.

 

 

Powered by YAZIO

 

 • На първия ред е вашият личен индекс на телесна маса.
 • Вторият ред показва какви са рамките на идеалният за вас индекс.
 • Третият ред посочва настоящите ви килограми.
 • Четвъртият ред показва диапазона на идеалните за вас килограми според методологията на ИТМ, която както вече знаем е създадена с друга цел пред много години, но все пак е добър ориентир.

 

Какво означават тези резултати?

 

На базата на формула, отчитаща височината и теглото на човек, индексът за телесна маса ни поставя в една от следните четири категории:

 • поднормено тегло - ИТМ е под 18.5
 • нормално, здравословно тегло - ИТМ между 18.5 - 24.9
 • наднормено тегло - ИТМ между 25 - 29.9
 • затлъстяване - ИТМ над 30 

  

Казано най-кратко и ясно, ИТМ определя дали вашето тегло е в здравословни граници спрямо ръста ви и е показател за телесните мазнини в тялото. Приложим е при повечето възрастни, мъже и жени, над 20 години.
Индексът на телесна маса не измерва мазнините в тялото директно, но е в корелация с резултатите от методи за директни измервания на мазнините. Това го прави тяхна лесна и достъпна алтернатива.

Причината ИТМ да се използва като скринингов инструмент за здравето на населението се дължи на връзката между затлъстяването и определени здравословни проблеми. При хора с наднормено тегло и затлъстяване има по-висок риск от развитието на:
- Сърдечно-съдови заболявания
- Диабет втори тип
- Високо кръвно
- Остеопороза
- Някои видове рак
- Сънна апнея и заболявания на дихателната система

 

Предимствата на нормалния ИТМ

 

Поддържането на индекс на телесна маса между 18.5 и 24.9 има множество предимства, включително ограничаване на риска от развитие на всички заболявания, описани по-горе. Не само вероятността да имате високо кръвно, диабет или сърдечно-съдово заболяване намалява, но поддържането на здравословен ИТМ допринася и за по-качествен сън, по-добро кръвооросяване и дори повече енергия.


Ако вашият ИТМ е извън границите на здравословното тегло, това е сигнал за внимание.


Ограничения на ИТМ

 

ИТМ отчита единствено теглото и височината на човек, а важни показатели като мускулна маса, плътност на костите, обиколка на талия, ханш, бедро и др. остават неотчетени.

 

Това означава, че един Олимпийски шампион би имал един и същ ИТМ с човек, който никога не е спортувал, стига двамата да са на една и съща височина и с еднакви килограми. ИТМ не може да отчете, че теглото на шампиона е формирано основно от мускули, а на другия човек от мазнини.
Подобни ограничения на ИТМ го правят неприложим за активни спортисти, бодибилдъри, за хора от определени раси, както и при други специфични ситуации.


ИТМ не е достатъчно прецизен показател, за да бъде използван самостоятелно като диагностичен инструмент. Както посочихме в началото на статията, самият създател на ИТМ е отбелязал, че индексът е начин да се измерва население, а не отделни хора - създаден е за целите на статистиката, а не като индикатор за индивидуално здраве.

Поради тази причина е препоръчително да се вземат под внимание и хранителните навици на човек, физическата активност, здравословното състояние и др. Точно това правя аз, когато изготвям индивидуален режим на всеки мой клиент. Ориентирам се по Вашия ИТМ, но отчитам още множество фактори, информацията за които взимам от въпросника, който всеки е попълнил.


Все пак ако вашият ИТМ е извън границите на здравословното тегло, това е сигнал за внимание.

 

Ако желаете да постигнете и задържите здравословни за вас килограми, разгледайте програмите ми и изберете най-подходящата за вас от тук >>

 

Искате ли съвети, идеи и рецепти за Вашето хранене, директно във Вашата поща?


Използваме "бисквитки", за да улесним ползваемостта на Сайта. Вижте нашата политика за бисквитки.
X