Ипократис Пападимитракос - Открийте вашето нормално хранене без диета |

Меню
  1. Начало
  2. /
  3. Полезно
  4. /
  5. Има ли място алкохолът в здравословната диета?

Полезно

Има ли място алкохолът в здравословната диета?

"Мога ли да пия?", "Алкохолът позволен ли е?", "Ще наруша ли режима си, ако не се откажа от ежедневната си чаша вино?"...


Това са все въпроси, които над 50% от клиентите ми ми задават в началото на програмите си. Най-вероятно тези въпроси вълнуват и останалите 50%, но те са преценили, че алкохолът е забранен и дори не са си помислили да ме питат...


А дали алкохолът има място в здравословната диета?


Ако все още не сте запознати с моята методология, отговорът ми може и да ви изненада, но той е категоричен и е следният:


"Всичко има място в здравословната диета. Всяка храна и всяка напитка. Няма забранени неща. Забраните не работят."


Вместо да си забраняваме храни и/или напитки, по-добре да се научим да консумираме всяка храна и напитка в подходящите количества. Това е тайната.

Повече за "здравословните храни и отслабването", можете да видите тук >>

А сега да се върнем на темата за алкохола.

Може ли умерената консумация на алкохол да е полезна?

Има няколко неща, с които да се съобразим, преди да се съгласим, че алкохолът може да е част от здравословната ни диета. Тук ще обърнем внимание точно на тях:

  • Алкохолът и отслабването.
  • Алкохолът и влиянието му върху сърцето.

 

За алкохола и отслабването

 

Ако опитвате да свалите килограми, най-вероятно сте решили да изключите алкохола напълно, за да намалите калорийния си прием...Повечето популярни масови диети заклеймяват всяка алкохолна напитка и не може да стане и дума да изпиете спокойно обичайната си чаша вино или бира.

Но къде е истината?

Въпреки репутацията си на "враг на диетите" алкохолът не е толкова опасен за отслабването, колкото изглежда. Според множество проучвания хора, които консумират в умерени количества, са с по-здравословни килограми от хората, които не пият или от такива, които прекаляват с количествата алкохол.

Една от причините за това може да се крие в начина, по който тялото ни разгражда алкохола. Алкохолните напитки може и да съдържат по 7 калории на грам, но тези калории не се "държат" така, както калориите от въглехидрати, мазнини и протеини.


Поради токсичността на алкохолните напитки, черният дроб го обработва с предимство, превръщайки калориите от тях веднага в енергия. Това не позволява на калориите от алкохол да се трупат в организма.

Тогава каква е причината за т.нар. "бирено коремче" може би се питате? Независимо дали е от бира, уиски или вино, коремчето е по-вероятно да се дължи на мезето, или на прекомерното количество алкохол, но не и на чашата бира или вино дневно. Както и при храненето - тайната тук е в количеството.

При прекомерна консумация на алкохол - негативите за здравето и линията ни са безспорни, но умерената употреба - 1-2 чаши на ден няма да провали желанието и усилията ни да свалим килограми. Напротив - може да допринесе да отслабваме в добро настроение.

Но шегата на страна - ако не можем да спрем на 1 или максимум 2 чаши, по-добре да не започваме.

 

Сърдечно здраве

 

Въпреки че звучи прекалено хубаво, за да е истина, науката е на мнение, че хората, които пият умерено (1-2 чаши дневно) имат по-нисък риск от сърдечни заболявания, от тези, които изобщо не пият.

Алкохолът в умерени количества, допринася за покачване на добрия холестерол и за намаляване нивата на възпаление в организма. И за отпускане и намаляване на стреса разбира се... И не става дума само за червеното вино, което съдържа полезни за сърцето антиоксиданти.

Разбира се това не означава, че трябва да започнете да пиете, за да предпазите сърцето си. Но ако вече имате обичая да приключвате деня, наслаждавайки се на качествена напитка в умерено количество, той може да допринесе за сърдечно-съдовото ви здраве. Не случайно чашата вино е неизменна част от така полезната Средиземноморска диета.

 

Кое количество е "умерено" и здравословно?

 

Въпреки описаните по-горе позитивни последствия от алкохола, не бързайте да вадите бутилките...Изключително важно е да знаем къде е границата, която не трябва да преминаваме, ако искаме да се грижим за здравето и линията си.


Когато говорим за алкохолни напитки - повече не означава по-добре. Ползите и вредите от алкохола се изобразяват обикновено с U-образна крива, където пълната липса или прекаляването с количествата алкохол не водят до нищо добро и могат сериозно да застрашат здравето. Докато умерената консумация е точката, в която са съсредоточени всички ползи.


Има и негативни последици от консумацията на алкохол, които сме длъжни да споменем. Дори и умерените количества се асоциират с повишен риск от рак на гърдата, което е важно да знаете, особено, ако имате фамилна обремененост към това заболяване. Алкохолът може да ни изиграе лоша шега и да индиректно да провали опитите ни да отслабнем като: повиши апетита ни и стане причина да консумираме повече от достатъчното за нас количество храна или като наруши съня ни и това отново се отрази негативно на диетата ни.


Моят съвет?

Придържайте се към официалните препоръки за умерена консумация - 1 чаша на ден за жените и 2 питиета за мъжете. Разбира се това не се отнася до хора, за които алкохолът е неприемлив, като бременни и кърмещи жени, деца под 18 години и хора, чиято професия изисква да са напълно трезви.


За останалите от нас една алкохолна напитка на ден може да подобри качеството и дори продължителността на живота. Наздраве за това!

 

Можете да сте спокойни, че ако започнете някоя от моите програми, няма да ви забранявам ежедневното ви питие. Няма да ви забранявам нищо. Само ще ви насочвам и подкрепям. 

Можете да разгледате програмите и да изберете вашата от тук >>

 

Искате ли съвети, идеи и рецепти за Вашето хранене, директно във Вашата поща?


Използваме "бисквитки", за да улесним ползваемостта на Сайта. Вижте нашата политика за бисквитки.
X