Ипократис Пападимитракос - Открийте вашето нормално хранене без диета | - Ипократис

Меню
 1. Начало
 2. /
 3. Полезно
 4. /
 5. Гугъл, какво да ям? Тенденциите в храненето и отслабването през 2022-ра

Полезно

Гугъл, какво да ям? Тенденциите в храненето и отслабването през 2022-ра

Неслучайно избрах заглавието "Гугъл, какво да ям?". Това е фраза, която голям брой хора в България, са написали в Гугъл през 2022-ва, за да получат отговор от търсачката.

Най-вероятно някой ден в близко бъдеще, Гугъл ще може да ни даде персонализиран отговор на въпроса "Какво да ям." Този отговор ще бъде съобразен напълно с нашите цели, начин на живот, хранителни предпочитания, физическа активност и здравословно състояние. Но на този етап, в днешно време, информацията за храненето и диетите, в интернет, може единствено да ни обърка още повече...

В тази статия ще опитам да направя своеобразен анализ на най-честите търсения относно храна и диети в Гугъл, направени в България през 2022-ва година. Защо? Защото статистиката на търсенията ни дава ясна представа за тенденциите и ни позволява:


• Да си направим ценни заключения,
• да планираме;
• да си вземем поука и
• да се позабавляваме.


Започваме от думата шампион в проучваната от нас сфера, а именно думата "диета".

 

Интерес към думата "диета" през 2022-ра в България:

Числата вляво на диаграмата са от 0 до 100. Te представляват нивото на интерес за избрания термин за търсене през избрания период и регион.
100 представлява най-високото ниво на интерес през избрания период и регион.
0 не означава, че е нямало нито едно търсене, а че търсенията са били много малко в сравнение с тези през останалите периоди.

 

Какво ви прави впечатление, когато погледнете горната графика? Лично за мен, най-интересните изводи, които можем да си извадим от нея, са следните:

 • Интересът към диетите е най-силен и масов в началото на годината (31.01-6.02) и след това постепенно спада.
 • Нивото на интерес към диетите е сравнително високо през цялата година.
 • Спадовете в търсенето на "диета" са в периоди на празници (Великден, Коледа), ваканционния месец август и летните ваканции.

 

Тези данни стават още по-интересни, когато ги видим не за една, а за десет години назад.

И интересното идва от факта, че моделът ни на търсене на "диета" е един и същ всяка година, през последните десет.

Вижте сами:

 

 

Интерес към думата "диета" в периода 2012 - 2022 година в България:


Image from Gyazo 

Какво виждаме за последните 10 години:

 • Най-високо търсене в началото на всяка година (януари-февруари).
 • Спад в търсенето по време на Великден, майските празници, летните ваканции и Коледа - през всички 10 години.


Какво ни казват тези данни?

 

 1. Първото нещо, което ни казват е, че в началото на всяка нова година, сме ентусиазирани и твърдо решени да се отървем от излишните килограми. Това е факт, който мен лично не ме изненадва, работейки с хора с проблеми с килограмите в последните 20 години...Най-вероятно не изненадва и вас.
 2. Вторият извод е, че желанието ни да влезем във форма, е пряко зависимо от празниците и сезоните. Ще оставя на вас да прецените какво означава това. 

Моето лично мнение е, че постигането на желаните килограми няма сезонност. Стига да имате правилната мотивация, всеки сезон е подходящ за начало на желаната промяна.

Повече за правилната мотивация, можете да прочетете в статията "Защо не отслабвам?" >>

 1.  Това, което данните ни казват на трети прочит, обаче, е още по-важно и по-интересно. Какво е то? Казват ни, че нещо не е както трябва. Поглеждайки графиката за последните 10 години, виждаме, че пиковете в началото на всяка година, са еднакво високи. Интересът към диетите е еднакво голям и силен през всички 10 години назад.

 

Значи ли това, че хората, чието новогодишно пожелание през 2012-та е било "Да отслабна", са си пожелали същото и в началото на 2013-та, и през 2014-та, и така до 2022-ва?

За жалост има голяма вероятност това да е точно така...

 

Януари е месецът на новогодишните обещания. Поставяме си всевъзможни цели и стартираме годината с вяра, че ще изпълним всичко. Често обаче първоначалният ентусиазъм и вяра постепенно отшумяват и остава само разочарованието. Това е особено валидно, когато желанието ни е "да свалим килограми".

Какво се обърква?

Защо не успяваме да се справим с излишните килограми веднъж завинаги?

 

Нека да погледнем към Гугъл и този път да видим кои са най-често търсените думи, свързани с "диета" и "отслабване". Може би там ще открием отговора на по-горе поставения въпрос.

Да започнем с най-търсените диети.

Ето ги и тях.

 

Най-чести термини за търсене, свързани с думата "диета":


Image from Gyazo

 

 

Какво ще кажете?

Това са най-търсените диети в България през 2022-ра година.

 

За мен тук има две изненади. Първата е, че "диетата на Ипократис" не присъства в топ 5. И втората е, че безпрецедентен победител е диета, свързана с фазите на луната.

За първата изненада се шегувам. Но втората истински ме озадачи.

Истината е, че продължава да ме озадачава, защото тя е на първо място по търсене на диети в България за втора поредна година... Както и останалите в топ 5. Няма промяна спрямо 2021-ва.

 

Тук не е мястото да коментирам в детайли "лунната диета", а и не това е целта на статията. Целта й е да опитаме да анализираме данните от Гугъл и да си извадим полезни заключения. Това и ще направим. 

 

Можете ли да се сетите какво е общото между петте диети в топ 5 на търсенията през 2021-ва и 2022-ра?

 

Ще ви кажа, но нека първо да видим кои са най-честите търсения, свързани и с думата отслабване.

 

Най-чести термини за търсене, свързани с думата "отслабване":


Image from Gyazo

 

Изненадани ли сте?

Аз съм.

Изненадан съм, защото съдейки от практиката си, бях започнал  да вярвам, че времето на хапчетата и чайовете за отслабване, е отминало. Но изглежда съм грешал.

През 2022-ра се забелязва още една отчетлива и силно притеснителна тенденция, а именно масовото търсене на лекарства за диабетици, като средство за отслабване.


Термини с нарастващо търсене, свързани с думата „отслабване“:

Image from Gyazo

 

Лекарството „Оземпик“ (инжекции веднъж седмично), оригинално предназначено за лечение на диабет тип 2 от вида семаглутид – успя да спечели огромна популярност през 2022-ра и като ефективна терапия за отслабване, заедно с няколко други лекарства от същия тип.

 

„В България има над 21 хил. души, които ползват тези медикаменти за лечение на диабет и придружаващи го заболявания по линия на здравната каса. Част от тях обаче не успяват да си ги набавят навреме, защото от началото на миналата година десетки хиляди лекари, спортисти, фолкзвезди, светски личности, политици и други отслабват с тях. Близо 70 хиляди души са успели да убедят лекарите си, че страдат от затлъстяване, без да боледуват от диабет, и плащат по около 200 лв. месечно за тези лекарства. Някои дори се подлагат на специални вливания на лекарството в медицински центрове.“

в-к Капитал

 

Стряскащо е какво сме способни да направим, водени от желанието да отслабнем бързо...

 

Съветът ми е бил винаги един и същ - решавайки да се разделите с излишните килограми, не мислете за скоростта на сваляне. Мислете за здравето си. За спокойствието си. За насладата. Изберете начин на отслабване, който да ви даде нещо, а не да ви вземе.Имайки информацията за най-търсените диети и термини, свързани с отслабване през 2022 година, вече можем да направим желаното обобщение и да опитаме да открием тенденции.

 

Какво обединява диетите в топ 5 и най-търсените способи за отслабване?

Обединяващото звено е:

 • желанието ни за бързи резултати.
 • За краткотрайно усилие с бърз ефект.
 • За чудодейно средство.
 • За скорост на отслабването.

 

Точно такива ефекти ни обещават инжекциите за диабет 2; заветните хапчета и чайчета за отслабване. Точно така действат и популярните кето, лунни и 90-дневни диети. 

Повече за "бързото" и "бавното" отслабване, можете да видите в статията "Колко бързо мога да отслабна?">>

 

Статистиката за най-честите термини за търсене, свързани с думата "отслабване", е красноречива. Обемите на търсене на "диета", "хапчета" и "чай" за отслабване са двойно, тройно и дори четворно по-високи от търсенето на "режим" за отслабване, интересът към който, е толкова, колкото и към коланът за отслабване...

 

Докато това е така, кривата на търсене на "диети" ще продължава да бъде една и съща - година след година - както през последните 10. Ще започваме през януари с ентусиазъм поредната популярна диета или чудодейно средство за бързо отслабване; ще сваляме няколко килограма и до лятото ще сме ги върнали отново. И следващата година пак от начало...

  

И за да завършим по-позитивно, нека да обърнем поглед към най-търсените рецепти през 2022-ра.

Ето ги и тях.

 

Най-чести търсения за рецепти:

Image from Gyazo

 

Търсейки рецепти, хората са имали най-голям интерес към тиквичките през 2022 година, както и към начини за здравословно приготвяне на храната.

За мен фактът, че зеленчук е успял да заеме първата позиция, е положителна тенденция.

Тук можете да видите моята селекция от 8 рецепти с тиквички >>

Терминът "здравословни рецепти" също влиза в топ 10 на търсенията ни за готвене през изминалата година.

Има зелена светлина. Дори на този етап тя да се показва под формата на тиквичка...


Най-чести въпроси, започващи с "Какво" през 2022-ра в България:

 

Image from Gyazo

 

Надявам се през следващата година най-търсеният въпрос с думата "Какво?" в Гугъл, да не е "Какво да ям?". Надявам се все повече хора да открият своето нормално хранене и да го превърнат в навик. 

 

И не забравяйте, отслабването няма сезонност. Всеки ден е подходящ за начало на промяната, която желаете. Вярвам, че можем да променим кривата на търсене на думата "диета". Нужна е само правилната мотивация.  Единствената мотивация, която може да оправдае всичките ни усилия, е желанието да се грижим за себе си.

 

Ако желаете да ви изготвя индивидуален режим, съобразен с вашата цел,  здравословно състояние, хранителни предпочитания и начин на живот, разгледайте програмите и изберете вашата от тук >>

 

Искате ли съвети, идеи и рецепти за Вашето хранене, директно във Вашата поща?


Използваме "бисквитки", за да улесним ползваемостта на Сайта. Вижте нашата политика за бисквитки.
X