Ипократис Пападимитракос - Открийте вашето нормално хранене без диета |

Меню
  1. Начало
  2. /
  3. Полезно
  4. /
  5. ДА на варивата! Топ рецепти с леща, нахут, фасул, елда и киноа

Полезно

ДА на варивата! Топ рецепти с леща, нахут, фасул, елда и киноа

Думата „варива“ обединява бобовите и зърнени храни, които обикновено се приговят чрез варене. В речника определението й е следното:

Зърнест плод на боб, леща, грах и др., който се използва за храна“,

но сме свикнали да я използваме в много по-широк аспект.

Варива са както типичните бобови култри като фасул, леща и грах, така и зърнените храни като булгур и киноа, а също и елдата, която не е част от семейство Житни, но се използва като зърненена храна и спада към семейство Лападови...

Без да влизаме в повече лексикални подробности, преминаваме директно към топ рецепти с леща, нахут, булгур, елда и киноа.

Но преди това, не мога да не спомена основните предимства и здравословни ползи на бобовите храни.

Ето ги и тях:

  • По съдържание на протеини, бобовите култури са близки до месото. При това, протеините в граха, соята и фасула се усвояват значително по–лесно, отколкото тези в месото. При традиционни начини на приготвяне усвояемостта е 70–80%.
  • Бобовите храни са "царете" на фибрите. В същото време те са с ниско съдържание на мазнини и са отличен избор за всяко здравословно меню и меню за отслабване.Опитайте поне два пъти в седмицата да заменяте месото с бобови храни.

    100 г леща например съдържа около 8 г фибри! Порция фасул ни осигурява около 11 г фибри (или 6.4 г фибри за 100 грама фасул).Грахът също е изключително богат на фибри и можете спокойно да го консумирате самостоятелно или като добавка към салати.

 

Топ рецепти с леща, нахут, булгур, елда, киноа:

 

 

Image from Gyazo

 

Необходими продукти:

  • 180 г леща
  • 640 г карфиол
  • 1 лимон
  • 3 скилидки чесън
  • 1 връзка пресен кориандър
  • 1 ч.л. кимион
  • 1 ч.л. кориандър
  • 6 с.л. зехтин
  • 1 с.л. мед
  • 1 ч.л. джинджифил на прах
  • 1 ч.л. кардамон
  • сол и пипер на вкус

 

Начин на приготвяне:

 

Тази рецепта се дели на четири лесни стъпки: 1. сваряваме лещата, без никакви подправки и добавки; 2. подготвяме подправките и добавките отделно 3. приготвяме неустоимия сос от кориандър; 4. смесваме всичко и се наслаждаваме 

Стъпка 1:

  • Изплакнете лещата и я изсипете в подходяща тенджера. Добавете около 2 чаши вода или достатъчно, за да покрие лещата. 
  • Варете на умерен огън за около 25 минути. Точното време зависи от вида на лещата. За тази рецепта препоръчваме да използвате зелена френска леща, но и обикновена леща би била подходяща.

Стъпка 2:

  • Докато лящата се вари, подгответе подправките и добавката от карфиол
  • Разделете карфиола на розички и ги разпределете върху тава, покрита с хартия за печене. Поръсете го с 1 с.л. зехтин, сол и пипер на вкус. Сложете го в загрята на 200 градуса фурна и го печете на вентилатор за около 20 минути. След като е готов, поръсете го с щипка куркума и го оставете настрана. 
  • В коляма купа сложете сока от лимон, чесъна, сухия джинджифил, кимион, кардамон, сол и пипер на вкус. Добавете сварената и изцедена леща и разбъркайте.
  • Дори и само с тези стъпки, лещата ще е вкусна, когато добавите към нея подготвените подправки и карфиола, но силно ви препоръчвам да си приготвите и соса от кориандър. Няма да съжалявате!

 Стъпка 3:

  • Пригответе дресинга от пресен кориандър за 5 минути. В блендър сложете 1 голяма връзка пресен кориандър, 1 скилидка чесън, 1/2 ч.ч. лимонов сок, 1 с.л. мед, 1/2 ч.л. сух кориандър, 1/2 ч.л. сол, 4 с.л. зехтин. Разбъркайте до получаването на хомогенна смес. 

 Стъпка 4:

  • Полейте лещата с 1/3 от приготвения дресинг. Разсипете в чинии и добавете карфиола. Овкусете с още дрсинг, а останалия сервирайте отделно. Насладете се.!

 

 

Image from Gyazo

 

Необходими продукти:

  • 200 г боб от консерва
  • 200 г домати
  • 3 стъбла от целина
  • 1 с.л. копър
  • 1 лимон
  • риган, сол и черен пипер на вкус

 

Начин на приготвяне:

  • Изсипете боба от консервата в гевгир и го изплакнете.
  • Нарежете доматите на малки парчета.
  • Почистете стъблата от целина и ги нарежете на полумесеци.
  • Смесете боба и зеленчуците в купа.
  • Направете дресинг от сока на лимона, зехтина, сухия риган, черен пипер и сол.
  • Полейте салатата с ароматния дресинг и се насладете!

 

 

Image from Gyazo

 

Необходими продукти:

  • 60 г киноа
  • 100 г краставици
  • 100 г домати
  • връзка магданоз
  • 1 пресен лук
  • 1 с.л. зехтин
  • 2 с.л. линов сок
  • сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

  • В тенджера кипнете вода, като съотношението киноа-вода трябва да е 1 към 2.  Сложете киноата да се вари заедно с 1 щипка сол. Намалете огъня, покрийте и оставете да къкри 15 минути. Когато е готова, оставете я да се охлади до стайна температура.
  • Докато киноата се вари нарежете домата, краставицата и лука на малки парченца, а магданоза на ситно. Сложете ги в дълбока чиния и ги овкусете със сол, зехтрин и лимонов сок. 
  • Добавете охладената киноа към овкусените зеленчуци и разбъркайте. 
  • Насладете се!
 

 

Image from Gyazo

 

Необходими продукти:

  • 200 г нахут
  • 360 г карфиол
  • 2 скилидки чесън
  • 1 с.л. масло
  • 1 лимон
  • 1 с.л. зехтин
  • розмарин, сол и пипер на вкус

 

Начин на приготвяне:

*Рецептата за пюре от карфиол с нахут се дели на две части - приготвяне на пюрето и приготвяне на апетитната добавка от печен карфиол и печен нахут.

**Използвайте сварен нахут от буркан или консерва, за да спестите време. Посочените в рецептата грамажи са за предварително сварен нахут. 

  • Загрейте фурната на 250 градуса.
  • Разделете карфиола на цветчета и отделете една трета от тях за печене. Останалите сложете в тенджера с вряща вода и ги варете за около 10-15 минути.
  • Докато карфиола се вари, покрийте тава с хартия за печене и разпределете върху нея 1/3 от нахута и останалия карфиол. Овкусете ги със зехтин, розмарин, сол и пипер на вкус. Сложете ги във фурната и печете на вентилатор за около 20 минути или докато получат приятен загар.

За пюрето от карфиол:

  • Прецедете сварения карфиол и го сложете в блендър. Добавете чесъна, маслото, отделения нахут, сока от лимона, розмарин, сол и пипер на вкус. 
  • Разбъркайте до получаването на хомогенна смес. Ако сместа е мнго къста - добавете малко вода, ако е рядка, добавете още малко нахут. 

Поднасяне:

  • Сипете пюрето от карфиол в плитка чиния и добавете запечения нахут и карфиол. Можете да овкусите с люспи червен пипер, розмарин и с още лимонов сок, ако желаете.

Насладете се.

 

 

Image from Gyazo

 

Необходими продукти:

  • 100 г елда
  • 200 г маруля
  • 1/2 авокадо
  • 1/2 малка ябълка
  • 10 г сушени боровинки
  • 1 скилидка чесън
  • 1 с.л. лимонов сок
  • сол и черен пипер на вкус
 

Начин на приготвяне:

  • Изсипете елдата в цедка или ситно сито и я изплакнете. Добавете две дози вода (ако елдата е 1 кафена чаша, сложете две кафени чаши вода).
  • Сложете тенджерата на котлона и оставете водата да заври. Намалете котлона и оставете елдата да ври още 10 минути, като разбърквате от време на време, за да не загори. 
  • Докато елдата се вари, нарежете ябълката на клечки, а авокадото на тънки резени. Почистете и накъсайте марулята - можете да използвате всякакви видове зеленолистни салатки, като най-подходящи за тази рецепта са аргулата и/или руколата. 
  • Прецедете и изплакнете сварената елда със студена вода. 
  • Сложете елдата в купа, заедно с ябълката, тиквените семки и сушените боровинки. 
  • Пригответе дресинга: В малка купа разбъркайте лимоновия сок, зехтина, горчицата, нарязания на ситно чесън. Добавете сол и черен пипер на вкус и разбъркайте отново. 
  • Полейте елдата с дресинга и разбъркайте. Добавете нарязаното авокадо и се насладете!

 

 

И петте рецепти са от част от многобройните рецепти, с които клиентите ми разполагат в своите лични профили в сайта. Храненето по време на режим не трябва да е скучно и подобни предложения за рецепти го правят вкусно и вълнуващо. 

 

Бъдете креативни! Интересувайте се, импровизирайте, опитвайте нови храни и обогатявайте вашата кухня!

Най-важно е да се наслаждавате на храната си.


Искате ли съвети, идеи и рецепти за Вашето хранене, директно във Вашата поща?


Използваме "бисквитки", за да улесним ползваемостта на Сайта. Вижте нашата политика за бисквитки.
X